Περισσότερες από 20 γάτες πέθαναν όταν ήπιαν ακατέργαστο γάλα από αγελάδες που είχαν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών

Περισσότερες από 20 γάτες γύρω από την πρώτη γαλακτοκομική φάρμα του Τέξας που βρέθηκε θετική στη γρίπη των πτηνών αυτή την άνοιξη, πέθαναν όταν κατανάλωσαν ακατέργαστο γάλα από τις μολυσμένες αγελάδες, ανέφεραν επιστήμονες αυτή την εβδομάδα. 

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καταγράφει το χρονικό της πρώιμης έρευνας από κτηνιάτρους και ακαδημαϊκά εργαστήρια για την ασθένεια που άρχισε να εξαπλώνεται μέσω των αγελάδων στην περιοχή νωρίτερα φέτος.

Οι γάτες στο αγρόκτημα του Τέξας είχαν τραφεί με γάλα από αγελάδες που αποδείχθηκε ότι είχαν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών υψηλής παθογονικότητας ή HPAI H5N1. Μία ημέρα αφότου η φάρμα άρχισε να παρατηρεί ότι οι αγελάδες αρρώστησαν, άρχισαν να αρρωσταίνουν και οι γάτες. Μέχρι το τέλος, περισσότερες από τις μισές γάτες είχαν πεθάνει.

“Οι γάτες βρέθηκαν νεκρές χωρίς εμφανή σημάδια τραυματισμού και προέρχονταν από έναν μόνιμο πληθυσμό -περίπου- 24 οικόσιτων γατών που είχαν τραφεί με γάλα από άρρωστες αγελάδες”, έγραψαν οι επιστήμονες.

Οι δοκιμές των δειγμάτων που συλλέχθηκαν από τους εγκεφάλους και τους πνεύμονες των νεκρών γατών έδωσαν αποτελέσματα που υποδηλώνουν “υψηλές ποσότητες ιού”. Οι αυτοψίες των γατών αποκάλυψαν επίσης “μικροσκοπικές αλλοιώσεις που συνάδουν με σοβαρή συστηματική λοίμωξη από τον ιό”, είπαν, μεταξύ άλλων στα μάτια και στον εγκέφαλο.

Περίπου 1 στα 5 δείγματα γάλακτος που έλεγξε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων από αμερικανικούς λιανοπωλητές βρέθηκε θετικό για τον ιό H5N1, αν και ο οργανισμός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι μελέτες μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η παστερίωση λειτουργεί αποτελεσματικά για να σκοτώσει τον ιό στο γάλα- μόνο αβλαβή θραύσματα παρέμειναν. Οι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα παροτρύνει τους Αμερικανούς να μην πίνουν ακατέργαστο γάλα.

Αν και η εξάπλωση του ιού από τις αγελάδες στις γάτες μέσω του γάλακτος είναι καινούργια, οι γάτες είναι εδώ και καιρό γνωστές στους επιστήμονες ως ένα από τα είδη που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες από τον H5N1.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι θάνατοι και νευρολογικές ασθένειες σε γάτες έχουν “αναφερθεί ευρέως” γύρω από φάρμες με κρούσματα του ιού.

Αντίθετα, μόνο ένα κλάσμα των αγελάδων – έως και 15% – ανέπτυξε σημάδια ασθένειας σε κοπάδια με τη μόλυνση, είπαν οι επιστήμονες. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι αγελάδες αναρρώνουν σε μεγάλο βαθμό μέσα σε ένα μήνα μετά τις μολύνσεις τους. Ο ιός υπήρξε καταστροφικός για τα κοπάδια πουλερικών που αντιμετώπισαν εκτεταμένους θανάτους ή χρειάστηκε να θανατωθούν μετά τη μόλυνση από τον ιό από άγρια πτηνά.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει θανάτους και νευρολογικές διαταραχές σε οικόσιτες γάτες με μολύνσεις από τον H5N1. Μια παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό CDC από την Ταϊλάνδη το 2006 υποψιάστηκε ότι μια γάτα είχε προσβληθεί από τον ιό αφού έφαγε ένα μολυσμένο περιστέρι.

Όμως οι πρόσφατες λοιμώξεις ώθησαν το CDC αυτό το μήνα να εκδώσει νέες οδηγίες για τους κτηνιάτρους που αντιμετωπίζουν ύποπτες περιπτώσεις H5N1 σε γάτες, προτρέποντας για την εντατικοποίηση των μέτρων, όπως η χρήση αναπνευστήρων και γυαλιών για την αποφυγή της μόλυνσης.

Πηγή: cbsnews


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ