Αγγλία: Εξαιρετικά σπάνιος αγριοκαρχαρίας 2 μέτρων εκβράστηκε σε ακτή, διαμελίστηκε και αποκεφαλίστηκε από άνθρωπο (Σκληρές εικόνες)

Έκκληση έκανε ο ιστορικός Νταν Σνόου να εμφανιστεί το άτομο που αφαίρεσε το κεφάλι από τον καρχαρία που εκβράστηκε στην παραλία Λέπε στο Χάμσαϊρ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η έκκληση αφορά την ανάκτηση του κεφαλιού ενός σπάνιου αγριοκαρχαρία Odontaspis ferox της οικογένειας των Οδοντασπίδων (συχνά αποκαλούμενος και «καρχαρίας-τίγρης»). Πρόκειται για είδος που χαρακτηρίζεται ως ευάλωτο και εντοπίζεται σπάνια. Παρότι συναντάται παγκοσμίως, η εμφάνισή του είναι αποσπασματική. Μολονότι γνωρίζουμε ότι το εν λόγω είδος ζει σε περιβάλλοντα εύκρατων και τροπικών υδάτων, κυρίως βαθέων, η βιολογία και τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά του παραμένουν ως επί το πλείστον άγνωστα.

Ο συγκεκριμένος καρχαρίας που εκβράστηκε στην παραλία του Χάμσαϊρ έχει μήκος περίπου 2 μέτρων. Αρχικά, το μεγάλων διαστάσεων ψάρι βρέθηκε την Παρασκευή στην παραλία Λέπε. Ο ιστορικός Νταν Σνόου επιστρατεύτηκε προκειμένου να εξετάσει το υδρόβιο πλάσμα, όμως πριν καν προλάβει να φτάσει στο σημείο, το κεφάλι του καρχαρία, η ουρά κι ένα πτερύγιο είχαν κοπεί και αφαιρεθεί από ανθρώπινο χέρι, με αποτέλεσμα ο ιστορικός φθάνοντας να αντικρίσει το διαμελισμένο σώμα του άτυχου ζώου.

Πρώτη φορά σε βρετανικά ύδατα

Λίγες ώρες νωρίτερα, η 38χρονη Αλίσα Όπενσοου θεωρούσε ότι είχε διασώσει τον μεγάλο καρχαρία, όταν τον εντόπισε στα ρηχά νερά της τοπικής παραλίας και κατάφερε να τον ωθήσει βαθύτερα. Η ίδια ανέφερε ότι τον είδε να κολυμπά και να απομακρύνεται από την ακτή. Δυστυχώς, όμως, το ζώο εντοπίσθηκε λίγες ώρες αργότερα νεκρό στην ακτή.

«Υπήρχαν μερικοί άνθρωποι που είχαν δει τον καρχαρία στα ρηχά νερά. Ανησύχησα ότι κανείς δεν θα τον βοηθούσε», δήλωσε η ίδια, συμπληρώνοντας: «Κανένα ζώο δεν θέλω να υποφέρει, δεν μπορώ να σκοτώσω ούτε μύγα, ήθελα απλώς να τον σώσω». «Ήταν αρκετά μεγάλος, το σκέφτεσαι αργότερα, μόνο μετά σκέφτεσαι, “πραγματικά έσωσα έναν καρχαρία”», προσέθεσε η Αλίσα. Ανέφερε, ακόμα, ότι η διαδικασία της διάσωσης διήρκεσε περίπου 1 ώρα.

Πιστεύεται δε, ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που καρχαρίας αυτού του σπάνιου και ευάλωτου είδους βρέθηκε σε βρετανικά ύδατα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Διατήρησης της Φύσης (IUCN), έχουν απομείνει λιγότεροι από 250 ενήλικοι καρχαρίες-τίγρεις παγκοσμίως. Ερωτήματα και προβληματισμούς εγείρει, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο το άτυχο ζώο κατέληξε να βρεθεί εκβρασμένο στην παραλία Λέπε, δεδομένου ότι το είδος συχνάζει σε θερμότερα νερά. Αναφορές για τον σπάνιο καρχαρία που είχε εκβραστεί έλαβε ο φιλανθρωπικός οργανισμός Shark Trust την Παρασκευή.

Το άψυχο σώμα του καρχαρία πριν διαμελιστεί και αποκεφαλιστεί από άγνωστο (Photo: Solent/metro.co.uk)
Το άψυχο σώμα του καρχαρία πριν διαμελιστεί και αποκεφαλιστεί από άγνωστο (Photo: Solent/metro.co.uk)

«Αστείο»

Ο 44χρονος Σνόου ανέφερε ότι βρισκόταν στο Λονδίνο για τη γιορτή της μητέρας, η οποία φέτος στην Αγγλία ήταν εχθές, Κυριακή 19 Μαρτίου, όταν είδε στο Twitter ότι ένας καρχαρίας εκβράστηκε σε κοντινή παραλία και ανήρτησε κάτι που χαρακτήρισε ως «αστείο» για το περιστατικό. Αλλά δεν άργησε να λάβει μηνύματα από φίλους του επιστήμονες που τον ενημέρωναν ότι πρόκειται για κάτι «απίστευτα ασυνήθιστο» και ότι πρέπει να τον προστατεύσει για επιστημονικούς σκοπούς, καθώς πρόκειται για ένα πραγματικά ξεχωριστό είδος.

Ύστερα από δυσκολίες εξαιτίας και της απεργίας των τρένων, κατάφερε να φτάσει στο σημείο. Τοποθέτησε το πτώμα του ζώου στο ψυγείο ενός αγρότη της περιοχής, όπου και θα παραμείνει προστατευμένο έως ότου παραληφθεί από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL), το οποίο αναμένεται να συμβεί την Τρίτη.

Το πρωί της Κυριακής, ο Σνόου απηύθυνε μια φλογερή έκκληση στο Twitter, προκειμένου να επιστραφεί το κεφάλι του νεκρού υδρόβιου πλάσματος. Συγκεκριμένα, έγραψε: «Το κεφάλι είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχουν συμβεί ποτέ: «Φίλοι βιολόγοι όπως ο @Ben_garrod το αναγνώρισαν ως έναν εξαιρετικά σπάνιο επισκέπτη σε αυτές τις ακτές και μου ζήτησαν να το προστατεύσω».

«Απέτυχα. Το κεφάλι, η ουρά και το πτερύγιο αρπάχτηκαν πριν συγκεντρώσω μια αρκετά μεγάλη ομάδα για να το σύρω από την παραλία στον πλησιέστερο δρόμο. Πήγαμε να προστατεύσουμε τον καρχαρία για επιστημονικούς σκοπούς χθες το βράδυ. Αλλά αργήσαμε πολύ! Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ – αν έχετε το κεφάλι, επικοινωνήστε μαζί μας. Οι επιστήμονες θέλουν να του ρίξουν μια ματιά, και μετά είναι δικό σας για να το κρατήσετε».

Αυστηρά προστατευόμενο είδος

Ο εν λόγω καρχαρίας βαθέων υδάτων είναι γνωστό ότι δεν είναι επιθετικός προς τον άνθρωπο, αλλά συνήθως συχνάζει σε θερμότερα νερά από τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελεί ένα αυστηρά προστατευόμενο είδος, το οποίο δύναται να φτάσει σε μήκος έως και 4 μέτρα και να ζυγίζει έως και 289 κιλά, ενώ -όπως αναφέρθηκε- η Διεθνή Ένωση Διατήρησης της Φύσης εκτιμά ότι έχουν απομείνει λιγότεροι από 250, γεγονός που μαρτυρά τη σπανιότητα του είδους.

Photo by metro.co.uk
Photo by metro.co.uk

Πηγή: metro.co.uk

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ