Είσαι καλός ή κακός άνθρωπος; Ο σκύλος σου θα σου πει…



Ακούστε το άρθρο στο Spotify:



Μπορούν οι σκύλοι να καταλάβουν αν κάποιος είναι καλός ή κακός άνθρωπος; Τα σκυλιά είναι συχνά πιο έξυπνα από ό,τι νομίζουμε και μπορούν να ανιχνεύσουν πολλά πράγματα που εμείς δεν μπορούμε.

Μπορούν τα σκυλιά να καταλάβουν αν είστε καλός ή κακός άνθρωπος; Οι άνθρωποι συχνά αναρωτιούνται αν οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν τους καλούς από τους κακούς ανθρώπους. Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Οι σκύλοι είναι εκπληκτικά πλάσματα και μπορούν να αντιληφθούν όλα τα είδη πραγμάτων που εμείς δεν παρατηρούμε.

Οι σκύλοι είναι εξαιρετικοί στο να «διαβάζουν» τη γλώσσα του σώματος, γι’ αυτό και είναι τόσο σπουδαίοι σύντροφοι για τον άνθρωπο. Παρακολουθούν τις εκφράσεις του προσώπου ενός ατόμου, τις κινήσεις του σώματος, τον τόνο της φωνής, ακόμα και την «ενέργεια» για να δουν τι πραγματικά λέει κάποιος ή πώς πραγματικά αισθάνεται εκείνη τη στιγμή.


Μπορούν οι σκύλοι να κρίνουν τον χαρακτήρα;

Αν κάποιος συμπεριφέρεται ανήσυχα, νευρικά ή εχθρικά, ένας σκύλος μπορεί να αισθανθεί αυτή την ενέργεια από αυτόν. Ή αν κάποιος μιλάει δυνατά, σκληρά ή κάνει μεγάλες και άγριες χειρονομίες και κινήσεις του σώματος, αυτό λέει κάτι και σε έναν σκύλο. Όλα αυτά τα πράγματα σηματοδοτούν σε έναν σκύλο τα συναισθήματα που νιώθει ένας άνθρωπος. 


Μπορούν οι σκύλοι να αντιληφθούν πότε κάποιος είναι επικίνδυνος;

Η παρακολούθηση του τόνου της φωνής, των ενεργειών και της ενέργειας κάποιου είναι ένας μηχανισμός άμυνας για έναν σκύλο. Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουν αν κάποιος είναι καλός ή επικίνδυνος. Αν οι πράξεις, η ένταση και η ενέργειά σας κάνουν έναν σκύλο να αισθάνεται άβολα, θα τρέξει μακριά από αυτοάμυνα. Αλλά να είστε προσεκτικοί. Αν ένας σκύλος νιώσει ότι απειλείται και στριμώχνεται, τότε είναι που μπορεί να αντιδράσει με επιθετικό τρόπο. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν έχετε μικρά παιδιά κοντά σε έναν σκύλο. Ακόμα κι αν το παιδί μπορεί να μην έχει κακή πρόθεση απέναντι στον σκύλο, μπορεί να φανεί σαν απειλή. Αν το παιδί ουρλιάζει, τρέχει και πέφτει πάνω σε πράγματα, αυτό θα θέσει το σκύλο σας σε εγρήγορση. 

Και αν το παιδί αρχίσει να τρέχει προς έναν σκύλο, χτυπώντας τον, προσπαθώντας να σκαρφαλώσει πάνω του ή τραβώντας τα αυτιά του – ο σκύλος θα νιώσει ότι είναι στριμωγμένος και ότι δέχεται επίθεση. Αυτός ο σκύλος μπορεί να μην είναι συνήθως επιθετικός, αλλά μπορεί να αισθάνεται ότι απειλείται ή ότι παγιδεύεται. Και τότε μπορεί να αντιδράσει επιθετικά.


Μπορούν οι σκύλοι να αισθανθούν την καλοσύνη;

Ναι, και οι σκύλοι μπορούν να αισθανθούν την καλοσύνη! Αν ένας σκύλος φαίνεται χαλαρός και ήρεμος, είναι επειδή αισθάνεται ασφαλής. Μπορούν να καταλάβουν ότι η ενέργεια γύρω τους είναι χαλαρή. Όταν συμπεριφέρεστε ήρεμα και με αυτοπεποίθηση, ένας σκύλος θα καταλάβει ότι είστε ένα ευγενικό, καλό και ασφαλές άτομο. Θα αισθανθεί άνετα ν᾽αφεθεί.

Αν όμως κάποιος άλλος εισέλθει σε αυτόν τον ασφαλή χώρο με αγχώδη ή εχθρική ενέργεια, ο σκύλος σας θα νιώσει αμέσως ανησυχία και θα γίνει αμυντικός. 


Σημάδια που δείχνουν ότι ένας σκύλος πιστεύει ότι είστε καλός άνθρωπος

Εδώ είναι μερικά σημάδια που μπορείτε να αναζητήσετε σε έναν σκύλο για να δείτε αν σας θεωρεί καλό, ασφαλές και ευγενικό άτομο. 

  • Κουνάει την ουρά του
  • Έχει «μαλακά», επίμονα μάτια
  • Σας μυρίζει
  • Γέρνει το κεφάλι του
  • Έχει στόμα ανοιχτό και χαλαρό
  • Σας ακολουθεί γύρω-γύρω
  • Δεν φυλάει τους “δικούς του ανθρώπους” ή τα αντικείμενά του
  • Έχει γενικώς χαλαρή συμπεριφορά

Σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας θεωρεί κακό άνθρωπο

Έχετε ακούσει ποτέ ότι οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν πράγματα όπως ο καρκίνος και άλλες ασθένειες; Λοιπόν, μπορούν στην πραγματικότητα να μυριστούν και τους “κακούς ανθρώπους”. Οι σκύλοι μπορούν να αντιληφθούν ένα θυμωμένο άτομο μυρίζοντας τις χημικές ουσίες που εκπέμπονται μέσω του δέρματός του όταν αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός και η ροή του αίματος. Τρελό, έτσι δεν είναι; 

Ακολουθούν μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε αν ένας σκύλος πιστεύει ότι είστε κακός άνθρωπος:

  • Απομακρύνεται
  • Οι τρίχες της πλάτης σηκώνονται
  • Φρουρεί τους “δικούς του ανθρώπους” ή τα αντικείμενά του
  • Γρυλίζει
  • Τ᾽ αυτιά γυρίζουν πίσω από φόβο
  • Έχει έντονα, επίμονα μάτια
  • Γαβγίζει


Τι να κάνετε όταν ο σκύλος σας αισθάνεται ένα κακό άτομο

Φυσικά και δεν θέλετε ο σκύλος σας να επιτεθεί σε κανέναν. Ωστόσο, έχουν ένστικτο. Τι κάνετε λοιπόν όταν συμβαίνει αυτό;

Κρατάτε πάντα τον σκύλο σας με λουρί για να τον ελέγχετε και να τον έχετε κοντά σας. Δεν θέλετε να φύγει και να επιτεθεί σε κάποιον. Και αν ανησυχείτε μήπως ο σκύλος σας το σκάσει, δοκιμάστε κολάρο με GPS για να παρακολουθείτε ανά πάσα στιγμή τη θέση του κατοικίδιου σας. 

Μην φωνάξετε ή χτυπήσετε τον σκύλο σας επειδή αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Απλώς κάνει αυτό που του λέει το ένστικτό του. Προσπαθήστε να του μιλήσετε με ήρεμο τόνο, καθησυχάζοντας τον ότι όλα είναι εντάξει.

Πάρτε τον σκύλο σας μακριά από το συγκεκριμένο άτομο ή την περιοχή, ώστε να μπορέσει να ηρεμήσει και να νιώσει ξανά ασφαλής.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ