Το πιο ενεργό ηφαίστειο των Φιλιππίνων άρχισε να εκτοξεύει λάβα κατά τη διάρκεια μιας ήπιας έντασης έκρηξης, θέτοντας χιλιάδες ανθρώπους σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο μιας βίαιης έκρηξης, κάτι που θα τους ανάγκαζε να τραπούν σε άτακτη φυγή από τα σπίτια τους, σύμφωνα με τις δηλώσεις που εξέδωσαν σήμερα οι αρχές.
Περισσότεροι από 12.000 ντόπιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο υποχρεωτικών εκκενώσεων από τις κυρίως φτωχές αγροτικές κοινότητες σε ακτίνα 6 χιλιομέτρων από τον κρατήρα τού ηφαιστείου Μαγιόν (Mayon) στη βορειοανατολική επαρχία Αλπάι. Οι εκκενώσεις ξεκίνησαν ύστερα από την παρατήρηση ενδείξεων που υποδείκνυαν αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα την προηγούμενη εβδομάδα και την ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της χώρας την Πέμπτη 08/06.
Ειδικότερα, το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας τής χώρας (Phivolcs) προειδοποίησε πως υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί κάποια επικίνδυνη ηφαιστειακή έκρηξη εντός των ερχόμενων ημερών ή εβδομάδων. Οι αρχές προειδοποίησαν ότι χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εντός της μόνιμης ζώνης κινδύνου κοντά στο Μαγιόν, η οποία έχει κηρυχθεί εδώ και καιρό απαγορευμένη.
Το ηφαίστειο ξεκίνησε να εκτοξεύει λάβα από το βράδυ τής Κυριακής (11/06). Η ζώνη υψηλού κινδύνου γύρω από το Μαγιόν ενδέχεται να επεκταθεί στην περίπτωση που η έκρηξη αρχίσει να γίνεται εντονότερη, δήλωσε ο Με το ηφαίστειο να έχει αρχίσει να εκτοξεύει λάβα το βράδυ της Κυριακής, η ζώνη υψηλού κινδύνου γύρω από το Mayon μπορεί να επεκταθεί σε περίπτωση που η έκρηξη γίνει βίαιη, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων, Τερέστο Μπακολκόλ.
Ο ίδιος δήλωσε ότι εάν το παραπάνω σενάριο επαληθευτεί, οι άνθρωποι των κοντινών περιοχών θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.
Δημοσιογράφοι τού Associated Press που βρέθηκαν στο σημείο και παρέμειναν για ώρες στην περιοχή, περιγράφουν ότι κόσμος έβγαινε βιαστικά από εστιατόρια και μπαρ σε μία παραθαλάσσια συνοικία τής πρωτεύουσας Αλπάι, σε μία απόσταση περίπου 14 χιλιομέτρων από το Μαγιόν, ενώ την ίδια ώρα άλλοι φωτογράφιζαν με τα κινητά τους το πιο δημοφιλές ηφαίστειο της χώρας.
Η επαρχία Αλπάι τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ταχύτερη διανομή τυχόν οικονομικών ενισχύσεων για την αντιμετώπιση των καταστροφών, εάν λάβει χώρα μια πιο βίαιη έκρηξη. Την Πέμπτη, οι αρχές αύξησαν το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο των 2.462 μέτρων.
Βασικός πόλος έλξης τουριστών για το γραφικό κωνικό σχήμα του, το Μαγιόν συγκαταλέγεται στα συνολικά 24 ενεργά ηφαίστεια της χώρας, έχοντας εκραγεί περισσότερες από 50 φορές βάσει των καταγεγραμμένων στοιχείων. Το τελευταίο βίαιο «ξέσπασμά» του σημειώθηκε το 2018. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν τότε εκτοπιστεί εξαιτίας τής έκρηξης. Το 1814, μια έκρηξη του ηφαιστείου έθαψε ολόκληρα χωριά και φέρεται να άφησε πίσω της περισσότερους από 1.000 νεκρούς. Αλλά πολλοί κάτοικοι της επαρχίας Απλάι έχουν αποδεχθεί την κατά καιρούς «μανία» τού ηφαιστείου ως μέρος τής ζωής τους.
NEW – Philippines on alert as volcano spews ash
READ: https://t.co/APgdxUgSiY pic.twitter.com/EdekOUbXMs
— Insider Paper (@TheInsiderPaper) June 8, 2023
Κίνδυνος για ανθρώπους, ζώα εκτροφής και οικόσιτα ζώα
Εκτός από τους χωρικούς που ζουν σε κοινότητες επικίνδυνα κοντά στο ηφαίστειο, οι αρχές και οι ντόπιοι ξεκίνησαν την Κυριακή να μετακινούν μεγάλο αριθμό αγελάδων και νεροβούβαλων από τις φάρμες υψηλού κινδύνου σε 25 προσωρινές περιοχές βόσκησης που βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση. Σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης έχουν μεταφερθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 12.600 κάτοικοι, καθώς θερμά αέρια είχαν ξεκινήσει να «δραπετεύουν» από το ηφαίστειο και να εκτινάσσεται ηφαιστειακή τέφρα, σημάδια που υποδεικνύουν ότι μια πιθανώς μεγάλη έκρηξη θα μπορούσε να λάβει χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που πρέπει να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος, αλλά και τα ζώα εκτροφής», δήλωσε μιλώντας στο Associated Press ο κτηνίατρος της επαρχίας Αλπάι, Μάνι Βικτορίνο. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αρχές λαμβάνουν μέτρα ώστε να αποφύγουν τυχόν δυσμενότερες οικονομικές επιπτώσεις, στην περίπτωση μεγάλης έκρηξης του ηφαιστείου.
Στο χωριό Μάτνογκ στην πόλη Νταραγκά, ο Βικτορίνο και η ομάδα κτηνιάτρων του παρείχαν φάρμακα για την αποπαρασίτωση, έκαναν ενέσεις με συμπληρώματα βιταμινών και έβαλαν αναγνωριστικές ετικέτες στα αυτιά αρκετών αγελάδων και βουβαλιών, αποσκοπώντας στην καλύτερη παρακολούθησή τους.
Οι εκκενώσεις των βοοειδών υπογραμμίζουν το δίλημμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των απειλών από 24 ενεργά ηφαίστεια, που είναι διάσπαρτα στο εκτεταμένο αρχιπέλαγος, με πιο απειλητικό εξ αυτών το Μαγιόν. Οι Φιλιππίνες, που βρίσκονται στο λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς» (“Ring of Fire”) του Ειρηνικού, μια περιοχή επιρρεπής σε σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις, πλήττονται πέραν αυτών από περίπου 20 τυφώνες και θύελλες ετησίως, καθιστώντας το έθνος τής Νοτιοανατολικής Ασίας ένα από τα πιο επιρρεπή σε καταστροφές στον κόσμο.
Το πρωί της Κυριακής, σε έναν παραθαλάσσιο παραλιακό πεζόδρομο στο Λεγκάζπι, πλήθος ανθρώπων έκαναν τζόκινγκ ή ποδήλατο, συμμετείχαν σε μια ομάδα που χόρευε υπό τους ήχους ντίσκο μουσικής και άλλοι έκαναν βόλτα με τα σκυλιά τους, την ίδια ώρα που το ηφαίστειο ήταν κρυμμένο σε κάποια απόσταση από τα πυκνά σύννεφα καπνού.
«Δεν φοβόμαστε, έχουμε μάθει να ζούμε μ’ αυτό»
Ένας κάτοικος, ο Βιολέτα Περάλτα, τράβηξε τα βλέμματα των περαστικών, ζωγραφίζοντας την έκρηξη του Μαγιόν πάνω στον τσιμεντένιο φράχτη τού σπιτιού του, στην άκρη του δρόμου. Νεαρά άτομα, όπως περιέγραψε ο ίδιος, ενθουσιάζονταν με το έργο του κι έκαναν στάση για να «τραβήξουν» σέλφι με φόντο το ζωγραφισμένο ηφαίστειο. Ο Περάλτα ανέφερε, επίσης, ότι πολλές επιχειρήσεις στην επαρχία έχουν πλουτίσει από τις ποικίλες τουριστικές δραστηριότητες που έχουν χρησιμοποιήσει ως πηγή έμπνευσής τους το Μαγιόν, συμπεριλαμβανομένων των περιηγήσεων στα αξιοθέατα γύρω από το πιο ενεργό ηφαίστειο και διασημότερο ηφαίστειο της χώρας.
«Δεν το φοβόμαστε», κατέληξε ο 76χρονος. «Έχουμε μάθει να ζούμε μ’ αυτό».
Με πληροφορίες από Associated Press