Νορβηγία: Ετοιμάζει νέες έρευνες ορυκτών καυσίμων στην Αρκτική

Αντιδράσεις προκαλεί η Νορβηγία σε περιβαλλοντικό επίπεδο, όπως περιγράφει το CNBC, αναφερόμενο στο ανανεωμένο ενδιαφέρον τής χώρας για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τής Αρκτικής.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η νορβηγική κυβέρνηση καλεί τους ενεργειακούς γίγαντες να ενισχύσουν τα έργα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Θάλασσα Μπάρεντς τού Αρκτικού Ωκεανού, αψηφώντας τις αντιδράσεις των ακτιβιστών, γεγονός που έγκειται στο ότι η σκανδιναβική χώρα προσπαθεί να στηρίξει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου τής Ευρώπης.

Προσπαθώντας να συμβαδίσει με την αυξανόμενη ζήτηση για τις εξαγωγές ενέργειας, η Νορβηγία επανεξετάζει τη στρατηγική της, στον απόηχο τής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σημειωτέον, το προηγούμενο έτος η σκανδιναβική χώρα ξεπέρασε τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου τής Ευρώπης. Τώρα, επιδιώκει να διατηρήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, εξερευνώντας τη Θάλασσα Μπάρεντς ώστε να εξασφαλίσει επιπλέον πόρους.

Οι κολοσσοί πετρελαίου και φυσικού αερίου τής Νορβηγίας, Equinor και Vår Energi, που τοποθετούνται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής τής χώρας, επιβεβαίωσαν σε δηλώσεις τους στο CNBC ότι ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας τής Νορβηγίας, Τέργιε Άσλαντ, απηύθυνε πρόσφατα την εν λόγω κλήση.


Εν τω μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου και Ενέργειας τής Νορβηγίας ανέφερε ότι το μήνυμα προς τους ενεργειακούς γίγαντες ήταν «να εξερευνήσουν όλους τους οικονομικούς πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου στις διαθέσιμες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης τής Θάλασσας Μπάρεντς».

Η Νορβηγία αντλεί υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) από την υφαλοκρηπίδα της, ένα σχετικά ρηχό τμήμα τού βυθού τής θάλασσας στα ανοικτά των ακτών της, για περισσότερα από 50 χρόνια και επί του παρόντος διαθέτει πολλά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία βρίσκονται είτε σε στάδιο παραγωγής είτε υπό ανάπτυξη.


Με πληροφορίες από CNBC και CNN

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ