Γερμανία: Η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται εναντίον του κλεισίματος των πυρηνικών εργοστασίων

Το 52% των Γερμανών πολιτών εκλαμβάνεται ως λάθος κίνηση το να τεθούν εκτός δικτύου τα τρία εναπομείναντα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια της Γερμανίας, κάτι που πρόκειται να συμβεί εντός της εβδομάδας, ενώ το 37% θεωρεί ότι πρόκειται για σωστή απόφαση.

Οι Γερμανοί πολίτες τάσσονται εναντίον του κλεισίματος των πυρηνικών εργοστασίων

Δημοσκόπηση, λίγα εικοσιτετράωρα πριν το οριστικό κλείσιμο των τελευταίων πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων της Γερμανίας που απέμεναν σε λειτουργία, υπέδειξε ότι η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας δε συμφωνεί και τάσσεται εναντίον της απόφασης αυτής.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag, το 52% του δείγματος θεωρεί λάθος κίνηση το γεγονός ότι τα τρία εναπομείναντα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια θα τεθούν εκτός δικτύου αυτή την εβδομάδα, ενώ το 37% θεωρεί πως πρόκειται για σωστή απόφαση και το 11% δεν εκφέρει άποψη.


Τα γερμανικά εργοστάσια επρόκειτο να κλείσουν στα τέλη του 2022

Τα γερμανικά πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια επρόκειτο να τεθούν εκτός λειτουργίας στα τέλη του 2022, δυνάμει απόφασης που είχε λάβει η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.

Παρ’ όλα αυτά, ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση της προμήθειας αερίου από τη Ρωσία προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που δυσκολεύτηκε να εγγυηθεί πως τα φώτα θα έμεναν αναμμένα, οι επιχειρήσεις θα λειτουργούσαν κανονικά και τα σπίτια θα διατηρούνταν ζεστά κατά τους ψυχρότερους μήνες.

Αντιμέτωπος με διαφωνίες στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναγκάστηκε να αποφασίσει τα τρία εργοστάσια να συνεχίσουν να λειτουργούν έως το Σάββατο 15 Απριλίου. Όμως επικριτές της απόφασης τονίζουν πως η Γερμανία γυρίζει την πλάτη σε μια φθηνή και αξιόπιστη πηγή ενέργειας.

Η έρευνα διενεργήθηκε την 6η Απριλίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 πολιτών.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ