Ιταλία: Η έκρηξη τού ηφαιστείου τής Αίτνας και ο καπνός που έφτασε ως την Αττική

Πυκνά σύννεφα απλώθηκαν γύρω από την κορυφή τού ηφαιστείου, μειώνοντας την ορατότητα και κρύβοντας τις απορρίψεις τέφρας, καθιστώντας παράλληλα αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

Η Αίτνα, το πιο ενεργό ηφαίστειο τής Ευρώπης, άρχισε να εκρήγνυται, εκτοξεύοντας τέφρα στην Κατάνια, τη μεγαλύτερη πόλη τής ανατολικής Σικελίας, οδηγώντας αναγκαστικά στην αναστολή των πτήσεων στο αεροδρόμιο τής πόλης.

Από την έκρηξη τού ηφαιστείου τής Αίτνας υψώθηκε τεράστια στήλη ηφαιστειακής τέφρας η οποία έφτασε στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και πέρασε και πάνω από τη χώρα μας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (INGV), το οποίο παρακολουθεί στενά την Αίτνα με όργανα που έχουν τοποθετηθεί στις πλαγιές της, σημείωσε ότι η νεφοκάλυψη τής βροχερής ημέρας εμπόδιζε την θέα τής έκρηξης, η οποία συχνά προσφέρει μια θεαματική επίδειξη φλεγόμενης λάβας κατά τη διάρκεια μιας εκ των όχι και τόσο σπάνιων εκρήξεων τού ηφαιστείου.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, μέρος τής ηφαιστειακής τέφρας έπεσε στην Κατάνια και σε τουλάχιστον μία ακόμη πόλη στις κατοικημένες πλαγιές τής Αίτνας, ενώ δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματισμούς. Επίσης, το αεροδρόμιο τής Κατάνια ανακοίνωσε ότι λόγω της πτώσης τέφρας, οι πτήσεις αναστέλλονται προσωρινά.

«Λόγω της δραστηριότητας της Αίτνας και της μεγάλης ποσότητας ηφαιστειακής τέφρας που έπεσε στο αεροδρόμιο, οι πτήσεις διακόπτονται μέχρι να το επιτρέψουν ξανά οι συνθήκες», ανέφερε η διεύθυνση του αεροδρομίου χαρακτηριστικά.



Η προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας

Το INGV ανέφερε, ακόμα, ότι η παρακολούθηση τού ηφαιστείου κατά τις τελευταίες ημέρες είχε καταγράψει ενδείξεις ενισχυμένης δραστηριότητας όσον αφορά τις δονήσεις. Άνθρωποι στις πόλεις Αντράνο και Μπιανκαβίλλα ανέφεραν ότι άκουσαν δυνατούς κρότους που προέρχονταν από το ηφαίστειο την Κυριακή, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Σε προειδοποίηση που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη η εθνική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας τής Ιταλίας, ανέφερε ότι λόγω τής αυξημένης ηφαιστειακής δραστηριότητας ενδέχεται να σημειωθούν «ξαφνικές» μεταβολές τής δραστηριότητας τής Αίτνας. Επί τής ουσίας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ηφαίστειο να ενεργοποιηθεί, όπως και συνέβη.


Ο καπνός από την έκρηξη της Αίτνας έφτασε μέχρι την Αττική

Σύμφωνα με το Climatebook, καπνός και στάχτη από την τέφρα που εκτοξεύτηκε έφτασαν μέχρι την Αθήνα και το Αιγαίο σε πολύ μεγάλα υψόμετρα (>5 km).

Ειδικότερα, το πλούμιο του διοξειδίου του θείου (SO₂) που ανιχνεύτηκε από τον δορυφόρο Sentinel-5P τής Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus την Δευτέρα 22/05, ταξίδεψε σχεδόν 800 χλμ φτάνοντας μέχρι και την Αθήνα και το Αιγαίο.

Η Αίτνα, που φτάνει τα 3.324 μέτρα σε ύψος, αποτελεί το πλέον ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης και υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2021, η έκρηξη τού ηφαιστείου διήρκεσε αρκετές εβδομάδες.


Με πληροφορίες από Climatebook και Euronews

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ