Πλημμύρες στη νοτιοδυτική Κίνα λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων

Ισχυρές και αδιάκοπες καταιγίδες έπληξαν τμήματα της νοτιοδυτικής Κίνας την Παρασκευή, προκαλώντας πλημμύρες σε ορισμένες πόλεις, κατακλύζοντας δρόμους και βυθίζοντας τμήματα κτιρίων.

Μια ιδιαίτερα σκληρή πρώτη περίοδος καλοκαιρινών βροχών, γνωστή τοπικά ως το «νερό τής βάρκας τού δράκου», είδε την πόλη Μπεϊχάι στην περιοχή Γκουανγκσί να καταγράφει 453 χιλιοστά (17,8 ίντσες) βροχόπτωσης την Πέμπτη, που αποτελεί τοπικό ρεκόρ για τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία τής Κίνας.

Αυτοκίνητα βρέθηκαν μισοβυθισμένα σε πλημμυρισμένους δρόμους τής Μπεϊχάι. Σε μια πολυώροφη πολυκατοικία, το νερό κατέβαινε καταρρακτωδώς από μια σκάλα, την ίδια ώρα που οι πυροσβέστες έτρεχαν να σώσουν τους κατοίκους του, όπως έδειξαν βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα πορθμεία από το Μπεϊχάι προς το κοντινό νησί Γουεϊζού θα ανασταλούν πλήρως μεταξύ 10 και 12 Ιουνίου, μετέδωσε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV, προσθέτοντας ότι «ισχυροί άνεμοι και συνεχείς έντονες βροχοπτώσεις θα πλήξουν τον Κόλπο τού Τονκίν στα ανοικτά των ακτών τής Νότιας Κίνας».

Η κοντινή πόλη Γιούλιν, δυτικά τής επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, σημείωσε 35 ώρες βροχής από τις 7 το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με το CCTV. Χωριά και πόλεις στην περιοχή πλημμύρισαν από τα νερά των βροχών, ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία της επαρχίας, προσθέτοντας ότι πάνω από 100 άνθρωποι απομακρύνθηκαν.

Οι βροχές προβλέπεται να συνεχιστούν στη νότια Κίνα τις επόμενες ημέρες, ενώ τα βορειοανατολικά αναμένεται να πληγούν από ξαφνικές καταιγίδες, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Η Κίνα, που είναι επιρρεπής στις πλημμύρες, προειδοποιεί όλο και περισσότερο για πιο ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η Γκουανγκσί επλήγη από μια σπάνια ακραία ξηρασία τον Μάιο, με τις βροχοπτώσεις να πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα 60 ετών. Η κεντρική επαρχία Χενάν, η σιταποθήκη τής Κίνας, χτυπήθηκε πρόσφατα από έντονες βροχοπτώσεις, εγείροντας ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια.


Με πληροφορίες από Reuters

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ