Αποκτώντας ένα χάμστερ για κατοικίδιο: Τι πρέπει να ξέρεις

Τα χάμστερ είναι υπέροχα και παιχνιδιάρικα ζωάκια, ωστόσο όπως όλα τα κατοικίδια, έτσι και αυτό χρειάζονται σωστή φροντίδα για να ζήσουν μια υγιή ζωή.

Ως κατοικίδια ζώα, τα χάμστερ είναι εξαιρετικά δημοφιλή, καθώς απαιτούν σχετικά λίγη φροντίδα και χώρο, ενώ προσφέρουν αρκετή διασκέδαση και ευχάριστη συντροφιά.

Τι είναι τα χάμστερ

Τα χάμστερ είναι τρωκτικά που ανήκουν στην υποοικογένεια Cricetinae. Προέρχονται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως κατοικίδιο ζώο λόγω του μικρού του μεγέθους, της αξιολάτρευτης εμφάνισής του και του φιλικού του χαρακτήρα.

Τα χαμστέρ έχουν μαλακό, κοντό τρίχωμα, μικρά αυτιά και μεγάλα μάτια. Συνήθως έχουν μήκος περίπου 10-15 εκατοστά, αν και μπορεί να υπάρχουν διαφορές ανάλογα με το είδος.

Είναι νυκτόβια ζώα, οπότε είναι πιο ενεργά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στο φυσικό τους περιβάλλον, ζουν σε φωλιές και εκτρέφονται γενικά σε ομάδες. Τρέφονται κυρίως με σπόρους, φρούτα, λαχανικά και άλλα φυτικά τρόφιμα.

Οδηγίες για τη σωστή φροντίδα ενός χάμστερ

Η φροντίδα ενός χάμστερ είναι σημαντική για την ευτυχία και την υγεία του.Παρακάτω παραθέτουμε σημαντικές συμβουλές για τη σωστή φροντίδα του.

Κατάλληλος κλουβί: Επιλέξτε ένα κλουβί με αρκετό χώρο για το χάμστερ σας να κινηθεί ελεύθερα. Προτιμήστε κλουβιά που παρέχουν καλύτερο αερισμό.

Σωστή διατροφή: Δώστε στο κατοικίδιό σας κατάλληλη τροφή για χάμστερ, που περιλαμβάνει σπόρους, φρούτα, λαχανικά και λίγες ποσότητες πρωτεΐνης όπως σκόνη από γάλα. Αποφύγετε τα τρόφιμα με υπερβολική περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Καθαριότητα κλουβιού: Καθαρίζετε το κλουβί του χάμστερ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αλλά τις ακαθαρσίες καθημερινά. Χρησιμοποιήστε μη τοξικό υλικό, όπως πετσέτες χωρίς μυρωδιά ή ειδικά υλικά καθαρισμού.

Διασκέδαση και ασκήσεις: Παρέχετε στο χάμστερ σας παιχνίδια και αξεσουάρ για να ασκηθεί και να διασκεδάσει. Μια τροχαλία, σωλήνες, και μικρά παιχνίδια είναι ιδανικά.

Κοινωνικοποίηση: Τα χάμστερ είναι κοινωνικά ζώα, οπότε αν είναι δυνατόν, σκεφτείτε να έχετε περισσότερα από ένα χάμστερ. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν τα φέρετε κοντά, καθώς ορισμένα είδη μπορεί να μην συμβιβάζονται.

Περίθαλψη: Προσέχετε την υγεία του χάμστερ σας, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου για ενδείξεις ασθένειας ή τραυματισμών. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ανησυχητικά συμπτώματα, επικοινωνήστε με έναν κτηνίατρο ειδικευμένο σε μικρά ζώα.

Αρρωσταίνουν τα χάμστερ;

Τα χάμστερ κατοικίδιων ζώων είναι επιρρεπή σε ασθένειες όπως η αμυλοείδωση (νεφροπάθεια) και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να αποβούν μοιραίες για τα χάμστερ. Τόσο η αμυλοείδωση όσο και η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια δεν θεραπεύονται. Τα χάμστερ είναι επίσης ευαίσθητα σε άλλους τύπους βακτηρίων που προκαλούν διάρροια και αφυδάτωση. Θα πρέπει να είστε ευγενικοί όταν χειρίζεστε ένα άρρωστο χάμστερ και να προσέχετε, καθώς ορισμένα από τα στελέχη των βακτηρίων μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους.

Μπορώ να εκπαιδεύσω ένα χάμστερ;

Τα χάμστερ εκπαιδεύονται. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει στην προσπάθειά σας να διατηρείτε το κλουβί καθαρό. Εκπαιδεύστε το χάμστερ σας για να κρατάτε τα πάντα σε τάξη. Έχουν τη συνήθεια να συσσωρεύουν τροφή στο κρεβάτι τους. Η εκπαίδευση στην άμμο μπορεί να βοηθήσει στο να γίνει η διαδικασία καθαρισμού ευκολότερη.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ