Πολωνία: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε» για να δοθεί τέλος στον θάνατο των ψαριών στον ποταμό Όντερ

Ό,τι μπορούσε έκανε η Πολωνία για να μετριάσει τον κίνδυνο επανάληψης ενός μαζικού θανάτου ψαριών στον ποταμό Όντερ, δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός για το κλίμα της χώρας, απορρίπτοντας τις «τρελές πράσινες», όπως τις χαρακτήρισε, εκκλήσεις για πιο ριζοσπαστική δράση.

Το περασμένο καλοκαίρι, τόνοι νεκρών ψαριών βρέθηκαν στον ποταμό, ο οποίος εκτείνεται κατά μήκος ενός τμήματος των συνόρων της Πολωνίας με τη Γερμανία. Η τεράστια ποσότητα νεκρών ψαριών που εντοπίστηκαν στον ποταμό ώθησε τη Βαρσοβία να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ήρθε πολύ αργά.

Ένα ερευνητικό ινστιτούτο στη Γερμανία δήλωσε ότι η υπερανάπτυξη τοξικής χρυσής άλγης, η οποία συνδέεται με τη βιομηχανική ρύπανση, αποτέλεσε τον πιθανότερο «ένοχο» για τους μαζικούς θανάτους των ψαριών.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση της Πολωνίας ξεκίνησε την 24ωρη παρακολούθηση του ποταμού Όντερ, ελέγχοντας το νερό με τη χρήση αυτόματων ανιχνευτών που τοποθετήθηκαν σε 9 σημεία. Μελλοντικά, θα προστεθούν κι άλλοι σταθμοί ελέγχου, σύμφωνα με τη δημόσια υπηρεσία της Πολωνίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Νεκρά ψάρια στον ποταμό Όντερ. Η μόλυνση του νερού πιστεύεται ότι είναι η αιτία μαζικού θανάτου ψαριών Photo: REUTERS/Kuba Stezycki)
Νεκρά ψάρια στον ποταμό Όντερ. Η μόλυνση του νερού πιστεύεται ότι είναι η αιτία μαζικού θανάτου ψαριών Photo: REUTERS/Kuba Stezycki)

«Τρελές πράσινες» ιδέες

«Είμαι πεπεισμένη ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε. Τις τελευταίες εβδομάδες αυτό ήταν το κύριο θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε», δήλωσε την Πέμπτη μιλώντας στο Reuters η υπουργός Περιβάλλοντος, Άννα Μόσκβα.

Η ίδια ανέφερε, επίσης, ότι τα οικιακά λύματα που περιέχουν άζωτο και φώσφορο αποτέλεσαν τον κύριο παράγοντα που οδήγησε στο πιο πρόσφατο περιστατικό μαζικών θανάτων ψαριών. Τα νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν αυτόν τον μήνα σε ένα κανάλι που συνδέει τον Όντερ με την Άνω Σιλεσία, την πυκνοκατοικημένη περιοχή της νοτιοδυτικής Πολωνίας που φιλοξενεί αρκετά ανθρακωρυχεία.

«Θα έπρεπε να αποσυνδέσουμε όλες τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, τα νοσοκομεία, τα σπίτια και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις κατά μήκος των ποταμών εν μία νυκτί και σίγουρα σε κάποιες τρελές πράσινες αφηγήσεις γίνονται τέτοιες προτάσεις», ανέφερε στη συνέχεια η υπουργός Περιβάλλοντος.

Νωρίτερα φέτος, μελέτη της Greenpeace ανέφερε ότι η αλατότητα του νερού στους παραποτάμους του Όντερ, όπου τα ανθρακωρυχεία της περιοχής απορρίπτουν νερό, είναι υψηλότερη από εκείνη της Βαλτικής Θάλασσας, τροφοδοτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη τοξικών φυκών. Περιβαλλοντικές ομάδες έχουν κι αυτές κατηγορήσει τα βιομηχανικά λύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η Πολωνία, μια χώρα που βασίζεται στον άνθρακα για το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας, ασκεί πιέσεις στην Ευρώπη προκειμένου να της επιτρέψει να διατηρήσει σε λειτουργία τον -ως επί το πλείστον- κρατικά ελεγχόμενο μεταλλευτικό της τομέα μέχρι το 2049.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ