Ηφαίστειο στην Ανταρκτική αναβλύζει λάβα (Βίντεο)

Πρόκειται για ένα γεωλογικό φαινόμενο που βρίσκεται εν εξελίξει για σχεδόν μια δεκαετία. Το ενεργό ηφαίστειο βρίσκεται σ’ ένα ακατοίκητο νησί που ανήκει στην Αυστραλία και βρίσκεται στα ανοιχτά τής Ανταρκτικής. Την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα κατέγραψαν δορυφόροι.

Οι ηπειρωτικές περιοχές τής Αυστραλίας μπορεί να χαρακτηρίζονται από απουσία ενεργών ηφαιστείων, υπάρχει ωστόσο ένα ενεργό ηφαίστειο που βρίσκεται σε νησί σε κοντινή απόσταση από την νησιωτική ήπειρο, καθώς κι ένα ακόμη στο νησί Χερντ, σε απόσταση 4.100 χλμ. από το Περθ, κοντά στην Ανταρκτική, το οποίο ανήκει στην Αυστραλία.

Δορυφορικές παρατηρήσεις αποκάλυψαν ότι το ηφαίστειο στο ακατοίκητο νησί, που είναι περισσότερο γνωστό ως Big Ben, έχει ενεργοποιηθεί, εκτοξεύοντας λάβα και ηφαιστειακά υλικά. Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, η δραστηριότητα αυτή αποτελεί μέρος μιας μακράς διαρκείας έκρηξης, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά περισσότερα από 10 έτη πριν.


Πρόκειται για ένα ηφαίστειο που ονομάζεται Mawson Peak, στο οποίο -σύμφωνα με όσα δείχνουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ηφαιστειότητας (Global Volcanism Program ή GVP) στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ- η τρέχουσα ροή λάβας αποτελεί μέρος ενός «επεισοδίου έκρηξης» που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο του 2012. Το εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα έχει καταγράψει εκρήξεις στο νησί Χερντ ήδη από το 1910.

«Το συγκεκριμένο ηφαίστειο εκρήγνυται από τις αρχές τού 20ου αιώνα. Αυτό που συμβαίνει είναι αρκετά φυσιολογικό και δημιουργεί ροές λάβας. Πολλές εκρήξεις συνίστανται από μικρότερα γεγονότα. Αυτή η πρόσφατη ροή λάβας φαίνεται να ακολουθεί αυτό που διαδραματίζεται εκεί από το 2012», αναφέρει η Δρ Τζόντι Φοξ τού Πανεπιστημίου τής Τασμανίας, ειδική στην ηφαιστειακή δραστηριότητα της Ανταρκτικής, η οποία εργάζεται στο Εθνικό Μουσείο Φύσης και Επιστήμης στην Ιαπωνία.

Αναφορικά με την ηλικία τού ηφαιστείου και την πηγή τού μάγματος, η Φοξ ανέφερε ότι το νησί Χερντ υπολογίζεται ότι έχει ηλικία 500 χιλιάδων έως 700 χιλιάδων ετών, ενώ πηγή τού μάγματος συνιστά ο ανώτερος μανδύας τής Γης, σε ένα βάθος περίπου 45 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνειά της.



Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ