Greenpeace: Κατηγορεί τις μεγάλες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες – «Δεν κάνουν τίποτα» για την ενεργειακή μετάβαση

Με απώτερο σκοπό να σωθεί ο πλανήτης, η Greenpeace καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υποχρεώσουν τις πετρελαϊκές εταιρείες να σταματήσουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Ειδικότερα, η ΜΚΟ κατήγγειλε πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πετρελαίου και του αερίου «δεν κάνουν τίποτα» για την ενεργειακή μετάβαση και πως «δεν τηρούν επ’ ουδενί τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα», καλώντας τις κυβερνήσεις να τις αναγκάσουν να σταματήσουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να σωθεί ο πλανήτης.

«Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και αερίου δεν είναι διόλου δεσμευμένες στη μετάβαση» αν και «υποκρίνονται πως είναι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιάκουμπ Γκογκολέφσκι, στέλεχος της Greenpeace. Εν μέσω καύσωνα,παρουσίασε την ανάλυση της έκθεσης, συνολικής έκτασης 110 σελίδων, που συνέταξε ο Στέφεν Μπούκολντ, Γερμανός πολιτικός επιστήμονας που ειδικεύεται σε ενεργειακά ζητήματα.



Οι διαπιστώσεις της έκθεσης

Σύμφωνα με την έκθεση , η οποία συντάχθηκε επί τη βάσει των αποτελεσμάτων του 2022 που δημοσιοποίησαν 12 ευρωπαϊκοί όμιλοι, μεταξύ των οποίων οι BP, TotalEnergies και Shell, μόλις το 0,3% της παραγωγής τους διαπιστώθηκε ότι προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κατά μέσο όρο, «μόνο το 7,3% των επενδύσεων» αυτών των 12 εταιρειών κατευθύνθηκε σε πράσινες μορφές ενέργειας, ενώ το 92,7% χρηματοδότησε δραστηριότητες που συνδέονται με ορυκτά καύσιμα, όπως το αέριο και το πετρέλαιο, τα οποία εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα και συμβάλλουν στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, υπογράμμισε η ΜΚΟ, τονίζοντας πως «η κατάσταση χειροτέρευσε το 2023».

Όπως αναφέρει η Greenpeace, το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου σχεδιάζουν «να διατηρήσουν, αν όχι να αυξήσουν την παραγωγή (…) τουλάχιστον μέχρι το 2030», την ίδια ώρα που οι περισσότερες εξ αυτών έχουν δεσμευτεί να σταματήσουν τις εκπομπές CO2 μέχρι το 2050.

«Το θερμόμετρο εκρήγνυται χάρη στη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων» ήταν το σύνθημα ορισμένων ακτιβιστών που έστησαν μια ψεύτικη εγκατάσταση άντλησης πετρελαίου στην επιχειρηματική συνοικία Ντεφάνς, στις πύλες του Παρισιού, όπου βρίσκεται η έδρα της TotalEnergies.



Η έκκληση της Greenpeace

Όπως και στην περίπτωση του άνθρακα, η μη κυβερνητική οργάνωση καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ρυθμίσουν τη δραστηριότητα του ενεργειακού τομέα και να υποχρεώσουν τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν να «μειώσουν» την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, διότι «η αυτορύθμιση δεν λειτουργεί», ενώ ζητά ακόμα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίσουν «υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου», ανέφερε ο κ. Γκογκολέφσκι.

Η έκθεση της οργάνωσης, η οποία φέρει τον τίτλο «Οι βρώμικοι δώδεκα» (“The Dirty Dozen”), βασίζεται σε δεδομένα από τις ετήσιες εκθέσεις των αποτελεσμάτων το 2022 έξι μεγάλων εταιρειών του τομέα του πετρελαίου με έδρα την Ευρώπη, ήτοι τις Shell (Βρετανία/Ολλανδία), TotalEnergies (Γαλλία), BP (Βρετανία), Equinor (Νορβηγία), ENI (Ιταλία) και Repsol (Ισπανία), καθώς και έξι δημόσιων επιχειρήσεων πετρελαίου ή αερίου, των ÖMV (Αυστρία), PKN Orien (Πολωνία), MOL (Ουγγαρία), Wintershall Dea (Γερμανία, θυγατρική της BASF), Petrol Group (Σλοβενία) και Ina Croatia (Κροατία).



Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Έκθεση “The Dirty Dozen”


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ