Προφυλάξτε τα ζώα από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά – Οδηγίες από την Ειδική Γραμματεία

Τα ζώα δυσκολεύονται να κατανοήσουν τους θορύβους των πυροτεχνημάτων, κροτίδων και βεγγαλικών, καθώς δεν είναι μόνο εξαιρετικά δυνατοί αλλά και απρόβλεπτοι.

Συνδέουν τέτοιους θορύβους με τον κίνδυνο και όλα τα ένστικτά τους τους λένε να τρέξουν σε ένα ασφαλές μέρος. Και για τα ζώα, οι λάμψεις φωτός που παράγονται από τα πυροτεχνήματα φαίνονται εξίσου απειλητικές με τους θορύβους.

Η Ειδική Γραμματεία για τα Ζώα Συντροφιάς μέσα από ανάρτηση στα κοινωνικά μέσα, παρακαλεί θερμά όλους την νύχτα της Ανάστασης να μεριμνήσουν για τα ζώα τους αλλά και για τα αδέσποτα ζώα της κάθε περιοχής.

Η ρίψη κροτίδων και βεγγαλικών προκαλεί στα ζώα φόβο, αγωνία, στρες και πανικό.

Τι να κάνετε

Οι εκκωφαντικοί θόρυβοι οδηγούν τα ζώα σε μη ελεγχόμενες αντιδράσεις που τις περισσότερες φορές οδηγούν στο θάνατο τους. Γι᾽αυτό καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Τοποθετείστε σήμανση στο ζώο σας για να μπορέσετε να το αναζητήσετε στην περίπτωση που χαθεί. Μην ξεχνάτε, ζώο συντροφιάς χωρίς σήμανση χαρακτηρίζεται αδέσποτο
  • Μην αφήσετε τα ζώα σας σε μπαλκόνια και αυλές δεμένα ή ελεύθερα
  • Μην αφήσετε τα παράθυρα σας με ανάκληση
  • Φροντίστε κατά τη διάρκεια της βόλτας του, την ημέρα της Ανάστασης ή του Πάσχα, αν έχετε σκύλο, να φορά κολάρο και στηθόλουρο και να έχετε δύο οδηγούς (λουράκια) για ασφάλεια
  • Το δέσιμο του ζώου σας στο σπιτάκι του θέτει τη ζωή του σε μεγαλύτερο κίνδυνο
  • Ανοίξτε το σπίτι σας σε ένα αδέσποτο ζώο που θα έχει τρομοκρατηθεί

Τις ημέρες αυτές δεκάδες ζώα χάνονται ή χάνουν τη ζωή τους από τις κροτίδες και τα βεγγαλικά. Προφυλάξτε τα.

Επιπλέον, από την Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζεται ότι:

  • Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών, καθώς και κάθε είδος πυροτεχνίας άνευ άδειας από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
  • Η καύση βεγγαλικών απαγορεύεται κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.
  • Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους. 
Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
  • Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
  • Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ