Μηνύματα αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η “αποκατάσταση της γης, η ερημοποίηση και η ανθεκτικότητα στην ξηρασία”. 

Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα φιλοξενήσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1972. Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, η Ημέρα έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες πλατφόρμες για την περιβαλλοντική ενημέρωση. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν διαδικτυακά και μέσω προσωπικών δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και δράσεων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της ερημοποίησης, έως και το 40% της γης του πλανήτη έχει υποβαθμιστεί, επηρεάζοντας άμεσα τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό και απειλώντας περίπου το μισό παγκόσμιο ΑΕΠ (44 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Ο αριθμός και η διάρκεια των ξηρασιών έχει αυξηθεί κατά 29% από το 2000 – χωρίς επείγουσα δράση, οι ξηρασίες μπορεί να επηρεάσουν πάνω από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2050.

Η αποκατάσταση της γης αποτελεί βασικό πυλώνα της δεκαετίας του ΟΗΕ για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων (2021-2030), μια έκκληση συσπείρωσης για την προστασία και την αναβίωση των οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Το 2024 θα σηματοδοτήσει την 30ή επέτειο της Σύμβασης του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της ερημοποίησης. Η δέκατη έκτη σύνοδος της Διάσκεψης των Μερών (COP 16) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD) θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2024.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρει για την σημερινή ημέρα:

Η ανθρωπότητα εξαρτάται από τη γη. Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο, ένα τοξικό κοκτέιλ ρύπανσης, κλιματικού χάους και αποδεκατισμού της βιοποικιλότητας μετατρέπουν υγιή εδάφη σε ερήμους και ακμάζοντα οικοσυστήματα σε νεκρές ζώνες. Εκμηδενίζουν τα δάση και τα λιβάδια και αποδυναμώνουν τη δύναμη της γης να στηρίζει τα οικοσυστήματα, τη γεωργία και τις κοινότητες.

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ζητάμε από όλους να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κίνημα για την αποκατάσταση των εδαφών μας, την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στην ξηρασία και την καταπολέμηση της ερημοποίησης.

Επειδή η υποβάθμιση της γης και η ερημοποίηση επηρεάζουν πάνω από τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Τα οικοσυστήματα γλυκού νερού υποβαθμίζονται επίσης, καθιστώντας δυσκολότερη την καλλιέργεια καλλιεργειών και την εκτροφή ζώων.

Αυτό επηρεάζει δυσανάλογα τους μικροκαλλιεργητές και, φυσικά, τους φτωχούς της υπαίθρου.

Αλλά η φύση είναι ανθεκτική.

Με την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, μπορούμε να επιβραδύνουμε την τριπλή πλανητική κρίση: την κρίση της κλιματικής αλλαγής, την κρίση της απώλειας της φύσης και της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένης της ερημοποίησης, και την κρίση της ρύπανσης και των αποβλήτων.

Μπορούμε να συμβάλουμε στην αναστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας έως το 2030, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα.

Και μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού, αυξάνοντας την αποθήκευση άνθρακα, μεταξύ άλλων στους τυρφώνες.

Και μπορούμε να μειώσουμε τη φτώχεια και την επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με τους ΣΒΑ.

Οι εργασίες έχουν αρχίσει.

Η Δεκαετία του ΟΗΕ για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων στηρίζει τις δεσμεύσεις για την αποκατάσταση ενός δισεκατομμυρίου εκταρίων γης, έκταση μεγαλύτερη από την Κίνα.

Πέρυσι, έξι χώρες δεσμεύτηκαν να αποκαταστήσουν 300.000 χιλιόμετρα ποταμών και 350 εκατομμύρια εκτάρια υγροτόπων.

Στην έκτη Συνέλευση του ΟΗΕ για το Περιβάλλον τον Φεβρουάριο, τα έθνη συμφώνησαν να ενισχύσουν τη βιώσιμη διαχείριση της γης.

Και αργότερα φέτος, οι τρεις Συμβάσεις του Ρίο – η μία για το κλίμα, η άλλη για τη βιοποικιλότητα και η άλλη για την απερήμωση – διοργανώνουν η καθεμία από αυτές μια Διάσκεψη των Μερών ή COP για να προωθήσουν περαιτέρω τις φιλοδοξίες αυτών των συμβάσεων.

Η αποκατάσταση της γης μπορεί να αποτελέσει τη χρυσή τομή που τα συνδέει όλα αυτά, συνδέει τη δράση και τις φιλοδοξίες και στις τρεις αυτές σημαντικές συναντήσεις.

Πρέπει λοιπόν να κάνουμε αυτό το έργο να μετρήσει.

Ευχαριστώ το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για τη φιλοξενία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2024.

Αυτή τη σημαντική ημέρα, ζητώ από όλους να συμμετάσχουν στη Γενιά Αποκατάστασης.

Η γη μας είναι το μέλλον μας.

Και πρέπει να το προστατεύσουμε.

Το μήνυμα της εκτελεστικής Διευθύντριας του UNEP, Ίνγκερ Άντερσεν


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ