Καθώς βαίνει προς ολοκλήρωση ο πρώτος κύκλος μελετών πεδίου που πραγματοποιήθηκαν το 2023 μέσω συνεργασίας με το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας – ΕΛΙΔΕΚ, και οι οποίες αφορούσαν ενδημικά, απειλούμενα και εθνικής σημασίας είδη της Ελλάδας, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) προχωρά σε νέα προκήρυξη και καλεί τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες να υποβάλλουν τις ερευνητικές προτάσεις τους.
Το νέο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 462.000 ευρώ, θα «τρέξει» στη διάρκεια του 2024 και θα έχει φορέα υλοποίησης, όπως και την πρώτη φορά, το ΕΛΙΔΕΚ, στο πλαίσιο σχετικής προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί. Η προκήρυξη των μελετών έχει ως στόχο την απόκτηση πολύτιμης γνώσης για σημαντικά είδη της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας.
Σημειώνεται ότι, ως προς τις μελέτες πεδίου, το 2023 εγκρίθηκαν 32 έργα, τα οποία αφορούν -μεταξύ άλλων- τη Σαύρα της Μήλου, τον Ασπροπάρη, τις Θαλάσσιες ανεμώνες της Λίμνης Βουλιαγμένης, τον αχινό Paracentrotus lividus, το ενδημικό μυρμήγκι-λεγεωνάριο, τα ορθόπτερα των βουνών μας, τις απειλούμενες ενδημικές τουλίπες της Ελλάδας, καθώς και πολλά ακόμη ενδημικά και απειλούμενα είδη φυτών και ζώων της Ελλάδας.
Επίσης, μέσω του ΕΛΙΔΕΚ προκηρύσσονται υποτροφίες για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με αντικείμενο τη διερεύνηση της ταξινομικής ομάδων οργανισμών με εξάπλωση κυρίως στον ελληνικό χώρο.
Και για τις δύο προκηρύξεις, οι ενδιαφερόμενοι επιστήμονες ή ερευνητικές ομάδες καλούνται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους από 1-29 Φεβρουαρίου 2024, αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πύλης του ΕΛΙΔΕΚ https://portal.hfri.gr.
Η συνολική δαπάνη της Προκήρυξης ανέρχεται στα 262.500,00€.
Η προκήρυξη θα δημοσιευτεί και στην ακόλουθη ιστοσελίδα: https://gsri.gov.gr/
Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News