Εμφανίστηκε ξανά η «φάλαινα-κατάσκοπος» των Ρώσων, ο Χβαλντίμιρ

Το 2019, μια φάλαινα μπελούγκα που εμφανίστηκε στη Νορβηγία φορώντας λουρί, προκαλώντας εικασίες ότι ήταν κατάσκοπος του ρωσικού πολεμικού Ναυτικού, βρίσκεται πλέον στα ανοικτά των ακτών τής Σουηδίας. Τι είναι αυτό όμως που αναζητά; Πολεμικά μυστικά ή μήπως ένα ταίρι για να ζευγαρώσει;

Η πρώτη φορά που εντοπίστηκε ο Χβαλντίμιρ ήταν στη βόρεια Σκανδιναβία, στην περιοχή Φίνμαρκ της Νορβηγίας. Τα τελευταία τρία χρόνια κατέβαινε σιγά σιγά το βόρειο μέρος τής νορβηγικής ακτογραμμής. Τους τελευταίους μήνες όμως, ξαφνικά επιτάχυνε την κάθοδό του και έφτασε μέχρι τη Σουηδία.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Χβαλντίμιρ εμφανίστηκε στο Χουνεμπόστραντ, στα ανοιχτά τής νοτιοδυτικής ακτής τής Σουηδίας. «Δεν ξέρουμε γιατί έχει επιταχύνει τόσο την πορεία της αυτή τη στιγμή», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες τού Guardian, ο Σεμπάστιαν Στραντ, θαλάσσιος βιολόγος τής οργάνωσης OneWhale, προσθέτοντας ότι όλο αυτό είναι πολύ παράξενο, επειδή η φάλαινα απομακρύνθηκε «πολύ γρήγορα από το φυσικό της περιβάλλον».

«Μπορεί να είναι οι ορμόνες που την ωθούν να βρει σύντροφο. Ή μπορεί να είναι η μοναξιά, καθώς οι μπελούγκα είναι ένα πολύ κοινωνικό είδος, ίσως ψάχνει για άλλες φάλαινες μπελούγκα», συμπλήρωσε ο Στράντ και εξήγησε ότι η φάλαινα πιστεύεται ότι είναι 13-14 ετών, «σε μια ηλικία που οι ορμόνες της είναι πολύ υψηλές».

Ο πλησιέστερος πληθυσμός μπελούγκα βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, το οποίο βρίσκεται στο μέσον τής διαδρομής μεταξύ τής βόρειας ακτής τής Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου. Η αρσενική φάλαινα δεν πιστεύεται ότι έχει δει άλλη μπελούγκα από τότε που έφτασε στη Νορβηγία, τον Απρίλιο τού 2019. Οι Νορβηγοί τής έδωσαν το παρατσούκλι Χβαλντίμιρ – ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη φάλαινα στα νορβηγικά, «χβαλ», και την υποτιθέμενη σχέση της με τη Ρωσία τού Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η «φάλαινα-κατάσκοπος», ο Χβαλντίμιρ
Η «φάλαινα-κατάσκοπος», ο Χβαλντίμιρ

Η «φάλαινα-κατάσκοπος» της Ρωσίας

Όταν η φάλαινα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη νορβηγική Αρκτική, θαλάσσιοι βιολόγοι από τη νορβηγική Διεύθυνση Αλιείας τής αφαίρεσαν το λουρί. Διαπίστωσαν ότι είχε μια βάση υποδοχής για κάμερα και τις λέξεις «Equipment St Petersburg» εκτυπωμένες στα πλαστικά κουμπώματα. Οι αξιωματούχοι τής διεύθυνσης δήλωσαν ότι ο Χβαλντίμιρ μπορεί να διέφυγε από ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και ίσως ακόμη και να είχε εκπαιδευτεί από το ρωσικό Ναυτικό, καθώς φαινόταν να είναι συνηθισμένος στους ανθρώπους. Το 2021, πάντως, οι θαλάσσιοι βιολόγοι είχαν δηλώσει μετά βεβαιότητας ότι η φάλαινα είχε εκπαιδευτεί από ανθρώπους υπό συνθήκες αιχμαλωσίας, σύμφωνα με πληροφορίες τού BBC.

Η Μόσχα δεν αντέδρασε ποτέ επίσημα στις νορβηγικές εικασίες ότι η φάλαινα θα μπορούσε να είναι «κατάσκοπος της Ρωσίας». Ο Στραντ είπε ότι η υγεία της φάλαινας «φαινόταν πολύ καλή» και ότι αναζητούσε ψάρια κάτω από τα εκτροφεία σολομού τής Νορβηγίας. Παρ’ όλα αυτά, ανησυχεί για την ικανότητα του Χβαλντίμιρ να βρει τροφή στη Σουηδία και έχει ήδη παρατηρήσει κάποια απώλεια βάρους στο κήτος. Οι φάλαινες μπελούγκα, οι οποίες μπορούν να φτάσουν σε μήκος περί τα έξι μέτρα και ζουν από 40 έως 60 χρόνια, κατοικούν γενικά στα παγωμένα νερά γύρω από τη Γροιλανδία, τη βόρεια Νορβηγία και τη Ρωσία.



Με πληροφορίες από BBC και Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ