Ουκρανία: Ανατίναξη μεγάλου φράγματος απελευθέρωσε πλημμυρικά ύδατα

Το φράγμα Νόβα Κακχόβκα, ένα μεγάλο φράγμα από τη σοβιετική εποχή, παραβιάστηκε σήμερα, Τρίτη 06/06/23, στο ελεγχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις τμήμα τής νότιας Ουκρανίας, εξαπολύοντας πλημμυρικά ύδατα σε όλη την έκταση της εμπόλεμης ζώνης, κάτι που τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία δήλωσαν ότι αποτελεί σκόπιμη επίθεση από τις δυνάμεις τής αντίπαλης πλευράς.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των οποίων η γνησιότητα δεν έχει επαληθευθεί, δείχνουν νερά να ξεχειλίζουν μέσα από τα απομεινάρια τού φράγματος, με τους παρευρισκόμενους να είναι σοκαρισμένοι και να χρησιμοποιούν έντονη γλώσσα. Μόλις λίγες ώρες χρειάστηκαν για να ανέλθει η στάθμη τού νερού, σημειώνοντας αύξηση κάποιων μέτρων.

Το φράγμα, ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χιλιομέτρων, το οποίο συγκρατεί ποσότητα νερού που ισοδυναμεί με εκείνη του νερού τής λίμνης Γκρέιτ Σολτ (Greal Salt Lake) στην αμερικανική πολιτεία Γιούτα, κατασκευάστηκε το 1956 στον ποταμό Ντνίπρο ως μέρος του υδροηλεκτρικού εργοστασίου τής Κακχόβκα. Τροφοδοτεί με νερό τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, καθώς και τον πυρηνικό σταθμό τής Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται επίσης υπό ρωσικό έλεγχο και λαμβάνει νερό ψύξης από τον ταμιευτήρα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε ότι παρότι δεν τίθεται θέμα άμεσου κινδύνου πυρηνικής ασφαλείας στο εργοστάσιο, παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενώ ο επικεφαλής του εργοστασίου δήλωσε, επίσης, ότι ο σταθμός δεν διατρέχει κίνδυνο επί του παρόντος.


Ζελένσκι: Κατηγορεί τη Ρωσία για την καταστροφή

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Ρωσία για τη ζημιά. «Η καταστροφή τού φράγματος του υδροηλεκτρικού σταθμού Κακχόβκα επιβεβαιώνει μόνο για όλο τον κόσμο ότι πρέπει να εκδιωχθεί από κάθε γωνιά τής ουκρανικής γης», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για την ανατίναξη του φράγματος. Ρώσοι αξιωματούχοι που εγκαταστάθηκαν στη Χερσώνα δήλωσαν από την πλευρά τους ότι η Ουκρανία χτύπησε το φράγμα στις 2:30 π.μ. (ώρα Ελλάδας) αρκετές φορές, καταστρέφοντας τις υδραυλικές βαλβίδες τού υδροηλεκτρικού σταθμού, αλλά στη συνέχεια των δηλώσεών τους συμπλήρωσαν ότι το φράγμα δεν καταστράφηκε εντελώς.

«Ζητάμε από όλους τους κατοίκους των παράκτιων οικισμών να είναι σε ετοιμότητα για εκκένωση», ανέφερε η ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή. «Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οι ειδικές υπηρεσίες τής περιοχής βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και θα παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια».

Έως ώρας, δεν είναι σαφές πώς θα επηρεάσουν οι πλημμύρες την αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων που έχουν οχυρωθεί στη νότια και ανατολική Ουκρανία.


Με πληροφορίες από Reuters


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ