Κλιματική αλλαγή: Εκατομμύρια νεκρά ψάρια επιπλέουν σε ποταμό της Αυστραλίας (Βίντεο)



Ακούστε το άρθρο στο Spotify:



Το πρωί της Παρασκευής, οι κάτοικοι της περιοχής Μενίντι της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα αποκρουστικό και ανησυχητικό θέαμα.

Μαζικός θάνατος εκατομμυρίων ψαριών

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, έντονη δυσοσμία θανάτου και αποσύνθεσης είχε κατακλύσει την περιοχή, προμηνύοντας αυτό που οι ντόπιοι έμελλε να αντικρίσουν λίγες στιγμές αργότερα: εκατομμύρια νεκρά ψάρια που επέπλεαν στο ποτάμι της μικρής πόλης.

Η αρμόδια υπηρεσία για τα ποτάμια της πολιτείας δήλωσε ότι ο μαζικός θάνατος των υδρόβιων πλασμάτων ήταν αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου καύσωνα που επηρεάζει τον ποταμό Ντάρλινγκ-Μπαάκα. Κι ενώ πριν από τρία χρόνια είχε παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο στο ποτάμι, οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι αυτό που έντρομοι αντίκρισαν το πρωί της Παρασκευής πρόκειται για το μεγαλύτερης έκτασης περιστατικό θανάτου ψαριών που έχει πλήξει ποτέ την πόλη τους.

Μιλώντας στο BBC, ένας εκ των κατοίκων δήλωσε: «Μπορείτε να φανταστείτε πώς είναι να αφήνετε ένα ψάρι στην κουζίνα σας να σαπίσει με όλες τις πόρτες κλειστές και χωρίς κλιματιστικό, και εμείς έχουμε εκατομμύρια από αυτά». Το Σάββατο, η θερμοκρασία στο Μενίντι άγγιξε τους 41 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας τη δυσοσμία και διαμορφώνοντας ένα ακόμη πιο αποπνικτικό περιβάλλον.


Τα αίτια του φαινομένου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καύσωνας προκάλεσε « περαιτέρω πίεση σε ένα σύστημα που έχει βιώσει ακραίες συνθήκες από εκτεταμένες πλημμύρες». Η κλιματική αλλαγή και η αποσταθεροποίηση του κλιματικού συστήματος εν γένει, κυρίως εξαιτίας της ανθρωπογενούς δραστηριότητας και δευτερευόντως από άλλες φυσικές αιτίες, έχουν οδηγήσει σε συχνότερους, εντονότερους και μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες.

Από τη βιομηχανική εποχή κι ύστερα, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 1,1 °C, ενώ οι θερμοκρασίες δεν προβλέπεται να παύσουν να κινούνται ανοδικά. Αυτό που προβλέπεται είναι το ακριβώς αντίθετο, εκτός εάν οι κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη αποφασίσουν να προβούν άμεσα σε δράσεις για τον απότομο και αποφασιστικό περιορισμό των εκπομπών. Πάντως, για την ώρα, και όσον αφορά την περιοχή Μενίντι, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο καύσωνας, η ξηρασία και η ανθρωπογενής δραστηριότητα αποτελούν τις αιτίες του αποκρουστικού φαινομένου.



Ανοξικά νερά

Ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής εκτιμούν ότι η αποπνικτική ατμόσφαιρα αναμένεται να γίνει ακόμη χειρότερη, καθώς θεωρούν ότι τα αποσυντιθέμενα ψάρια θα απορροφήσουν περισσότερο οξυγόνο από το νερό, προκαλώντας τον θάνατο ακόμη περισσότερων ψαριών.

Ο ποταμός Ντάρλινγκ-Μπάακα είναι μέρος της λεκάνης Μάρεϊ Ντάρλινγκ, του μεγαλύτερου ποτάμιου συστήματος της Αυστραλίας. Οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι προμηθεύονται νερό από τον ποταμό για βασικές ανάγκες, όπως το πλύσιμο αντικειμένων (π.χ. ρούχων) και το ντουζ. Ωστόσο, μετά από αυτό το περιστατικό, δε θα μπορούν πλέον να βασίζονται στον ποταμό γι’ αυτές τις βασικές ανάγκες.


Τα προβλήματα της λεκάνης Μάρεϊ Ντάρλινγκ

Οι θάνατοι ψαριών που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ρίχνουν φως στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λεκάνη Μάρεϊ Ντάρλινγκ. Η ξηρασία και η αυξημένη ανθρώπινη χρήση έχουν επηρεάσει την υγεία ολόκληρου του οικοσυστήματος της λεκάνης.

Η αρμόδια αρχή “Murray Darling Basin Authority” της Αυστραλίας δήλωσε ότι η γεωργία, οι βιομηχανίες και οι τοπικές κοινότητες έχουν χρησιμοποιήσει νερό από το ποτάμιο σύστημα, με αποτέλεσμα να ρέει λιγότερο νερό στον ποταμό. Ανέφερε, επιπλέον, πως η λεκάνη είναι επιρρεπής σε ακραία καιρικά φαινόμενα και χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερα μεταβλητό κλίμα που την καθιστά ευάλωτη, τόσο σε πυρκαγιές όσο και σε ξηρασίες.

Το 2012, εφαρμόστηκε ένα σχέδιο συνολικής αξίας 13 δισ. δολαρίων Αυστραλίας, έχοντας ως βασικό στόχο να σταματήσει την ξήρανση του ποταμού και να τον επαναφέρει σε ένα υγιέστερο επίπεδο. Το πρόσφατο περιστατικό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να διερευνηθούν τα ακριβή, «βαθύτερα» αίτια των θανάτων.



Πηγή: BBC

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ