Μέδουσες ένα μέτρο: Ο εισβολέας από την Ερυθρά θάλασσα που εντοπίστηκε στη Ρόδο

Η Ροφιλέμα Νομάντικα μας ήρθε ως εισβολέας από τις τροπικές θάλασσες του νότου, αυτές οι υπερμεγέθεις μέδουσες έκαναν την εμφάνιση της στη Ρόδο, και έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 100 με 200. 

Βρήκαν στο Αιγαίο που υπερθερμαίνεται από την κλιματική αλλαγή τις κατάλληλες συνθήκες για να επιβιώσουν.

«Σίγουρα η κλιματική αλλαγή παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτά τα θερμόφιλα είδη γιατί ευνοούν οι θερμοκρασίες οι υψηλές την αναπαραγωγή τους. Μπορεί να φθάσε σε μέγεθος έως και 90 εκατοστά και ένα μέτρο αλλά οι καταγραφές που έχουμε αφορούν άτομα 30-40 εκατοστά», σημείωσε η Παρασκευή Λουιζίδου, Βιολόγος υδροβιολογικού σταθμού Ρόδου – ΕΛΚΕΘΕ.

Εισβολή από την Ερυθρά

Στο Ισραήλ οι μέδουσες αυτές έχουν εποικίσει τις θάλασσες εδώ και χρόνο δημιουργώντας προβλήματα και στον τουρισμό, ενώ σε μεγάλους πληθυσμούς καταγράφονται επίσης σε Συρία, Λίβανο Κύπρο και Τουρκία. Συνολικά στη Μεσόγειο έχουν μπει τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 1000 ξενικά είδη από την Ερυθρά θάλασσα ,εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αλλά και της έλλειψη ουσιαστικής προστασίας των θαλασσών. Πολύ συχνά οι εισβολείς εκτοπίζουν τα ντόπια είδη.

Η Βιολόγος, Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου: «Απόλυτη προτεραιότητα να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά μέτρα για τη βιώσιμη αλιεία για τη σωστή αλιεία και την προστασία των θαλασσών μας… αλλιώς την επόμενη σεζόν θα μιλάμε για ένα κόμη χειρότερο πρόβλημα που θα χειροτερέψει χρόνο με το χρόνο

Για την επικινδυνότητα τους μίλησε η βιολόγος υδροβιολογικού σταθμού Ρόδου-ΕΛΚΕΘΕ Παρασκευή Λουιζίδου: «Αν μας τσιμπήσουνε το τσίμπημά τους είναι παρόμοιο με τις μέδουσες που έχουμε έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα. Ευελπιστούμε μέχρι τον Ιούνιο να έχει καταλαγιάσει το φαινόμενο γι’ αυτό και το παρακολουθούμε μέρα με την ημέρα».

Τις όποιες ανησυχίες για τον τουρισμό καθησυχάζει η δημοτική αρχή της Ρόδου: «Είναι κάτι παροδικό δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι σημαντικό και πρέπει να κινδυνολογήσουμε πάνω σε αυτό» υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού Ρόδου Γιώργος Τοπός.

Αν όλα εξελιχθούν όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες τους επόμενους δυο μήνες οι μέδουσες εισβολείς θα αποχωρήσουν από τη Ρόδο αφού θα παρασυρθούν από τα ρεύματα στην ανοιχτή θάλασσα.

Πηγή: ertnews.gr 


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ