Συμμετοχή Θ. Σκυλακάκη στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, την Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρο Βαρελίδη.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών συμφωνήθηκε το κείμενο της αναθεώρησης της Οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Ο Έλληνας Υπουργός χαιρέτησε την επίτευξη συμφωνίας και υπογράμμισε ότι η υιοθέτηση της αναθεωρημένης πρότασης, θα συμβάλλει περαιτέρω στην προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

Μερικά ενδεικτικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο κείμενο αφορούν στα εξής: διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής σε μικρότερους πληθυσμιακά οικισμούς, αυστηρότερες απαιτήσεις ποιότητας, τεταρτοβάθμια επεξεργασία για μεγάλες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, βελτίωση στην παρακολούθηση της πορείας προς την ενεργειακή ουδετερότητα έως το 2045, επεξεργασία όμβριων υδάτων, κ.ά.

Ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως υπάρχει περιθώριο ευελιξίας σε ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της Οδηγίας στα νησιά και σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.

Επιπρόσθετα, επισήμανε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε μία αποτελεσματική πολιτική μετριασμού της κλιματικής κρίσης, προκειμένου να μην επιβαρύνεται, δυσβάσταχτα, ο προϋπολογισμός του εκάστοτε Κράτους από τις νέες απαιτήσεις που δημιουργεί η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Τόνισε, επίσης, την αναγκαιότητα προσαρμογής του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στη νέα κλιματική πραγματικότητα, όπου ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να πλήττουν μία χώρα νωρίτερα από ότι συνέβαινε μέχρι πρότινος -με βάση το παλιό κλίμα, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα για την Ελλάδα, τις κακοκαιρίες Ιανός (2020) και Daniel (2023).

Σε σχέση με τα πρότυπα εκπομπών CO2 για βαρέα επαγγελματικά οχήματα, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως η Ελλάδα υποστήριξε την υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων.

Επιπρόσθετα, εξέφρασε την ανάγκη υιοθέτησης μιας παγκόσμιας, δεσμευτικής συμφωνίας για τα πλαστικά. Σε αυτή την κατεύθυνση, εξήγησε πως θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία ως προς τα μέτρα αντιμετώπισης της πλαστικής ρύπανσης που υιοθετεί η εκάστοτε χώρα και να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καθεμίας.

Ο Υπουργός μίλησε και για τις θεματικές ενότητες (θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, βιώσιμη γαλάζια οικονομία, κλιματική αλλαγή, ασφάλεια στη θάλασσα, βιώσιμη αλιεία, θαλάσσια ρύπανση κ.λπ.) του Συνεδρίου «Our Ocean», που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 16-17 Απριλίου του 2024 στην Αθήνα, προσκαλώντας τους ομολόγους του να δώσουν το παρόν στη σημαντική αυτή εκδήλωση για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Σημειώνεται πως στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Σκυλακάκης συναντήθηκε με το νέο Επίτροπο Κλιματικής Δράσης, κ. Wopke Hoekstra, με τον οποίο συζήτησαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ