Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ και η Κίνηση SOSτε το Νερό διοργανώνουν την εκδήλωση “Εμείς για το νερό συνεχίζουμε”

Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ και η Κίνηση SOSτε το Νερό συνδιοργανώνουν εκδήλωση την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 στις 18:30 στο Θέατρο του Κήπου των Εποχών της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης με τίτλο “Εμείς για το νερό συνεχίζουμε”.

Φέτος τον Μάιο συμπληρώνονται 10 χρόνια από το ιστορικό δημοψήφισμα που έλαβε χώρα το 2014 στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση του νερού της πόλης. Εν μέσω μιας ιδιαίτερα δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα μας, περίπου 220.000 συμπολίτες συμμετείχαν σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία και σε ποσοστό 98% δήλωσαν ότι επιθυμούν το νερό να παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο.

Στα δέκα χρόνια που ακολούθησαν, η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του νερού πέρασε από πολλές και διαφορετικές φάσεις. Η διεκδίκηση όμως για ποιοτικό και δημόσιο νερό δεν έπαψε στιγμή να είναι ενεργή, με πρόσφατο σταθμό τη μεγάλη συναυλία «Υπερασπίσου το Νερό» στην πλατεία Αριστοτέλους τον Απρίλιο του 2023, που ανάγκασε τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να σεβαστούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και να επιστρέψουν το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε Δημόσιο έλεγχο.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος γύρος επίθεσης, που βάζει στο στόχαστρο τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, οι οποίες εξυπηρετούν τον μισό πληθυσμό της χώρας. Παράλληλα, η δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) θέτει όρους κερδοφορίας στην τιμολόγηση του νερού, προετοιμάζοντας το δρόμο για σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια και συνολικά μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του φυσικού πόρου.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η πρόσφατη ψήφιση νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ που προβλέπει την ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε. Στο νεοσύστατο αυτό φορέα, που θα λειτουργεί µε τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, εκχωρείται η διαχείριση του συνόλου των υδάτων της Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο της επετείου του δημοψηφίσματος και με το βλέμμα στραμμένο στους αγώνες του σήμερα, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ και η Κίνηση SOSτε το Νερό διοργανώνουν την εκδήλωση “Εμείς για το νερό συνεχίζουμε”.

Ομιλητές/τριες της εκδήλωσης θα είναι:

  • Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ
  • Κώστας Βουδούρης, Κέντρο Ολοκληρωμένης & Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων (ΑΠΘ) της UNESCO
  • Claus Kittsteiner, Berliner Wassertisch (Γερμανία)
  • Isabelle Plichon, εκλεγμένο μέλος Δημοτικού Συμβουλίου της Λυών για το Νερό (Γαλλία)

Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης.

Πληροφορίες εκδήλωσης:
Παρασκευή 17 Μαΐου 2024
18:30

Κήπος των Εποχών (Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 31), στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

*Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα μεταφερθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (Μ. Αλεξάνδρου 31 Α – 1ος όροφος, πίσω από το Γερμανικό Προξενείο).


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ