Ανθρωπιστική κρίση στη Χερσώνα εξαιτίας της καταστροφής του φράγματος Νόβα Κακχόβκα

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους στη Χερσώνα εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσε η κατάρρευση του τεράστιου υδροηλεκτρικού σταθμού στη Νόβα Κακχόβκα, μια καταστροφή για την οποία Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται.

Ανθρωπιστική καταστροφή. Ένας υδάτινος εφιάλτης μέσα στο χάος τής πυρίτιδας, του ατσαλιού και του θανάτου. Ύστερα από την καταστροφή τού τεράστιου υδροηλεκτρικού φράγματος στη Νόβα Κακχόβκα, η περιοχή τής Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, βρίσκεται σε μια απελπιστική κατάσταση: οι κοινότητες εκκενώνονται η μία μετά την άλλη, εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσε η καταστροφή σε παρόχθιες περιοχές κατά μήκος τού ποταμού Δνείπερου.

«Η πιο δύσκολη κατάσταση επικρατεί στην περιοχή Κοραμπέλνι στην πόλη τής Χερσώνας. Μέχρι στιγμής, το επίπεδο του νερού ανέρχεται στα 3,5 μέτρα, περισσότερα από 1.500 σπίτια έχουν πλημμυρίσει» στην κοινότητα, που τα ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν από τα ρωσικά τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Ολεξέι Κουλέμπα, επικεφαλής των υπηρεσιών τής ουκρανικής ομοσπονδίας. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι οι εκκενώσεις θα συνεχίζονταν την Τετάρτη και τις επόμενες ημέρες με λεωφορεία και τρένα.

«Πάνω από 40.000 άνθρωποι βρίσκονται σε περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο να πλημμυρίσουν. Οι ουκρανικές αρχές απομάκρυναν εσπευσμένα πάνω από 17.000. Δυστυχώς, πάνω από 25.000 άμαχοι βρίσκονται σε περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο», ανέφερε ο Oυκρανός γενικός εισαγγελέας, Αντρέι Κόστιν. «Σε αυτό το στάδιο έχουν πλημμυρίσει 24 κοινότητες στην Ουκρανία», ανέφερε ο Oυκρανός υπουργός Εσωτερικών, Ιγκόρ Κλιμένκο. Οι αρχές που έχουν εγκατασταθεί από τους Ρώσους στις περιοχές που έχουν καταλάβει ανέφεραν από την πλευρά τους ότι ξεκίνησαν την εσπευσμένη απομάκρυνση του πληθυσμού τριών κοινοτήτων, κινητοποιώντας περίπου 50 λεωφορεία.

Ο Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, ο φιλορώσος δήμαρχος της Νόβα Κακχόβκα, όπου βρίσκεται το σοβιετικής κατασκευής υδροηλεκτρικό φράγμα, τόνισε πως η πόλη του πλημμύρισε και ότι 900 κάτοικοί της απομακρύνθηκαν εσπευσμένα. Όπως διευκρίνισε το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, περίπου 2.700 σπίτια πλημμύρισαν και σχεδόν 1.300 άνθρωποι απομακρύνθηκαν.


Παράλληλα, πλημμύρισαν και πολλά ρωσικά ναρκοπέδια στην περιοχή. Οι εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός τού Reuters από συνοικίες τής Χερσώνας, η οποία αριθμεί 280.000 κατοίκους και βρίσκεται στις όχθες του Δνείπερου, είναι τραγικές.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS έκανε λόγο για τουλάχιστον επτά ανθρώπους που αγνοούνται εξαιτίας των πλημμυρών, που συνιστούν αποτέλεσμα της καταστροφής τού φράγματος. Στη Γενεύη, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) τού ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η καταστροφή του φράγματος μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή και να έχει «φοβερό αντίκτυπο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο πλευρές τής γραμμής τού μετώπου».

Στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως η καταστροφή «ασφαλώς» και προκάλεσε κάποιους θανάτους», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει τελικό πόρισμα για το τι συνέβη». Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Ρωσία πως πυροδότησε «βόμβα» στο φράγμα. Τον περασμένο Οκτώβριο δήλωνε ότι είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά.

«Είναι αδύνατη η καταστροφή (του φράγματος) από το εξωτερικό του με βομβαρδισμούς», προσέθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος αναφερόμενος στην εκδοχή τής Μόσχας. Αξίωσε ο κόσμος «να αντιδράσει» κατηγορώντας τη Ρωσία πως βρίσκεται σε «πόλεμο κατά τής ζωής, κατά τής φύσης, κατά τού πολιτισμού», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η καταστροφή δεν θα μειώσει «τη δυνατότητα της Ουκρανίας να απελευθερώσει τα εδάφη της», καθώς έχει αρχίσει ουκρανική αντεπίθεση σε διάφορες κατευθύνσεις.

Ο Ζελένσκι μίλησε επίσης για «βάρβαρη οικοκτονία». «Η καταστροφή ενός εκ των μεγαλύτερων ταμιευτήρων νερού στην Ουκρανία έγινε απολύτως σκόπιμα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό. Σύμφωνα με το Κίεβο, οι Ρώσοι κατέστρεψαν το φράγμα για να «φρενάρουν» την αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού. Υπάρχει η πιθανότητα να πλημμυρίσουν ρωσικές οχυρωματικές θέσεις κατά μήκος του Δνείπερου, καθώς και να εμποδιστούν οι ουκρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Η Ουκρανία υποστήριξε πως ανακατέλαβε εδάφη κοντά στην πόλη Μπαχμούτ, όπου κι έλαβε χώρα η πιο αιματηρή μάχη τού πολέμου, υποβαθμίζοντας πάντως το εύρος των «επιθετικών επιχειρήσεων» που διεξάγει σε άλλους τομείς τού απέραντου μετώπου. Η Ρωσία από την πλευρά της διαβεβαίωσε πως απώθησε ουκρανικές επιθέσεις, αναγνωρίζοντας χθες πως 71 στρατιωτικοί της σκοτώθηκαν και άλλοι 210 τραυματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες, σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που αναφέρθηκε στις απώλειές της.

Οι Ουκρανοί λένε πως ετοιμάζουν εδώ και μήνες ευρείας κλίμακας αντεπίθεση για να υποχρεώσουν τον ρωσικό στρατό να εγκαταλείψει τα εδάφη τής χώρας που έχει κυριεύσει. Το Κρεμλίνο αναφερόμενο στο φράγμα έκανε λόγο για «εσκεμμένη δολιοφθορά» τής ουκρανικής πλευράς και απέρριψε «κατηγορηματικά» τις κατηγορίες του Κιέβου, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να το «καταδικάσει» για την καταστροφή τής υποδομής.

Το φράγμα, με ύψος τριάντα μέτρα και μήκος 3,2 χιλιόμετρα, οικοδομήθηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της ανέγερσης υδροηλεκτρικού εργοστασίου. Η καταστροφή του εγείρει νέες ανησυχίες για τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια, 150 χιλιόμετρα από τη Νόβα Κακχόβκα, που χρησιμοποιεί νερό από το φράγμα για να ψύχει τους αντιδραστήρες του. Πάντως, «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος» για την ασφάλεια της εγκατάστασης, εκτίμησε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Όπως και το φράγμα, ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, βρίσκεται σε περιοχή που κατέχουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις μετά την εισβολή τους στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022.


Το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας ανέφερε πως εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικών εκτάσεων στην περιφέρεια της Χερσώνας υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσουν, εκφράζοντας παράλληλα φόβους ότι θα ξεραθούν χωράφια ολοκληρωτικά στο νότιο τμήμα τής χώρας και ότι θα υπάρξουν τεράστιες ελλείψεις πόσιμου νερού. Η Ουκρανία «ζήτησε σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας τού ΟΗΕ», ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. Σε αυτήν ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Σερχίι Κισλίτσα, κατηγόρησε τη Μόσχα πως πυροδότησε «βόμβα μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής», ότι προκάλεσε «τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», μιλώντας για «οικολογική και τεχνολογική τρομοκρατία» και «ακόμη ένα παράδειγμα της γενοκτονίας τής Ρωσίας εναντίον των Ουκρανών».

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, μίλησε από την άλλη πλευρά για «εσκεμμένη δολιοφθορά από το Κίεβο», για «έγκλημα πολέμου και τρομοκρατική ενέργεια», για «αδιανόητο έγκλημα». «Η Ρωσία δεν μπορεί να μας νικήσει στο πεδίο τής μάχης και γι’ αυτό βάζει στο στόχαστρο πολιτικές υποδομές», υποστήριξε από την πλευρά του ο Αντόν Κορινέβιτς στη Χάγη, Ουκρανός αντιπρόσωπος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Τέλος, για «νέα καταστροφική συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ