Κοινή Επιτόπια Έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τορόντο

Ολοκληρώθηκε για 2η χρονιά η κοινή επιτόπια έρευνα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τορόντο (Daniels Faculty of Architecture, Landscape & Design), παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.

Με βάση αυτή τη μακροχρόνια συνεργασία έχει αναπτυχθεί ένα κοινό εργαστήριο με αντικείμενο την «Αποτύπωση του ανθρωπογενούς και φυσικού τοπίου και οικολογικής ταυτότητας των μικρών νησίδων».

Η έρευνα που γίνεται εν πλω στον Aegean Explorer στοχεύει στις μικρές νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου. Με τη χρήση ειδικών drone και σε συνδυασμό με επιτόπια καταγραφή γίνεται αποτύπωση του ανθρωπογενούς και φυσικού τοπίου (κτίρια, κατασκευές, ξερολιθιές, υποδομές διαχείρισης υδάτων, καλλιέργειες, με έμφαση σε παραδοσιακές οικοδομικές λεπτομέρειες και τεχνικές κατασκευής).

Κύριο αντικείμενο της μελέτης αποτελεί επίσης, η οικολογική ταυτότητα της κάθε νησίδας σε σχέση με τα διάφορα είδη που τις κατοικούν, τις επιπτώσεις της εντατικής κτηνοτροφίας, την ιστορία και σταδιακή μεταμόρφωση του κάθε τόπου με βάση τοπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις.

Ο σκοπός του κοινού εργαστηρίου ανάμεσα στο Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» και την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τορόντο, για τον οποίο θα εργαστούν εντατικά τους επόμενους μήνες αλλά και τα επόμενα χρόνια, είναι όχι μόνο να αντλήσουν γνώση, αλλά και να εξάγουν τη γνώση και την κατανόηση των σοφών πρακτικών διαχείρισης, με βάση τις οποίες επιβίωσαν οι κοινωνίες επί χιλιάδες χρόνια στα μικρά νησιά του Αιγαίου, με απόλυτη αυτάρκεια.

Επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημίου του Τορόντο είναι ο Πέτρος Μπαμπασίκας, αρχιτέκτων, διευθυντής του προγράμματος Honors Bachelor of Arts της Σχολής Αρχιτεκτονικής. Η ομάδα απαρτίζεται από μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές με εξειδίκευση στην βιώσιμη αρχιτεκτονική, επανάχρηση, αναζωογόνηση, και στην ανάπτυξη κοινωνικών συνεργασιών.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ