Μάρτιος 2023: Ο δεύτερος θερμότερος Μάρτιος παγκοσμίως από το 1979

Η θερμοκρασία στην Ελλάδα τον Μάρτιο κυμάνθηκε κατά 1 – 2 °C υψηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του climatebook (ιστότοπος για τον καιρό, το κλίμα και την κλιματική αλλαγή), ο φετινός Μάρτιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος Μάρτιος παγκοσμίως από το 1979 έως και σήμερα. Εκατοντάδες θερμοκρασιακά ρεκόρ καταρρίφθηκαν κατά τον φετινό Μάρτιο, ο οποίος εκτός από δεύτερος θερμότερος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι και ο 10ος θερμότερος στην Ευρώπη.


Ο φετινός Μάρτιος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Αναλυτικότερα, στην Ελλάδα η θερμοκρασία τον Μάρτιο του 2023 κυμάνθηκε κατά 1-2°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, ενώ μειωμένες βροχοπτώσεις παρατηρήθηκαν στην Ανατολική και Βορειανατολική Ελλάδα.

Αναφορικά με την Ευρώπη, η μέση θερμοκρασία του Μαρτίου 2023 κυμάνθηκε κατά 0,85°C πάνω από τα επίπεδα της περιόδου 1991-2020, ενώ παγκοσμίως κατά 0,51°C πάνω από τα επίπεδα της ίδιας περιόδου. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας έως +4°C με +6°C, καταγράφηκαν σε περιοχές της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και σε περιοχές της Νοτιοδυτικής Ρωσίας. Αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν μόνο σε περιοχές της Σκανδιναβικής Χερσονήσου.


Αγγλία: Ο πιο βροχερός Μάρτιος των τελευταίων 40 ετών

Επιπροσθέτως, παρατηρήθηκε έντονη ξηρασία με απουσία βροχής καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα σε περιοχές της Δυτικής Ευρώπης, όπως στην Ισπανία και στα Βαλκάνια. Από την άλλη πλευρά, αυξημένες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν σε Γαλλία και Αγγλία, ενώ στην τελευταία καταγράφηκε ο πιο βροχερός Μάρτιος των τελευταίων 40 ετών.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις μηνιαίες αποκλίσεις θερμοκρασίας σε Ευρώπη και παγκοσμίως, ακολουθώντας τον σύνδεσμο.


Πηγή: climatebook.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ