«Απίστευτα πεινασμένοι» καρχαρίες επιτέθηκαν στο συνεργείο του Netflix στα γυρίσματα του «Our Planet II»

Οι παραγωγοί της σειράς ντοκιμαντέρ για την άγρια φύση «Our Planet II» («Ο Πλανήτης μας ΙΙ») του Netflix, αφηγητής της οποίας είναι ο διάσημος Βρετανός βιολόγος Ντέιβιντ Ατένμπορο, αποκάλυψαν πρόσφατα πως είχαν μια επικίνδυνα κοντινή συνάντηση με καρχαρίες, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων σε ένα απομακρυσμένο νησί της Χαβάης.

Ειδικότερα, άνθρωποι του συνεργείου ανέφεραν ότι συναντήθηκαν με καρχαρίες-τίγρεις (Galeocerdo cuvier) μήκους περίπου 4,5 μέτρων, τους οποίους μάλιστα αποκάλεσαν «πεινασμένους», περιγράφοντας ότι κατάφεραν να γλιτώσουν με δυσκολία, αφού το μόνο που τους χώριζε από τα θαλάσσια αρπακτικά ήταν ένα φουσκωτό σκάφος.


Τα γυρίσματα, η επίθεση των καρχαριών και η έκρηξη του σκάφους

Ο παραγωγός και σκηνοθέτης του «Our Planet II», Τόμπι Νόουλαν, μιλώντας στους Radio Times , περιέγραψε την οδυνηρή συνάντηση: «Είδαμε τον κυματισμό του νερού να έρχεται προς το μέρος μας και ένας καρχαρίας-τίγρης όρμηξε προς το σκάφος, το δάγκωσε και άνοιξε τεράστιες τρύπες. Όλο το σκάφος εξερράγη». Στη συνέχεια, ο Νόουλαν ανέφερε: «Προσπαθούσαμε να τον διώξουμε και δεν τον ένοιαζε καθόλου. Ήταν ο δεύτερος καρχαρίας που μας επιτέθηκε εκείνη την ημέρα».

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων του πρώτου επεισοδίου της τετραμερούς σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix, το συνεργείο χρειάστηκε να ταξιδέψει στο βορειοδυτικό νησί της Χαβάης Λαϊσάν, που απέχει περίπου 965 χιλιόμετρα από τα 8 κύρια νησιά της Χαβάης. Προκειμένου να φτάσουν στην απομακρυσμένη τοποθεσία, οι άνθρωποι του συνεργείου ταξίδευαν για 6 ημέρες, ενώ -σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι ίδιοι- δεν είχαν γίνει ποτέ ξανά γυρίσματα στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

«Η αρχική ιδέα ήταν να κάνουμε ένα υποβρύχιο γύρισμα με τους καρχαρίες-τίγρεις να βρίσκονται στα ρηχά στο Λαϊσάν», δήλωσε ο παραγωγός της σειράς Χιού Κόρντεϊ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα The Sun. «Αλλά την πρώτη μέρα που παρατηρήθηκαν οι καρχαρίες-τίγρεις, το συνεργείο μπήκε στα φουσκωτά σκάφη και δύο καρχαρίες τούς επιτέθηκαν. Ήταν σαν κάτι που βγήκε από (την ταινία) “Τα Σαγόνια του Καρχαρία”».


Photograph by Wai Siew/Unsplash
Photograph by Wai Siew/Unsplash

Αυτή τη σεζόν, η σειρά επικεντρώνεται στη μετανάστευση της άγριας ζωής. Το Λαϊσάν αποτελεί κόμβο αναπαραγωγής για το άλμπατρος, το μεγάλων διαστάσεων εντυπωσιακό θαλασσοπούλι του Βόρειου Ειρηνικού. Στο συγκεκριμένο νησί, οι νεοσσοί των άλμπατρος λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα από τους γονείς τους μέχρι να γίνουν περίπου 6 μηνών. Από αυτή την ηλικία και μετά, το μόνο που μένει είναι να πνεύσει δυνατός άνεμος, ώστε να βοηθήσει αυτά τα βαριά πτηνά να πραγματοποιήσουν την παρθενική τους πτήση.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, όταν οι θερμοκρασίες του ωκεανού του Βόρειου Ειρηνικού φτάνουν στο αποκορύφωμά τους, προς το τέλος του καλοκαιριού, και οι σχεδόν ενήλικοι πλέον νεοσσοί των άλμπατρος ετοιμάζονται να αψηφήσουν τους κινδύνους του ωκεανού και να αναζητήσουν τροφή, οι καρχαρίες-τίγρεις αντιλαμβάνονται την αλλαγή και αλλάζουν ρότα, κατευθυνόμενοι κατευθείαν προς το Λαϊσάν.

Ο Κόρντεϊ, στη συνέντευξή του στο Forbes, περιέγραψε ότι οι άνθρωποι του συνεργείου ήταν αρκετά τολμηροί για να περάσουν έξι ολόκληρες εβδομάδες στα γεμάτα καρχαρίες νερά της περιοχής, παρακολουθώντας τα βάσανα και τις δυσκολίες ενός και μόνο νεοσσού άλμπατρος.

«Το ίδιο το γύρισμα ήταν πολύ ενδιαφέρον. Χρειάστηκαν έξι ημέρες για να πλεύσουμε ως εκεί από τη Χαβάη και πιστεύω ότι είμαστε η πρώτη σειρά φυσικής ιστορίας που κινηματογραφεί την παρθενική πτήση ενός άλμπατρος του Λαϊσάν. Είναι τα μακροβιότερα πουλιά απ’ όλα και κάνουν το τεράστιο αυτό ταξίδι γύρω από τον πλανήτη για χρόνια, προτού αναπαραχθούν για πρώτη φορά», δήλωσε ο Κόρντεϊ μιλώντας στο Forbes.

Σε μία από τις επιθέσεις, σύμφωνα με τις περιγραφές, το σκάφος άρχισε να χάνει αέρα και να ξεφουσκώνει, καθώς ο καρχαρίας είχε δαγκώσει ολόκληρα κομμάτια. Ευτυχώς, την ώρα της επίθεσης το πανικόβλητο πλήρωμα απείχε μόλις 100 μέτρα από την ακτή και μπόρεσε να επιστρέψει στη στεριά, όπου και επιδιορθώθηκε το καταπονημένο σκάφος.

Photograph by Paul Carroll/Unsplash
Photograph by Paul Carroll/Unsplash

«Εξαιρετικά ασυνήθιστη» η συμπεριφορά των καρχαριών

Σύμφωνα με τον Νόουλαν, η συμπεριφορά των καρχαριών ήταν «εξαιρετικά ασυνήθιστη». Ο ίδιος ανέφερε: «Ήταν απίστευτα πεινασμένοι, οπότε μάλλον δεν υπήρχε αρκετή τροφή και απλά δοκίμαζαν οτιδήποτε έβρισκαν στο νερό».

Ο Νόλαν δεν είναι από τους ανθρώπους που τρέφουν έμφυτο φόβο για τους καρχαρίες, ούτε είναι αρνητικά προδιατεθειμένος απέναντι τους. Απόδειξη αυτού, μια φωτογραφία που ανήρτησε στο Instagram, στην οποία φαίνεται ο ίδιος με εξοπλισμό κατάδυσης να κρατάει μια υποβρύχια κάμερα, έχοντας δίπλα του έναν τεράστιο καρχαρία. «Κάνω παρέα με αυτό το υπέροχο δείγμα που συναντήσαμε τυχαία – ένας ωκεάνιος λευκός καρχαρίας, ένας περιπλανώμενος στον ανοιχτό ωκεανό», έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Toby Nowlan (@tobynotown)

 Το «Our Planet II», με αφηγητή τον Ντέιβιντ Ατένμπορο, έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη 14/06 στο Netflix και «ξετυλίγει το μυστήριο του πώς και γιατί τα ζώα μεταναστεύουν».


Με πληροφορίες από Forbes, Radio Times και Los Angeles Times


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ