Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Μία ευκαιρία να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αλλαγής

Ζητήματα όπως η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή, η αποψίλωση των δασών και ο ανθρώπινος υπερπληθυσμός έχουν αλλάξει δραστικά τον τρόπο λειτουργίας του κόσμου. Λόγω της σημασίας αυτών των ζητημάτων, τα Ηνωμένα Έθνη δημιούργησαν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για να βοηθήσουν στην ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά με τις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια γιορτή που έχει ως στόχο να διδάξει τους ανθρώπους για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, να δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία να αλλάξουν τις συνήθειες που έχουν και επηρεάζουν το περιβάλλον και να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αλλαγής.

Μάθετε για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι το κύριο μέσο των Ηνωμένων Εθνών για την ενθάρρυνση της δράσης και της ευαισθητοποίησης όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Η ημέρα αυτή διοργανώνεται εδώ και πολλά χρόνια, με την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος να πραγματοποιείται το 1974. Αποτελεί μια εμβληματική εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα και ζητήματα που ανακύπτουν εξαιτίας της εγκληματικότητας της άγριας ζωής, της υπερθέρμανσης του πλανήτη, του ανθρώπινου υπερπληθυσμού, της θαλάσσιας ρύπανσης και άλλων προβλημάτων. Την ημέρα αυτή, ενθαρρυνόμαστε να μάθουμε περισσότερα για αυτά τα ζητήματα και για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, καθώς και να ενθαρρύνουμε και άλλους να διευρύνουν τις γνώσεις τους.

Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι ένα σημαντικό παράδειγμα για το πώς οι άνθρωποι πρέπει να φροντίζουν το περιβάλλον, ευαισθητοποιώντας για τα αυξανόμενα επίπεδα ρύπανσης, τον ανθρώπινο υπερπληθυσμό και την κλιματική αλλαγή.

Η γιορτή καθιερώθηκε το 1972 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Διάσκεψη της Στοκχόλμης για το ανθρώπινο περιβάλλον. Εμπνευσμένο από το να συμβάλει στη δημιουργία αλλαγών στον κόσμο, ο πρώτος εορτασμός της γιορτής έγινε δύο χρόνια αργότερα, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

Έκτοτε, έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πλατφόρμα για συζητήσεις σχετικά με το περιβάλλον, διαδίδοντας την ευαισθητοποίηση για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Έκτοτε, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες και κάθε χρόνο επιλέγεται ένα θέμα που συμβάλλει στο να προσελκύσει την προσοχή σε μια συγκεκριμένη ανησυχία.

Με οικοδεσπότες μια μεγάλη ποικιλία χορηγών, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πιέζει για περιβαλλοντική αλλαγή μέσω της εκπαίδευσης, ελπίζοντας να εμπνεύσει δράση στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κάθε χώρα φιλοξενεί εκδηλώσεις που μιλούν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που επηρεάζουν ειδικά τη συγκεκριμένη χώρα.

Την ημέρα αυτή, οι άνθρωποι εγγράφονται σε δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από τη γιορτή και συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες, όπως η παροχή βοήθειας σε χώρες του τρίτου κόσμου, η φύτευση δέντρων για την αναγέννηση των δασών, ο καθαρισμός παραλιών και παράδρομων.

Ο απώτερος στόχος αυτής της γιορτής είναι να εμπνεύσει μακροπρόθεσμες αλλαγές, όπου οι άνθρωποι κάνουν την επιλογή να συμμετάσχουν στην αλλαγή των συνηθειών τους, όπως η αλλαγή σε λαμπτήρες LED, η ανακύκλωση και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει αυξηθεί μαζικά με την πάροδο των ετών. Υπάρχουν 143 χώρες που συμμετέχουν στην ημέρα αυτή κάθε χρόνο. Υπάρχει ένα νέο θέμα που ανατίθεται σε αυτή την ημέρα κάθε χρόνο, δίνοντας στις κυβερνήσεις, τις διασημότητες, τις κοινότητες, τις ΜΚΟ και τις εταιρείες κατευθύνσεις όσον αφορά τις διάφορες εκδηλώσεις που μπορούν να προγραμματίσουν και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ευαισθητοποιήσουν για αυτή τη σημαντική ημέρα.

Μερικά από τα διαφορετικά θέματα που έχουν εμφανιστεί όλα αυτά τα χρόνια είναι τα εξής: “Συνδέοντας τους ανθρώπους με τη φύση – στην πόλη και στη γη, από τους πόλους μέχρι τον ισημερινό”, “Νικήστε την πλαστική ρύπανση”, “Ώρα για τη φύση” και “Πολλά είδη. Ένας πλανήτης. Ένα μέλλον. Κάθε χρόνο, υπάρχει επίσης ένα έθνος υποδοχής για την εκδήλωση. Για παράδειγμα, η Ινδία φιλοξένησε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το 2011, με τη Βραζιλία να αναλαμβάνει την τιμή το 2012. Το 2019, η Κίνα διοργάνωσε την ημέρα, με θέμα “Νικήστε την ατμοσφαιρική ρύπανση”. Το 2020 η έκδοση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος φιλοξενήθηκε από την Κολομβία σε συνεργασία με τη Γερμανία.

Χρονοδιάγραμμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

19ος αιώνας: Οι επιστήμονες παρατηρούν την αλλαγή του κλίματος

Στις αρχές της δεκαετίας του 1800 οι επιστήμονες αρχίζουν να εντοπίζουν τις εποχές των παγετώνων και άλλες παλαιοκλιματικές φυσικές αλλαγές, με υποψίες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

1972: Διάσκεψη της Στοκχόλμης για το ανθρώπινο περιβάλλον

Αποτέλεσμα των συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος, η συνάντηση αυτή οδηγεί στη δημιουργία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (ΠΗΠ)

1974: Εορτάζεται για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Έχοντας καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη δύο χρόνια νωρίτερα, ο πρώτος εορτασμός της ημέρας αυτής πραγματοποιείται στις 5 Ιουνίου και φιλοξενείται από την πόλη Σποκάν της Ουάσινγκτον με θέμα “Μόνο μία Γη”.

2007: Το Διεθνές Πολικό Έτος εμπνέει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Το επίκεντρο της εκδήλωσης το 2007 περιστρέφεται γύρω από τον αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή στα πολικά οικοσυστήματα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Τρόμσο της Νορβηγίας, το οποίο βρίσκεται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

2022: Τριακονταετής επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζει φέτος τα 30α γενέθλιά της και έτσι επαναφέρει το πρώτο θέμα “Μόνο μια Γη”, που πραγματοποιείται στη Σουηδία σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ.

Πώς να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Αν θέλετε να δείτε τι σημαίνει η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, δηλώστε συμμετοχή σε μια τοπική εκδήλωση κοντά σας και μάθετε για το πώς η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει επηρεάσει τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Προσκαλέστε τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας να σας ακολουθήσουν και βοηθήστε τους να μάθουν για το τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βοηθήσουν το περιβάλλον.

Αν αυτές οι εκδηλώσεις σας ενέπνευσαν, γίνετε εθελοντές, βοηθήστε σε έναν σταθμό ανακύκλωσης ή μαζέψτε σκουπίδια στην περιοχή σας. Μοιραστείτε πληροφορίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή με τους φίλους σας και ενθαρρύνετέ τους να αλλάξουν τις συνήθειές τους για να συμβάλουν στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη ζωή των ανθρώπων.

Όπως αναφέρθηκε, κάθε χρόνο υπάρχει διαφορετικό θέμα, οπότε καλό είναι να αναζητήσετε το θέμα και στη συνέχεια να βασίσετε τις προσπάθειές σας σε αυτό. Αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από τη συμμετοχή σε μια τοπική εκδήλωση ή τη μάθηση περισσότερων πληροφοριών για το κράτος υποδοχής και τα περιβαλλοντικά του ζητήματα. Θα μπορούσατε επίσης να δημοσιεύσετε μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ευαισθητοποιήσετε την κοινή γνώμη σχετικά με την ημερομηνία και τα συγκεκριμένα θέματα για φέτος.

Υπάρχει πολύ σπουδαίο περιεχόμενο στο διαδίκτυο και γίνεται όλο και καλύτερο και πιο ποικιλόμορφο όσο πλησιάζουμε στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Έτσι, μπορείτε να ψάξετε λίγο στο διαδίκτυο για να μάθετε περισσότερα. Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι το ποίημα Ύμνος της Γης, το οποίο έχει γράψει ο Αμπχάι Κ. Αυτό τραγουδιέται συχνά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ως ύμνος της ημέρας. Έχει ως εξής:

Η κοσμική μας όαση, το κοσμικό μπλε μαργαριτάρι
ο πιο όμορφος πλανήτης του σύμπαντος
όλες οι ήπειροι και όλοι οι ωκεανοί
ενωμένοι στεκόμαστε ως χλωρίδα και πανίδα
ενωμένοι στεκόμαστε ως είδη μιας γης
διαφορετικοί πολιτισμοί, πεποιθήσεις και τρόποι
είμαστε άνθρωποι, η γη είναι το σπίτι μας
όλοι οι άνθρωποι και τα έθνη του κόσμου
όλοι για έναν και ένας για όλους
ενωμένοι ξεδιπλώνουμε τη σημαία του γαλάζιου μαρμάρου.

Θα μπορούσατε ακόμη και να δημιουργήσετε ένα έργο τέχνης με θέμα τη διάσωση του πλανήτη. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επικοινωνήσουν τα μηνύματα που συνδέονται με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Δεν χρειάζεται να είστε εκ φύσεως δημιουργικός άνθρωπος για να φτιάξετε κάτι δυνατό που να βγαίνει από την καρδιά σας.

Είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να ασχοληθείτε με τους ανθρώπους και να ευαισθητοποιήσετε τους πολίτες. Φυσικά, συνιστάται επίσης η συγκέντρωση χρημάτων και η εθελοντική προσφορά του χρόνου σας.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ