Παγκόσμιο ρεκόρ: Ανεμογεννήτρια παρήγαγε σε μία ημέρα αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει 170.000 σπίτια

Η μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια στον κόσμο κατέρριψε το ρεκόρ για την περισσότερη ενέργεια που έχει παραχθεί από μία μόνο ανεμογεννήτρια μέσα σε μία ημέρα.

Στα ανοιχτά της επαρχίας Φουτζιάν της Κίνας, μια γιγαντιαία ανεμογεννήτρια ονόματι Goldwind GWH252-16MW δεσπόζει πάνω από τη θάλασσα. H τουρμπίνα-μαμούθ, διαμέτρου 252 μέτρων, παρήγαγε την 1η Σεπτεμβρίου 384,1 μεγαβατώρες (MWh) μέσα σε 24 ώρες, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 364 MWh, που είχε σημειωθεί στη Δανία τον Αύγουστο.

Πρόκειται για ενέργεια αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου 170.000 σπίτια ή 38 εκατομμύρια LED ή για να διανύσει 2,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

H παραγωγή αυτής της πρωτοφανούς και εντυπωσιακής ποσότητας ενέργειας δεν θα ήταν δυνατή εάν η νοτιοανατολική Κίνα δεν είχε χτυπηθεί από τον ισχυρό τυφώνα Χαϊκού. Με τους σφοδρούς ανέμους να πνέουν με ταχύτητες μεγαλύτερες των 200 χιλιομέτρων/ώρα, ο Χαϊκού αποτέλεσε έναν από τους πιο σφοδρούς τυφώνες που έπληξαν την νότια κινεζική επαρχία από το 1949.


Πώς η τουρμπίνα Goldwind αξιοποίησε τον τυφώνα

Παρότι οι περισσότερες τουρμπίνες δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε συνθήκες τυφώνα, με αποτέλεσμα ο τυφώνας να αναγκάσει πολλά αιολικά πάρκα να κλείσουν, δεν ισχύει το ίδιο για την τουρμπίνα Goldwind.

Το «μυστικό» στην κατασκευή της Goldwind είναι ότι τα πτερύγιά της μπορούν να προσαρμόζονται σε πραγματικό χρόνο όταν οι άνεμοι γίνονται ισχυροί, γεγονός που την καθιστά ικανή να λειτουργήσει υπό τέτοιες συνθήκες και μάλιστα με εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε.

«Παρακολουθούμε στενά κρίσιμες παραμέτρους όπως το κύριο πρόγραμμα ελέγχου, το σύστημα κλίσης και τις γεννήτριες για να άρουμε σταδιακά τους περιορισμούς ισχύος, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφαλή λειτουργία», δήλωσε εκπρόσωπος της Goldwind στο South China Morning Post.

Ο ρότορας της Goldwind GWH252-16MW έχει διάμετρο 252 μέτρων και κάθε ένα από τα πτερύγιά της μπορεί να φτάσει ταχύτητες υψηλότερες από τα ⅔ της ταχύτητας του ήχου.



Ποια χώρα ηγείται στην παραγωγή αιολικής ενέργειας παγκοσμίως;

Την πρώτη θέση στην παραγωγή αιολικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο την καταλαμβάνει η Κίνα, η οποία το 2021 εγκατέστησε περισσότερη υπεράκτια αιολική παραγωγική ικανότητα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο κατά την τελευταία πενταετία. Η Κίνα μόνη της αντιπροσώπευε το 49% της συνολικής παγκόσμιας υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας των 64,3 GW το 2022, ξεπερνώντας το 47% της Ευρώπης.

Επιπλέον, η Κίνα σχεδιάζει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο, μια εγκατάσταση τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρης της Νορβηγίας. Οι εργασίες για το εν λόγω έργο προβλέπεται να ξεκινήσουν πριν από το 2025.


Η άλλη όψη του νομίσματος

Παρά την κυριαρχία της Κίνας στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, η στροφή της χώρας προς τις πράσινες πηγές ενέργειας δεν τελείται με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euronews, ο ανώτερος σύμβουλος της Greenpeace στην Ανατολική Ασία, Λι Σούο, ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι η Κίνα αναμφίβολα ηγείται στην παγκόσμια προσπάθεια επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ίδια ώρα επιταχύνει την έγκριση έργων άνθρακα.

Κατά συνέπεια, από τη μία πλευρά η παγκόσμια υπερδύναμη ελπίζει πως θα καταφέρει να παράγει το ένα τρίτο της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2025. Αλλά από την άλλη, ο στόχος της για καθαρές μηδενικές εκπομπές έχει τεθεί για το 2060, πολύ μακρινός σε σχέση με τους στόχους που έχουν θέσει άλλες χώρες.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ