Ημέρα Περιβάλλοντος 2024: Κάλεσμα για συντονισμένη δράση την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πλησιάζει αλλά δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να γιορτάζει και να περηφανεύεται για τα περιβαλλοντικά της επιτεύγματα. Ακριβώς το αντίθετο.

Η ελληνική φύση -δάση, βουνά, θάλασσες και ακρογιαλιές, κάμποι και ποτάμια- μεταλλάσσεται ραγδαία σε ένα τοπίο αγνώριστο, λεηλατημένο, μελαγχολικό και αφιλόξενο. Όπως και οι ζωές μας, που συνδέονται άρρηκτα με αυτή.

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν είναι πλέον θεωρητικά ούτε μελλοντικά. Έχουν φτάσει στην πόρτα του καθενός μας. Περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς και πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα τα βιώνουν με διαφορετικές σε κάθε περιοχή μορφές αλλά με την ίδια αυξανόμενη ένταση. Δραστηριοποιούνται δυναμικά για να εκφράσουν με κάθε θεσμικό μέσο την τεκμηριωμένη αντίθεσή τους στην περιβαλλοντική καταστροφή. Δεν τους ακούει όμως κανείς.

Η φετινή Ημέρα Περιβάλλοντος είναι ευκαιρία να ενώσουμε τις τοπικές αγωνίες σε μία ενιαία και δυνατή φωνή που δεν θα μπορεί να αγνοηθεί.

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος προτείνει στους τοπικούς φορείς και οργανώσεις να συντονίσουν τις τοπικές τους εκδηλώσεις σε μια κοινή μέρα και ώρα, και συγκεκριμένα την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 στις 12:00 το μεσημέρι, ώστε το μήνυμα να είναι ηχηρό και πανελλαδικό.

Η αλόγιστη, χωρίς όρια και καταστροφική για το περιβάλλον και το μέλλον μας «ανάπτυξη», είναι υπόθεση των λίγων εκείνων που ωφελούνται βραχυπρόθεσμα από αυτήν. Οι υπόλοιποι πληρώνουμε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, το κοινωνικό, οικονομικό, υγειονομικό και περιβαλλοντικό κόστος που συνεπάγεται η απώλεια όλων των δημοσίων πραγμάτων που μέχρι τώρα μας ανήκαν.

Η ελληνική φύση είναι η βάση του τρόπου ζωής και του πολιτισμού μας, η πηγή του αληθινού εθνικού μας πλούτου και της βιώσιμης οικονομίας μας, η χαρά της ζωής και το καταφύγιό μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όλα αυτά σήμερα γλιστρούν και χάνονται μέσα από τα χέρια μας και οι επόμενες γενιές δεν θα τα γνωρίσουν ποτέ.

Η προστασία της ελληνικής φύσης είναι λοιπόν υπόθεση όλων μας.

Εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε, μπορείτε να το γνωστοποιήσετε στο email [email protected] (τηλ: 210-3823850).

Τις επόμενες ημέρες θα γνωστοποιηθεί το κοινό site στο οποίο θα αναρτηθεί συγκεντρωτικά το υλικό από τις τοπικές εκδηλώσεις (βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα, δηλώσεις κ.λπ.), ώστε να υπάρχει μια συνολική εικόνα των περιβαλλοντικών προβλημάτων ολόκληρης της χώρας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, και ταυτόχρονα της αγωνίας των κατοίκων για την αντιμετώπισή τους.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ