Αιθαλομίχλη: Πόσο πιθανό είναι το ακραίο φαινόμενο της Νέας Υόρκης να παρατηρηθεί και στην Ευρώπη;

Ύστερα από τις εκτεταμένες φωτιές στο Κεμπέκ τού Καναδά, η Νέα Υόρκη -όπως και πολλές ακόμη περιοχές στη βόρεια Αμερική- καλύφθηκαν από πορτοκαλί αιθαλομίχλη, με τους ειδικούς να αναφέρουν πως κάτι αντίστοιχο δεν αποκλείεται να συμβεί και στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, το πρωί της 7ης Ιουνίου ο ουρανός των βορειοανατολικών ΗΠΑ καλύφθηκε από καταχνιά και για ένα ολόκληρο 24ωρο χάθηκαν απ’ το οπτικό πεδίο ο ήλιος και το φεγγάρι, μία ατμόσφαιρα αιθαλομίχλης, που όμοιά της οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών δεν είχαν ξαναβιώσει.

Φωτογραφία από Instagram
Φωτογραφία από Instagram

Δεν αποκλείονται αντίστοιχες καταστάσεις στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον Απόστολο Βουλγαράκη, αναπληρωτή καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, δεν αποκλείεται -εφόσον επικρατήσουν αντίστοιχες συνθήκες- οι Ευρωπαίοι πολίτες να έρθουν αντιμέτωποι με ένα παρόμοιο σκηνικό, παρά το γεγονός ότι οι πυρκαγιές δεν θα φτάσουν σε μέγεθος αυτές τού Καναδά. Άλλωστε, οι αποστάσεις ανάμεσα στις χώρες τής Ευρώπης είναι μικρότερες και τα σύνορα είναι πιο κοντά.

«Τα φαινόμενα μπορεί να μην φτάνουν αυτό το βαθμό, αλλά δεδομένου ότι οι αποστάσεις είναι μικρότερες, τα σύνορα είναι πιο κοντά και πληθυσμοί υπάρχουν σε πιο πυκνό ιστό γύρω από την ευρωπαϊκή ήπειρο, ακόμη και αν οι πυρκαγιές δεν φτάνουν αυτό το τεράστιο μέγεθος που συμβαίνουν στον Καναδά, μπορούν να επιδράσουν σε κοινότητες ανθρώπων -ενδεχομένως και με τον ίδιο τρόπο- εφόσον επικρατήσουν αντίστοιχες συνθήκες. Πριν από 13 χρόνια, είχε γίνει κάτι παρόμοιο στη Μόσχα, όπου κάποιες φωτιές που γίνονταν σε γειτονικές περιοχές δημιούργησαν συνθήκες αντίστοιχες στην πόλη τής Μόσχας. Δεν είναι ότι στην Ευρώπη δεν μπορούν να συμβούν αυτά τα πράγματα. Και τότε ήταν κάτι που συνέβη μετά από μία περίοδο μακρά από καύσωνες και ξηρασίες στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Σιβηρίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Απόστολος Βουλγαράκης.

Ο καθηγητής επισήμανε πως η Ευρώπη δεν αποκλείεται στο μέλλον να χαρακτηρίζεται από εντονότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, σημειώνει ότι με τη Μεσόγειο να αποτελεί ένα από τα ξεκάθαρα επίκεντρα κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έρευνα που διενεργούν με την ομάδα του προβλέπεται τόσο η περιοχή τής Μεσογείου όσο και βορειότερες περιοχές τής Ευρώπης να έχουν υψηλότερη επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών στο μέλλον.


Πόσο καιρό παραμένουν οι ρύποι στην ατμόσφαιρα

Σύμφωνα με τον καθηγητή, από την στιγμή που τα σωματίδια παραμένουν στην τροπόσφαιρα έχουν συνήθως χρόνο ζωής ημερών έως και λίγων εβδομάδων. «Αυτό εξαρτάται από το αν θα συναντήσουν συνθήκες που τα απομακρύνουν από την ατμόσφαιρα γρηγορότερα. Όσο απομακρύνεται από την πηγή και οι πυρκαγιές αρχίζουν να κατευνάζονται, μιλάμε για μία πιο διαχειρίσιμη κατάσταση, όπου οι ρύποι φτάνουν σε συγκεντρώσεις που δεν είναι τόσο υψηλές όσο τις ημέρες που υπάρχει πολύ έντονη καύση και σε περιοχές όπου συγκλίνουν οι αέριες μάζες που έρχονται από τις πυρκαγιές και δημιουργούν αυτή τη συγκέντρωση», εξηγεί ο κ. Βουλγαράκης.


 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Goldeneye (@toneonlyphotography)


Η διαδρομή και η διάχυση του καπνού και των σωματιδίων που εκλύονται από τις δασικές πυρκαγιές είναι απρόβλεπτη. Μάλιστα, ή αιθαλομίχλη σχετίζεται τόσο με το πόσο χαμηλά στην ατμόσφαιρα θα ταξιδέψουν οι ρύποι και τα αιωρούμενα σωματίδια, όσο και με την κυκλοφορία των ανέμων, υποστηρίζει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος.

«Η μεγάλη ποσότητα ρύπων αν ταξιδεύει στα 5 χιλιόμετρα ύψος θα επηρεάσει την ορατότητα, τη φωτεινότητα, τη θερμοκρασία, αλλά δεν θα επηρεάσει την ποιότητα του αέρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή ταξίδεψε στα χαμηλά στρώματα, όλα συνέτειναν στο να μεγιστοποιηθούν όλες οι επιπτώσεις, δηλαδή και οι επιπτώσεις στην ορατότητα, στη θερμοκρασία, στην ποιότητα του αέρα και συνεπώς και στην υγεία. Ήταν σε ακραίο βαθμό σε σχέση με άλλες περιπτώσεις που έχουμε δει», εξηγεί ο Απόστολος Βουλγαράκης.

Στην περίπτωση που οι εκλυόμενοι ρύποι είναι συνεχόμενοι και προέρχονται από πολλές πυρκαγιές, όπως συνέβη τώρα με εκατοντάδες πυρκαγιές να πλήττουν τον Καναδά, αυτό αυτόματα αυξάνει τις πιθανότητες να μεταφέρονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, συμπλήρωσε ο ειδικός.Ιστορικό αρνητικό ρεκόρ αιθαλομίχλης στη Νέα Υόρκη

Ο δείκτης ποιότητας του αέρα τής Νέας Υόρκης κατέγραψε ένα ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, καθώς -λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται στον Καναδά- ξεπέρασε το επίπεδο ρύπανσης που κρίνεται ως «εξαιρετικά επικίνδυνο».


 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NYC Photographer (@yungbg21)


Οι περισσότεροι κάτοικοι της Νέας Υόρκης κλείστηκαν στο σπίτι ή περιόρισαν δραματικά τις μετακινήσεις τους, κρατώντας κλειστά τα παράθυρα των οικιών τους και των γραφείων τους. «Ήταν μία εικόνα αποκαλυπτική. Ήταν όλα θολά και όταν βγήκα έξω, γιατί είχα φτάσει ήδη στο γραφείο, μύριζε σαν να ήταν δίπλα η φωτιά. Έλεγα δεν είναι δυνατόν να έχει κατέβει από τον Καναδά και να νομίζεις ότι είναι στη γειτονιά σου η φωτιά. Ο ήλιος πάλι, από το σύννεφο και την ομίχλη δεν φαινόταν», ανέφερε η Τίνα Γλυκού, η οποία κατοικεί τα τελευταία 54 χρόνια στη Νέα Υόρκη.


«Πολύ νωρίς φέτος οι φωτιές» – Ανησυχία στον Καναδά

Η ανησυχία των επιστημόνων πηγάζει από το γεγονός ότι οι ακραίες πυρκαγιές στον Καναδά έχουν εκδηλωθεί από πολύ νωρίς φέτος το καλοκαίρι. Όπως τονίζει η σελίδα climatebook, περισσότερα από 3,8 εκατομμύρια εκτάρια γης έχουν ήδη καεί σε ολόκληρο τον Καναδά από τις πυρκαγιές, μια έκταση 12 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της δεκαετίας για αυτήν την εποχή.


 


«Υπάρχει μία ξεκάθαρη τάση για ραγδαία αύξηση των πυρκαγιών λόγω υψηλότερων θερμοκρασιών και μακρότερων ξηρασιών. Η τάση είναι προς περισσότερες πυρκαγιές και μάλιστα αυτό αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή με αρκετή βεβαιότητα. Υπάρχουν άλλες περιοχές που αυτή η συσχέτιση ερευνάται ακόμη. Για την περιοχή που συμβαίνει αυτό το τεράστιο φαινόμενο, έχουμε ισχυρές ενδείξεις μέσα από τις αναλύσεις που γίνονται ότι γενικώς η Βόρεια Αμερική οδεύει προς περισσότερες πυρκαγιές και περισσότερη ρύπανση από πυρκαγιές και γι’ αυτό ευθύνεται η κλιματική αλλαγή», υπογραμμίζει ο Απόστολος Βουλγαράκης.Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ