Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Νομοθεσία για πιο πράσινες μπαταρίες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη νέους κανονισμούς που αποβλέπουν στο να καταστούν οι μπαταρίες πιο ανθεκτικές, βιώσιμες και αποδοτικές.

Οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ κατόπιν της επίσημης έγκρισης του κειμένου και αφορούν τον σχεδιασμό, την παραγωγή και τη διαχείριση των αποβλήτων όλων των τύπων των μπαταριών που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ζήτηση μπαταριών στην Ευρώπη προβλέπεται να εκτοξευθεί εντός της τρέχουσας δεκαετίας, ωθούμενη από τα 30 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι θα οδηγούν οι πολίτες της έως το 2030.

Με τους νέους κανονισμούς επιδιώκεται να διασφαλιστεί ότι η ζήτηση θα καλυφθεί από πιο οικολογικές μπαταρίες, που θα συνδέονται με λιγότερες εκπομπές και που θα παράγονται από ανακυκλωμένα υλικά.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι μπαταρίες ελαφρών μέσων μεταφοράς (LMT) (π.χ. για ηλεκτρικά σκούτερ και ποδήλατα), όπως και οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες βιομηχανικού τύπου, πρέπει να φέρουν επισήμανση με το αποτύπωμα άνθρακά τους.

Καθώς η κατασκευή μπαταριών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών, οι οποίες έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, οκτώ χρόνια αφότου η νέα νομοθεσία θα έχει τεθεί σε ισχύ, θα υπάρχει επίσης η υποχρέωση χρήσης ελάχιστης ποσότητας ανακυκλωμένου κοβαλτίου, λιθίου, νικελίου και μολύβδου.

Επιπλέον, οι νέοι κανονισμοί, αποβλέποντας στην ενθάρρυνση της ανακύκλωσης των μπαταριών, θέτουν στόχους για τις χώρες της ΕΕ να συλλέγουν το 63% των φορητών μπαταριών έως το 2027 και το 70% έως το 2030. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρέχοντας στόχος για τη συλλογή μπαταριών είναι το 45%, ο οποίος -σύμφωνα με στοιχεία του 2020- έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.

«Για πρώτη φορά, έχουμε νομοθεσία για την κυκλική οικονομία που καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος – μια προσέγγιση που είναι καλή τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής Ακίλε Βαριάτι.


Με πληροφορίες από Reuters

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ