ΟΗΕ: 67 κράτη υπέγραψαν τη συνθήκη για την προστασία των ωκεανών

Για να τεθεί σε ισχύ, η συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί από 60 χώρες σε εθνικό επίπεδο.

Την Τετάρτη, 67 κράτη υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Ανοικτή Θάλασσα, μια συνθήκη που αποσκοπεί στην προστασία των ωκεανών, την αντιμετώπιση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την πρόληψη της απώλειας βιοποικιλότητας.

Υπενθυμίζεται πως οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί από τον Μάρτιο, ενώ η συμφωνία υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ τον Ιούνιο. Καθοριστικής σημασίας όσον αφορά την επίτευξη του στόχου θεωρείται το να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας το 30% των εδαφών και των ωκεανών του πλανήτη έως το 2030, στόχος ευρύτερα γνωστός ως «30 μέχρι το 30»

Εντούτοις, οι σχεδόν 70 υπογραφές στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δεν αρκούν, καθώς η συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 60 χώρες σε εθνικό επίπεδο, ούτως ώστε να τεθεί σε ισχύ.

«Με την υπογραφή της Συνθήκης για την Ανοικτή Θάλασσα, μπορούμε να προστατεύσουμε τους ωκεανούς από τις ανθρώπινες πιέσεις και να πλησιάσουμε πιο κοντά στον στόχο μας για την προστασία τουλάχιστον 30% του πλανήτη έως το 2030», ανέφερε ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.

Μεταξύ των χωρών που υπέγραψαν βρίσκεται και η Κύπρος, ενώ την υπογραφή της έβαλε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα δεν είναι μεταξύ των 67 κρατών.

Τέλος, για μια «καθαρά συμβολική στιγμή» έκανε λόγο ο προσωρινός επικεφαλής της Greenpeace International, Μαντς Κρίστενσεν, τονίζοντας πως αυτό που μένει τώρα είναι οι πολιτικοί να φέρουν τη συνθήκη στις πατρίδες τους και να διασφαλίσουν ότι θα επικυρωθεί σε «χρόνο ρεκόρ».


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ