Καλοκαίρι και όμορφες στιγμές στην παραλία με τα κατοικίδια μας… τι καλύτερο από ένα μπανάκι στη θάλασσα με το αγαπημένο μας τετράποδο;
Γιατί όχι λοιπόν αφού είναι η ιδανική εποχή να περάσουμε όμορφα με το σκύλο μας απολαμβάνοντας βουτιές στη θάλασσα και μπόλικο παιχνίδι στην παραλία.
Προτού όμως μπούμε στα βαθιά, καλό είναι να γνωρίζουμε όσα ισχύουν από τη νομοθεσία σχετικά με την πρόσβαση ζώων συντροφιάς στις Ελληνικές παραλίες.
Βάσει του νέου πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς και συγκεκριμένα του Ν. 4830/2021, το άρθρο 19 «Πρόσβαση σε παραλίες» αναφέρει τα εξής παρακάτω:
- Επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων σε μην οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσας. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.
- Στις οργανωμένες παραλίες, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου π.δ. 71/2020 (Α᾽166), η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.
- Με την επιφύλαξη του άρθρου 21, απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.
Ακολουθώντας πάντα τους κανόνες, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τον σκύλο σας στην παραλία, ωστόσο καλό είναι να γνωρίζετε πως δεν αγαπούν όλα τα ζώα το νερό όπως για παράδειγμα, ορισμένες ράτσες όπως το Μπασέ Χάουντ που δεν μπορούν να κολυμπήσουν.
Τι να κάνετε στην παραλία με τον σκύλο σας
Βόλτα: Εξερευνήστε την ακτή και αφήστε το σκύλο σας να απολαύσει τις νέες εμπειρίες, όπως το να μυρίζει φύκια, να παρακολουθεί καβούρια που κάνουν βόλτες ή να κυνηγάει γλάρους. Αλλά μην αφήσετε τον σκύλο σας να φάει τα φύκια ή την άμμο, καθώς και τα δύο είναι επικίνδυνα για τα σκυλιά.
Παιχνίδι: Απολαύστε ένα παιχνίδι με μπάλα ή φρίσμπι. Φροντίστε μόνο να επιλέξετε ένα ήσυχο σημείο, ώστε ο ενθουσιασμός του σκύλου σας για το παιχνίδι να μην ενοχλεί τους άλλους λουόμενους στην παραλία.
Ρίψη αντικειμένου: Επιλέξτε ένα παιχνίδι που επιπλέει, κατά προτίμηση με έντονο χρώμα, ώστε ο σκύλος σας να μπορεί να το εντοπίσει πάνω στα κύματα. Βεβαιωθείτε ότι παίζετε αυτό το παιχνίδι σε σχετικά ρηχά νερά, καθώς μια κακή ρίψη μπορεί να στείλει το σκύλο σας πολύ μακριά από την ακτογραμμή.
Ξεφαντώστε μαζί στο νερό: Το να πλατσουρίζετε στα κύματα είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, αλλά ο σκύλος σας μπορεί εύκολα να υπερβάλλει. Μείνετε, λοιπόν, κοντά στην ακτή και μην αφήνετε το σκύλο σας από το πλευρό σας.
Κολύμπι: Αν είναι καινούργιος στο νερό, μάθετε στο σκύλο σας να κολυμπάει. Αφήστε τον να πάει με το δικό του ρυθμό και εφοδιάστε τον με σωσίβιο για να του παρέχετε επιπλέον εμπιστοσύνη. Αλλά ακόμη και τα έμπειρα σκυλιά χρειάζονται συνεχή επίβλεψη για να διασφαλίσετε ότι δεν θα υπερβάλλουν εαυτόν ή δεν θα κολυμπήσουν πολύ μακριά από την ακτή.
Παίξτε στην άμμο: Αυτό είναι ιδανικό για τα σκυλιά που αγαπούν να σκάβουν. Εναλλακτικά, μπορείτε να χτίσετε κάστρα στην άμμο και στη συνέχεια να αφήσετε το σκύλο σας να τα καταστρέψει.
Βαρκάδα: Αν τα νερά είναι αρκετά ήρεμα, πάρτε το σωσίβιο του σκύλου σας και δοκιμάστε μια βόλτα με κανό ή καγιάκ μαζί.
Όποια δραστηριότητα κι αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε, να επιβλέπετε πάντα τον σκύλο σας. Είναι σημαντικό για την ασφάλεια του σκύλου σας, αλλά αποτελεί επίσης μέρος της υπεύθυνης ιδιοκτησίας σκύλων. Μην αφήνετε τον σκύλο σας να ενοχλεί την άγρια ζωή, να καταστρέφει τη βλάστηση ή να γίνεται ενοχλητικός για άλλους ανθρώπους ή σκύλους στην παραλία.
Τι πρέπει να προσέχετε όταν βρίσκεστε στην παραλία με το σκύλο σας
Υπάρχουν κάποιοι προφανείς κίνδυνοι στην παραλία, όπως τα άγρια κύματα, αλλά μπορεί να μην γνωρίζετε άλλους κινδύνους, όπως η κατανάλωση αλμυρού νερού.
Παρέχετε στο σκύλο σας σκιά και πολλές ευκαιρίες για ξεκούραση. Μπορείτε επίσης να περιορίσετε τις επισκέψεις σας στην παραλία νωρίς ή αργά την ημέρα, όταν ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός.
Εφαρμόστε αντηλιακό στο σκύλο σας. Οι σκύλοι μπορεί να υποφέρουν από ηλιακά εγκαύματα, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε αντηλιακό ασφαλές για τα κατοικίδια ζώα στη μύτη, τα αυτιά και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή με αραιή γούνα του σκύλου σας.
Παρέχετε άφθονο φρέσκο νερό. Ο σκύλος σας μπορεί εύκολα να αφυδατωθεί στη ζέστη του καλοκαιριού, γι’ αυτό προσφέρετε συχνά δροσερό νερό για να πιει. Προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα αλμυρού νερού που μπορεί να πιει ο σκύλος σας, καθώς μπορεί να τον αρρωστήσει.
Αποτρέψτε τον σκύλο σας από το να τρώει άμμο. Μπορεί να μπλοκάρει το έντερο του σκύλου σας, προκαλώντας εμπλοκή.
Προσέξτε για επικίνδυνα θαλάσσια ζώα, όπως σαλάχια και μέδουσες, που μπορεί να βρίσκονται κοντά στην ακτή.
Αποφύγετε την καυτή άμμο. Ειδικά το μεσημέρι, η άμμος μπορεί να είναι καυτή και να κάψει τα πέλματα των ποδιών του σκύλου σας.
Η υπερβολική πρόσληψη νερού συμβαίνει συχνά κατά την κολύμβηση. Ακόμα και το παιχνίδι με το λάστιχο κήπου ή ένα ποτιστήρι μπορεί να υπερφορτώσει το σύστημα ενός σκύλου και να οδηγήσει σε δηλητηρίαση. Επειδή το σώμα τους πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να απομακρύνει την περίσσεια νερού στο σύστημά τους, τα παιχνίδια και τα μικρά σκυλιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα μεγαλύτερα.
Συμπτώματα δηλητηρίασης από νερό σε σκύλους
- Λήθαργος
- Φούσκωμα
- Εμετός
- Απώλεια συντονισμού (συμπεριλαμβανομένου παραπατήματος, πτώσης ή παραπατήματος)
- Ανησυχία
- Σάλια
- Χλωμά ούλα
- Διεσταλμένες κόρες
- Γυάλινα μάτια
Καθώς η πίεση στον εγκέφαλο αυξάνεται και τα κύτταρά του αρχίζουν να πεθαίνουν, ο σκύλος μπορεί να έχει δυσκολία στην αναπνοή, να αναπτύξει επιληπτικές κρίσεις ή να πέσει σε κώμα.
Πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον κτηνίατρο σας σε περίπτωση που παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα.