Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών κτηνιάτρων παραμένει.
Η νέα έρευνα, που διενεργήθηκε από την SPVS στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτει ότι οι κτηνίατροι που εργάζονται στο Λονδίνο είδαν πέρυσι τον μισθό τους να αυξάνεται, κατά μέσο όρο, κατά 47%, σε αντίθεση με τους κτηνιάτρους σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου η μέση αύξηση που σημειώθηκε στους μισθούς ήταν 9%. Χωρίς αμφιβολία, οι κτηνίατροι της πρωτεύσουσας είναι οι «μεγάλοι νικητές».
Κάτι ενδιαφέρον, όμως, που επίσης διαπιστώθηκε είναι ότι οι άνδρες κτηνίατροι εξακολουθούν να απολαμβάνουν απολαβές κατά 22% υψηλότερες σε σχέση με τις γυναίκες συναδέλφους τους.
Η έρευνα, η οποία έλαβε περισσότερες από 1.800 απαντήσεις, έδειξε ότι οι μισθοί για τους κτηνιάτρους που εργάζονται στην πρωτεύουσα αυξήθηκαν φθάνοντας έως και τις 68.950 λίρες, ενώ ο μέσος μισθός για τους κτηνιάτρους που εδρεύουν αλλού αυξήθηκε με ρυθμό 9% (χαμηλότερο από τον ρυθμό πληθωρισμού), από 48.325 σε 52.693 λίρες.
Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν τα πάντα: από τις βασικές αποδοχές, τα μπόνους, τα επιδόματα και τις υπερωρίες, μέχρι παροχές όπως διαμονή κ.α. Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, ότι το 79% των ερωτηθέντων στη φετινή έρευνα ήταν γυναίκες.
Μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων
Παρά το γεγονός ότι από τις απαντήσεις φάνηκε ότι τόσο άνδρες όσο και γυναίκες κτηνίατροι πραγματοποιούν περαιτέρω κατάρτιση, ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών αξιοποιεί τις αποκτηθείσες δεξιότητες σε ηγετικές ή διοικητικές θέσεις, ενώ διαπιστώθηκε επίσης ότι οι άνδρες εξακολουθούν να λαμβάνουν κατά 22% υψηλότερους μισθούς εν συγκρίσει με τις γυναίκες.
Οι συντάκτες της έρευνας δήλωσαν ότι το ποσοστό αυτό οφείλεται στον αριθμό των κτηνιάτρων που απάντησαν και που είναι πιστοποιημένοι για περισσότερα από 15 χρόνια – μια ομάδα στην οποία το χάσμα αμοιβών που παρατηρείται μεταξύ των δύο φύλων είναι εντονότερο. Οι ίδιοι σημείωσαν: «Αξίζει να σημειωθεί ότι το 22% των γυναικών σε αυτή την κατηγορία έδωσαν ως τίτλο εργασίας τους τον τίτλο του νεαρού/συνεργαζόμενου κτηνιάτρου συγκριτικά με μόλις το 6% των ανδρών. Αυτή η φαινομενική ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων οφείλεται, επομένως, μάλλον στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας, παρά στο πραγματικό μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων».
Ποσοστό μεγαλύτερο του 94% των ερωτηθέντων εργαζόταν σε κτηνιατρικά ιατρεία και το 60% εξ αυτών σε επιχειρήσεις, κυρίως μικρών ζώων. Ωστόσο, τα ιατρεία σε ολόκληρο τον κλάδο ανέφεραν μείωση των υπερωριών που πραγματοποιούνται από το προσωπικό. Τα αποτελέσματα για το 2022 έδειξαν μεγάλη αλλαγή στην υπερωριακή εργασία, με μόνο το 51% των κτηνιάτρων και των νοσηλευτών να εργάζονται υπερωριακά, σε αντίθεση με το 78% που διαπιστώθηκε το 2021.
Πρόσθετες επισημάνσεις
Άλλα σημαντικά σημεία της έρευνας περιλαμβάνουν τα εξής:
- Το νέο πακέτο μισθών για τους πτυχιούχους αυξήθηκε κατά 3% στις 33.600 λίρες και ο νέος βασικός μισθός για τους πτυχιούχους αυξήθηκε κατά παρόμοιο ποσοστό στις 32.000 λίρες.
- Οι πτυχιούχοι νοσηλευτές κτηνίατροι είδαν το μέσο μισθολογικό πακέτο να αυξάνεται κατά 13% από 27.000 σε 30.500 λίρες. Για τους φοιτητές κτηνιατρικής νοσηλευτικής, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 4%.
- Οι ημερήσιες μέσες απολαβές των αναπληρωτών κτηνιάτρων αυξήθηκαν κατά 21% στις 425 λίρες και τα ωρομίσθια αυξήθηκαν κατά 22% φθάνοντας στις 50 λίρες. Τα ποσοστά νυχτερινής εργασίας για τους αναπληρωτές αυξήθηκαν κατά 50% φθάνοντας τις 750 λίρες ανά νύχτα.
- Οι μέσες ημερήσιες απολαβές των νοσηλευτών αυξήθηκαν κατά 38% στις 199 λίρες και τα ωρομίσθια αυξήθηκαν κατά 18% στις 23,50 λίρες.
Πηγή: vettimes.co.uk