Ο καπνός των πυρκαγιών θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ζώων

Ο Καναδάς διανύει τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών στην ιστορία του. Ο καπνός από τις φωτιές υποβαθμίζει με επιθετικό και βίαιο τρόπο την ποιότητα του αέρα, τόσο στον Καναδά όσο και στις ΗΠΑ. Συναγερμός για την κακή ποιότητα του αέρα έχει σημάνει σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη Γιούτα έως την Ουάσινγκτον.

Οι κτηνίατροι της Αμερικανικής Κτηνιατρικής Ένωσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, υπενθυμίζοντάς τους ότι ο κακής ποιότητας αέρας δεν απειλεί μόνο την ανθρώπινη υγεία αλλά και την υγεία των κατοικιδίων τους.

Η ένταση των πυρκαγιών σημείωσε αύξηση στις αρχές Ιουνίου και οι καναδικές αρχές εκτιμούν ότι περισσότερες από τις μισές από τις περίπου 425 ενεργές πυρκαγιές είναι εκτός ελέγχου. Οι πυρκαγιές εκτείνονται σε πολλές επαρχίες, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 26.000 άνθρωποι να βρίσκονται υπό εντολή εκκένωσης στη Βρετανική Κολομβία, την Αλμπέρτα, τα Βορειοδυτικά Εδάφη, το Σασκάτσουαν, το Κεμπέκ και τη Νέα Σκωτία.

Στις 7 Ιουνίου, ο καπνός από τις πυρκαγιές οδήγησε το επίπεδο των αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα σε επικίνδυνα επίπεδα στη μητροπολιτική περιοχή τής Νέας Υόρκης, στην κεντρική πολιτεία της και σε τμήματα της Πενσυλβάνια και του Νιου Τζέρσεϊ. Βάσει των στοιχείων τής AirNow, μιας κυβερνητικής πηγής δεδομένων για την ποιότητα του αέρα, εκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο.

Την ίδια ημέρα, η κυβερνήτης τής Νέας Υόρκης, Κάθι Χόκουλ, ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν στους κατοίκους τής πολιτείας 1 εκατομμύριο μάσκες τύπου N95, καθώς ο καπνός και η ομίχλη από τις πυρκαγιές που μαίνονται στον Καναδά εξακολουθούν να επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα σε ολόκληρη την έκτασή της.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η μοντελοποίηση της κυβέρνησης προβλέπει υψηλότερη -από την κανονική- δραστηριότητα πυρκαγιών στο μεγαλύτερο μέρος τού Καναδά μέχρι τον Αύγουστο.

Photograph by Tadeusz Lakota/Unsplash
Photograph by Tadeusz Lakota/Unsplash

Τη λήψη προληπτικών μέτρων συνιστούν οι κτηνίατροι

«Οι κίνδυνοι της κακής ποιότητας του αέρα για τα κατοικίδια ζώα είναι παρόμοιοι με εκείνους για τους ανθρώπους, επηρεάζοντας κυρίως την καρδιά και τους πνεύμονες», δήλωσε η Δρ Άλι Κοέν, κτηνίατρος στο Richard P. Riney Canine Health Center του Κολλεγίου Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

«Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να φοράνε μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, κάτι που μπορεί να ελαχιστοποιήσει την εισπνοή μικρών σωματιδίων, δυστυχώς, τα κατοικίδιά μας δεν μπορούν», συνέχισε η Δρ Κοέν. «Για τον λόγο αυτό, η μείωση της έκθεσης είναι το καλύτερο βήμα για την προστασία των κατοικίδιων ζώων μας».

Τα μέλη τού προσωπικού τού Κτηνιατρικού Νοσοκομείου Ryan της Κτηνιατρικής Σχολής τού Πανεπιστημίου τής Πενσυλβάνια (Penn Vet) στη Φιλαδέλφεια έχουν παρατηρήσει αύξηση των περιπτώσεων αναπνευστικών δυσκολιών σε γάτες και σκύλους. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν παρατηρηθεί όχι μόνο σε ζώα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές και καρδιακές παθήσεις, αλλά και σε κατά τα άλλα υγιή ζώα, σύμφωνα με τη Δρ Κέιτι Κρεμπς, επίκουρη καθηγήτρια πρωτοβάθμιας κλινικής φροντίδας στο Penn Vet.

Οι βραχυκεφαλικές ράτσες σκύλων, όπως τα Μπουλντόγκ, τα Τεριέ Βοστώνης και τα Παγκ, όπως και τα ηλικιωμένα κατοικίδια ζώα που έχουν συμπληρώσει το 80% του προσδόκιμου ζωής τους, παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στην κακή ποιότητα του αέρα, εξήγησε η Δρ Κοέν. «Η έκθεση (σε κακής ποιότητας αέρα) δύναται να προκαλέσει ερεθισμό στο λαιμό, τη μύτη και τα μάτια, κάνοντάς τα κόκκινα ή υγρά. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει βήχα και γρήγορο αναπνευστικό ρυθμό ακόμη και όταν βρίσκονται σε ηρεμία ή, γενικότερα, δυσκολία στην αναπνοή».

Επιπλέον, διάφορα πτηνά, όπως οι μικροί αλλά και οι μεγαλύτεροι παπαγάλοι, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αλλαγές τής ποιότητας του αέρα, περισσότερο σε σχέση με τα θηλαστικά.

Οι κτηνίατροι εφιστούν την προσοχή των ιδιοκτητών και τους προτρέπουν να παρατηρούν τα κατοικίδιά τους για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Όπως εξηγεί η Δρ Κρεμπς, η καυστική μυρωδιά τού καπνού μπορεί να περιορίσει τον ενθουσιασμό των κατοικιδίων για τους εξωτερικούς χώρους.

«Τα σκυλιά και οι γάτες είναι πολύ πιο ευαίσθητα στις μυρωδιές από ό,τι οι άνθρωποι, οπότε όταν ο αέρας μυρίζει άσχημα για εμάς, δεν μπορώ καν να φανταστώ τι μυρίζει ο σκύλος μου», ανέφερε η κτηνίατρος.

Photograph by Oren Elbaz/Unsplash
Photograph by Oren Elbaz/Unsplash

Πώς θα προστατεύσουμε τα ζώα μας

Μπορεί στην Ελλάδα να μην επικρατεί η κατάσταση που «βαραίνει» αυτή την ώρα τον Καναδά και τις ΗΠΑ, αλλά είναι πάντοτε σώφρον να προνοούμε και να είμαστε προετοιμασμένοι να προστατεύσουμε τα κατοικίδιά μας σε τέτοιες καταστάσεις.

Τόσο η Δρ Κοέν, όσο και η Δρ Κρεμπς, συμβούλευσαν να περιορίζεται ο χρόνος παραμονής των κατοικίδιων ζώων σε εξωτερικούς χώρους όσο η ποιότητα του αέρα παραμένει σε χαμηλά ή επικίνδυνα επίπεδα. Στους εσωτερικούς χώρους, συμβουλεύουν να κρατάμε τα παράθυρα κλειστά και να χρησιμοποιούμε έναν ανεμιστήρα ή το κλιματιστικό για να ανανεώνεται συνεχώς ο αέρας. Επίσης, αν έχουμε φίλτρα αέρα, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να τα χρησιμοποιήσουμε.

Για μεγαλύτερα ζώα, όπως τα άλογα, η Δρ Μισέλ Άμπραχαμ, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής ιατρικής εντατικής θεραπείας στο Penn Vet, πρότεινε τα ακόλουθα βήματα:

  • Αποφύγετε ή περιορίστε την ιππασία και την άσκηση
  • Ελαχιστοποιήστε την περαιτέρω έκθεση στη σκόνη και τα αλλεργιογόνα, ιδιαίτερα για όσο επικρατούν ξηρές συνθήκες
  • Βρέξτε το σανό πριν από τη σίτιση, καθαρίστε τους στάβλους και καθαρίστε με λάστιχο τις εκτεθειμένες στο χώμα/σκόνη περιοχές όπου συγκεντρώνονται τα ζώα.
  • Φροντίστε τα δοχεία νερού να καθαρίζονται και να παραμένουν καθαρά

Η κτηνίατρος συμβουλεύει, τέλος, να καλέσετε αμέσως τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε ενδείξεις ύπαρξης αναπνευστικής νόσου, όπως βήχα, ρινικές εκκρίσεις και δυσκολία στην αναπνοή.


Με πληροφορίες από AVMA

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ