Σκύλος και τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα – Πώς αντιμετωπίζεται

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, εάν ο σκύλος μας τσιμπηθεί από μέλισσα ή σφήκα, το χειρότερο που μπορεί να πάθει είναι να πρηστεί το πρόσωπο ή το πόδι του και να αισθάνεται τοπικά πόνο και ερεθισμό στο σημείο, όπως συμβαίνει και σ’ εμάς.

Έφτασε πλέον η άνοιξη και τα έντομα τριγύρω μας πυκνώνουν. Στην περίπτωση τσιμπήματος, οι πιθανότητες για το οποίο είναι αυξημένες κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, τόσο για εμάς όσο και για τον σκύλο μας, συνήθως ο πόνος και τα όποια συμπτώματα τον συνοδεύουν θα περάσουν από μόνα τους εάν τους δώσουμε λίγο χρόνο. Ακόμα κι έτσι όμως, καλό είναι να είμαστε ενημερωμένοι για κάποιες ενδείξεις που φανερώνουν συνήθως ότι ο σκύλος μας ίσως να μην το ξεπεράσει από μόνος του και ότι χρειάζεται να επέμβουμε αναλαμβάνοντας οι ίδιοι δράση ή ενημερώνοντας τον κτηνίατρό μας για να μας συμβουλεύσει.

Παρόλο που ο σκύλος μας μπορεί να φαίνεται ταραγμένος μετά το τσίμπημα, ο πόνος αυτός θα πρέπει να υποχωρήσει μετά από σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Μερικές φορές, ωστόσο, λόγω αλλεργίας στο δηλητήριο που εγχέεται από το τσίμπημα της μέλισσας ή της σφήκας, ο σκύλος μας μπορεί να βιώσει εντονότερα συμπτώματα και, σε σπάνιες περιπτώσεις, εάν δεν αντιμετωπιστεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια σοβαρή αντίδραση ή ακόμη και στο θάνατό του.

Στην περίπτωση που ο σκύλος δεχθεί πολλαπλά τσιμπήματα ή τσίμπημα σε κάποιο ευαίσθητο σημείο, όπως ο λαιμός και το στόμα, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας για να σας δώσει κάποιες πρώτες συμβουλές. Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι θα σας ζητηθεί να τον μεταφέρετε στο κτηνιατρείο το συντομότερο δυνατό.

Πώς θα καταλάβω ότι ο σκύλος μου δέχθηκε τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα;

Ακολουθούν ορισμένες ενδείξεις που συνήθως δείχνουν ότι ο σκύλος μας τσιμπήθηκε από κάποιο έντομο, πιθανότατα μέλισσα ή σφήκα:

  • Δαγκώνει ή γλείφει το σημείο που τον τσίμπησαν
  • Εκδήλωση γκρίνιας
  • Οίδημα (πρήξιμο) σε συγκεκριμένη περιοχή
  • Κρατάει ανέπαφη την πληγείσα περιοχή, π.χ. έχει σηκωμένο το πόδι του εάν τσιμπήθηκε στην πατούσα του
  • Άγγιγμα της πληγείσας περιοχής, π.χ. του προσώπου, του στόματος ή του λαιμού

Σημάδια αλλεργικής αντίδρασης σε περίπτωση τσιμπήματος

  • Εμετός
  • Γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Αδυναμία ή κατάρρευση
  • Χλωμά ούλα
  • Διάρροια
  • Υπερβολικό πρήξιμο στο σημείο του τσιμπήματος και εξάπλωση και στις περιοχές γύρω από το τσίμπημα

Εάν ο σκύλος εμφανίζει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας και να κανονίσετε να μεταφέρετε το ζώο σας για επείγουσα θεραπεία.

Photograph by David Hablützel
Photograph by David Hablützel

Τι να κάνω αν ο σκύλος μου έχει τσιμπηθεί;

Αφαιρέστε γρήγορα το κεντρί από την περιοχή του τσιμπήματος χρησιμοποιώντας μια πιστωτική κάρτα ή κάποιο παρόμοιο αντικείμενο, ώστε να μπορέσετε να το ξύσετε. Προσέξτε να ξύνετε κάτω από τον σάκο δηλητηρίου και να μην πιέζετε ή τραβάτε το τσίμπημα, καθώς αυτό μπορεί να απελευθερώσει περισσότερο δηλητήριο και να παρατείνει τον ερεθισμό.

Στη συνέχεια, βρέξτε μια πετσέτα με κρύο νερό και κρατήστε τη στο σημείο του τσιμπήματος. Αυτό θα βοηθήσει το τσίμπημα να πρηστεί όσο γίνεται λιγότερο. Ακόμη καλύτερα, εάν μπορείτε χρησιμοποιήστε πάγο για να καταπραΰνετε τον πόνο στην περιοχή, αλλά προσέξτε να φέρετε τον πάγκο σε επαφή με το σώμα του σκύλου με ήπιο τρόπο για να μην τον τρομάξετε περισσότερο με την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας και την αίσθηση, η οποία για τους περισσότερους σκύλους θα είναι πρωτόγνωρη.

Ο σκύλος σας το πιθανότερο είναι ότι θα είναι ταραγμένος και ερεθισμένος από το τσίμπημα, γι’ αυτό προσπαθήστε όσο το δυνατόν περισσότερο να τον ηρεμήσετε και να τον κρατήσετε ψύχραιμο. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε και εσείς να παραμείνετε ήρεμοι, προκειμένου να μην εντείνετε τον τρόμο του.

Αλλεργική αντίδραση

Τελευταία συμβουλή, αλλά πολύ σημαντική, είναι να παρατηρήσετε για τυχόν σημάδια αλλεργικής αντίδρασης που μπορεί να αναπτυχθούν εντός των πρώτων ωρών μετά το τσίμπημα.

Γενικά, είναι συνετό να μην ακούτε μη ειδικούς που προτείνουν τη χρήση αντισταμινικών χωρίς συνταγή γιατρού, καθώς ορισμένα συστατικά που εμπεριέχονται στα σκευάσματα κάποιων εταιρειών ενδέχεται να αποβούν θανατηφόρα για κάποια είδη ζώων. Αν πάλι χρησιμοποιήσετε κάποιο αντισταμινικό, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει τον κτηνίατρό σας και ότι κρατάτε στα χέρια σας ένα φάρμακο που δεν θα προκαλέσει μεγαλύτερο κακό στον σκυλάκο σας. Τηλεφωνώντας στον κτηνίατρο, ρωτήστε για την ποσότητα που προτείνει ο ίδιος, ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος του σκύλου σας.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, εάν είστε βέβαιοι ότι ο σκύλος σας τσιμπήθηκε από μέλισσα ή σφήκα, είναι να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνιατρό σας και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του. Αν τα σημάδια είναι ανησυχητικά, και κυρίως για την αποφυγή μεγαλύτερων κινδύνων, το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να κάνετε μία επίσκεψη στο κτηνιατρείο.

Με πληροφορίες από battersea.org.uk

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ