Αυστηρότερους στόχους για τις εκπομπές CO2 των βαρέων οχημάτων έθεσε η ΕΕ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν τη Δευτέρα αυστηρότερους στόχους σχετικά με τις εκπομπές CO2 των βαρέων οχημάτων, απαιτώντας από τα νέα φορτηγά να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 90% έως το 2040, αν και η εφαρμογή ενός προγραμματισμένου στόχου για την προαγωγή τής μετάβασης σε ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία έχει μείνει πίσω.

Οι αρμόδιοι υπουργοί για το κλίμα των χωρών της ΕΕ συμφώνησαν να στηρίξουν ένα σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο τα νέα φορτηγά που πωλούνται στην ΕΕ θα απαιτείται να εκπέμπουν κατά 45% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα έως το 2030 και κατά 65% έως το 2035, εν συγκρίσει με τα επίπεδα του 2019.

Ένας εκ των προτεινόμενων στόχων, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα νέα αστικά λεωφορεία θα έπρεπε να έχουν μηδενικές εκπομπές, μετατέθηκαν για το 2035, καθώς υπήρξαν χώρες, όπως η Γαλλία και η Εσθονία, που υποστήριξαν ότι η προθεσμία του 2030 που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μη ρεαλιστική.



Ο προτεινόμενος νόμος, για τον οποίο θα διαπραγματευτούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποβλέπει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στον τομέα των βαρέων οχημάτων, καθώς και στην αύξηση παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, κάτι για το οποίο έχουν ήδη δεσμευθεί ορισμένοι κατασκευαστές. Για παράδειγμα, Η Daimler Truck έχει δεσμευθεί ότι τα νέα της φορτηγά θα είναι ουδέτερα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το 2039 στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα φορτηγά σήμερα στην Ευρώπη κινούνται με ντίζελ. Σε ό,τι αφορά τα νέα αυτοκίνητα, η ΕΕ έχει ήδη ψηφίσει νόμο που θέτει ως προθεσμία το 2035 για τον εκμηδενισμό των εκπομπών τους. Παρ’ όλα αυτά, οι νομοθέτες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε μια σαφή διαπραγματευτική θέση, καθώς ορισμένοι εξ αυτών έχουν δηλώσει πως οτιδήποτε λιγότερο από τον εκμηδενισμό των εκπομπών έως το 2040 θα σήμαινε ότι τα φορτηγά που εκπέμπουν CO2 θα κυκλοφορούν ακόμη στους δρόμους μέχρι το 2050, απειλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον μακροπρόθεσμο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα.



Με πληροφορίες από Reuters


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ