Οι εθελοντές του United Societies of Balkans, του European Solidarity Corps Greece, του Infinity Greece, της Καλλιστώ, της Mamagea και Γραφείο Περιβάλλοντος ΠΑΜΑΚ, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, με δράσεις, παιχνίδια, ενημέρωση και πολλές δραστηριότητες.
Τους εθελοντές θα τους βρείτε στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία Θεσσαλονίκης, από τις 14:00 ως τις 18:00.
Σας καλούν να γνωριστείτε, να συζητήσετε για την προστασία και τη βιώσιμη χρήση του νερού και να δείτε από πρώτο χέρι πόσο διασκεδαστικός μπορεί να είναι ο εθελοντισμός.
Στο σημείο θα βρίσκονται από το πρωί, αφού μαζί με την ΕΥΑΘ και τον Δήμο Θεσσαλονίκης θα εγκαινιάσουν την πρώτη καινούρια βρύση κατά μήκος της Νέας Παραλίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που πραγματοποιείται στις 22 Μαρτίου κάθε έτους από το 1993, είναι μια ετήσια εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών που επικεντρώνεται στη σημασία του φρέσκου νερού.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού γιορτάζει το νερό και ευαισθητοποιεί τους 2,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές νερό. Πρόκειται για την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης του νερού. Βασική εστίαση της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού είναι η υποστήριξη της επίτευξης του στόχου 6 για τη βιώσιμη ανάπτυξη: νερό και αποχέτευση για όλους έως το 2030.
Κάθε χρόνο, το UN-Water – ο μηχανισμός συντονισμού του ΟΗΕ για το νερό και την αποχέτευση – καθορίζει το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού. Το 2023, το επίκεντρο ήταν η επιτάχυνση της αλλαγής. Το 2024, το θέμα θα είναι η αξιοποίηση του νερού για την ειρήνη.
Νερό για την ειρήνη
Το νερό μπορεί να δημιουργήσει ειρήνη ή να πυροδοτήσει συγκρούσεις.
Όταν το νερό είναι σπάνιο ή μολυσμένο ή όταν οι άνθρωποι έχουν άνιση ή καθόλου πρόσβαση, οι εντάσεις μεταξύ κοινοτήτων και χωρών μπορεί να αυξηθούν.
Περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από το νερό που διασχίζει τα εθνικά σύνορα. Ωστόσο, μόνο 24 χώρες έχουν συνάψει συμφωνίες συνεργασίας για το σύνολο των κοινών τους υδάτων.
Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται και οι πληθυσμοί αυξάνονται, υπάρχει επείγουσα ανάγκη, εντός και μεταξύ των χωρών, να ενωθούν για την προστασία και τη διατήρηση του πιο πολύτιμου πόρου μας.
Η δημόσια υγεία και ευημερία, τα συστήματα τροφίμων και ενέργειας, η οικονομική παραγωγικότητα και η περιβαλλοντική ακεραιότητα βασίζονται σε έναν καλά λειτουργικό και δίκαια διαχειριζόμενο κύκλο νερού.
Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News