Εγκατάσταση έξι ξύλινων χειροποίητων φωλιών για την ενίσχυση των πληθυσμών κουκουβάγιας Τυτώ στη Λήμνο

Οι κουκουβάγιες Τυτώ (Tyto alba) θα έχουν έξι ακόμη ξύλινες, χειροποίητες φωλιές, στη Λήμνο, για να στεγαστούν.

Ειδικότερα, με επιτυχία ολοκληρώθηκε ακόμα μια δράση στο πλαίσιο του έργου «Διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στα αγροοικοσυστήματα της Λήμνου», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και υλοποιείται από το MedINA.

Μετά τη δημιουργία φυτώριου άγριας βαλανιδιάς σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ρεπανιδίου Λήμνου, σειρά είχε η προστασία και η ενίσχυση των πληθυσμών της κουκουβάγιας Τυτώ (Tyto alba), η οποία αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο τον αγροτών, μέσω της εγκατάστασης τεχνητών φωλιών.

Μία κουκουβάγια Τυτώ (Tyto alba) (Φωτ.: Ηartono Subagio | Pixabay)

Στη Λήμνο, η παρουσία της Τυτώ έχει επιβεβαιωθεί από τη βιβλιογραφία αλλά και από προηγούμενα έργα του MedINA στο νησί, όπως το Terra Lemnia, ενώ σημαντικό ρόλο είχαν και οι συνεντεύξεις με μέλη της τοπικής κοινότητας. Εντούτοις, και όπως σημειώνει ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας Πατρών, κ. Γιώργος Μήτσαινας, η ερευνητική ομάδα του οποίου έχει μελετήσει τις διατροφικές συνήθειες του είδους στη Λήμνο, «η αύξηση της τουριστικής πίεσης στο νησί, μειώνει τις διαθέσιμες θέσεις φωλιάσματος στη Λήμνο καθώς πολλά πρώην ερείπια μπαίνουν σε διαδικασία αναστήλωσης».

Φωτ.: P. Pravlis | Mediterranean Institute for Nature and Anthropos

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των πληθυσμών του είδους σε περιοχές που απαντάται, το MedINA, σε συνεργασία με τον Οργανισμό για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα «ΤΥΤΩ», εγκατέστησε έξι τεχνητές φωλιές σε τέσσερα χωριά της Λήμνου, σε συνεργασία και επικοινωνία με μέλη της τοπικής κοινότητας.

Οι τεχνητές φωλιές είναι ένα από τα καλύτερα διαχειριστικά μέτρα για την ενίσχυση των πληθυσμών της Tyto alba

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι τεχνητές φωλιές είναι ένα από τα καλύτερα διαχειριστικά μέτρα για την ενίσχυση των πληθυσμών της Tyto alba. Μάλιστα, φαίνεται πως οι τεχνητές φωλιές προτιμώνται μερικές φορές από το είδος έναντι φυσικών τοποθεσιών.

Το προσεχές διάστημα, η ομάδα του MedINA θα βρεθεί και πάλι στη Λήμνο για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κατοίκησης των φωλιών από τυτούδες! Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα έχουμε την πρώτη επιτυχημένη αναπαραγωγή του είδους στις φωλιές μας!

Μία κουκουβάγια Τυτώ (Tyto alba) (Φωτ.: Ηartono Subagio | Pixabay)

Τι γνωρίζουμε για την Τυτώ;

Στην Ελλάδα, η Τυτώ καταγράφεται και αναπαράγεται τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική χώρα. Είναι πουλί της υπαίθρου και εντοπίζεται συνήθως κοντά σε αγροτικές εκτάσεις ή λιβάδια, στα οποία εμφανίζονται και διάσπαρτα δέντρα.

Διαθέτοντας μακριές, φαρδιές φτερούγες που της επιτρέπουν να ελίσσεται και να στρίβει απότομα, η Τυτώ είναι δεινός θηρευτής, αν και βασίζεται περισσότερο στην ακοή παρά στην όρασή της! Παράλληλα, εξειδικεύεται στο κυνήγι στο έδαφος και σχεδόν όλη η τροφή της αποτελείται από μικρά θηλαστικά.

Χαρακτηριστικό της είναι ότι μετά την κατανάλωση της λείας της, αποβάλει μέσω εμεσμάτων (πέλετ) το σύνολο όσων δεν μπορεί να χωνέψει, κυρίως δηλαδή τα κρανία και τα κόκκαλα, επιτρέποντας έτσι την εξονυχιστική ανάλυση της διατροφικής οικολογίας. Όταν οι ερευνητές εντοπίζουν μια φωλιά, πραγματοποιείται συλλογή των εμεσμάτων και ακολουθεί η ανάλυσή τους στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας στερεοσκόπιο και κλείδες προσδιορισμού βάσει των χαρακτηριστικών των κρανιών (extra hint: η μορφολογία του κρανίου, αλλά και των χαρακτηριστικών αυτού, όπως η μορφολογία της σιαγόνας, αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα διάκρισης των θηλαστικών).

Στη χώρα μας, οι διατροφικές συνήθειες του είδους είναι καλά μελετημένες, με διαθέσιμες έρευνες να υπάρχουν τόσο για την ηπειρωτική (Θεσσαλία, Έβρος, Λίμνη Ισμαρίδα, Αττική) όσο και για τη νησιωτική Ελλάδα (Κύθηρα, Αστυπάλαια, Κως, Εύβοια, κ.ά.). Βασικά είδη της λείας της, είναι κυρίως Τρωκτικά (ποντίκια, αρουραίοι, μυωξοί) αλλά και Ευλιπότυφλα (μυγαλές, τυφλοπόντικες).

Αυτό καθιστά την Τυτώ ένα από τα πιο πολύτιμα, από οικονομικής άποψης, ζώα άγριας πανίδας για τη γεωργία, καθώς η συμβολή της στον έλεγχο των τρωκτικών είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και πολύ καλύτερη για το περιβάλλον από τη χρήση ποντικοκτόνων. Σε έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης αγροτικών περιοχών, η χρήση τρωκτικοκτόνων για την καταπολέμηση επιζήμιων ειδών, αντικαταστάθηκε από την εγκατάσταση τεχνητών φωλιών η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι μια λιγότερο δαπανηρή μέθοδος.

Το MedINA ευχαριστεί τους Νίκο Κατακουζηνό αλλά και Τάσο Kοθάλη από το χωρίο των Καμινιών, την Αθηνά Καβαλέρη από την Ατσική, τον Νίκο Κωστάκη από το Κοντοπούλι, καθώς και τον κοινοτάρχη του χωρίου Σαρδών για την συνεργασία τους κατά τη διάρκεια των εργασιών πεδίου και ιδιαιτέρως και τον μαραγκό Παναγιώτη Μπολίμο για το μεράκι του κατά τη διάρκεια κατασκευής των φωλιών.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ