Η γάτα μου «ζυμώνει»… Είναι φυσιολογικό ή να ανησυχώ;

Παρατηρώντας τη γάτα σου, θα διαπιστώσεις ότι της αρέσει να «ζυμώνει»… Όχι, δεν πάει να γίνει αρτοποιός, ούτε ετοιμάζει ζύμη για πίτσα. Θα μπορούσε ωστόσο με το ταλέντο που έχει κρυμμένο στις πατούσες της!

Οι ιδιοκτήτες γατών είναι πιθανότατα εξοικειωμένοι με τη συμπεριφορά του αιλουροειδούς τους να ζυμώνει, ή όπως πολλοί αποκαλούν “πατουσάκια”.

Μια γάτα που «ζυμώνει», κάνει μασάζ ή σπρώχνει επανειλημμένα τις πατούσες της σε μια μαλακή επιφάνεια, όπως σε μια βελούδινη κουβέρτα, ένα λούτρινο κουκλάκι της ή μια σε ζεστή ανθρώπινη αγκαλιά, κάτι θέλει να εκφράσει.

Ίσως να έχετε αναρωτηθεί γιατί το κάνουν. Ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μπορεί να ανησυχούν ότι η συμπεριφορά της γάτας τους σηματοδοτεί κάποιο ιατρικό πρόβλημα, ενώ άλλοι θέλουν να μάθουν πώς να σταματήσουν τον τετράποδο φίλο τους από το να βυθίζει με ικανοποίηση τα κοφτερά νύχια του στο δέρμα τους.

Ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο το κάνουν, να είστε σίγουροι ότι η συμπεριφορά αυτή είναι απολύτως φυσιολογική και θα πρέπει να επιτρέψετε στο κατοικίδιό σας να την εκφράσει.

Γιατί «ζυμώνουν» οι γάτες;

Τα γατάκια «ζυμώνουν» τη μητέρα τους όταν θηλάζουν για να διεγείρουν την παραγωγή γάλακτος. Οι ειδικοί των γατών θεωρούν ότι οι ενήλικες γάτες ζυμώνουν για να επαναδημιουργήσουν την ορμόνη ευεξίας που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Το ζύμωμα τους προσφέρει άνεση και τις βοηθά να εκτονωθούν από την ένταση και να χαλαρώσουν.

Άλλοι λόγοι για το ζύμωμα περιλαμβάνουν:

Για να βολευτούν: Οι άγριες γάτες «ζυμώνουν» το γρασίδι για να δημιουργήσουν ένα άνετο μέρος ξεκούρασης. Το ίδιο ισχύει και για τις οικόσιτες γάτες, οι οποίες συχνά ζυμώνουν μαλακά αντικείμενα πριν ξαπλώσουν. Μόλις βολευτούν, μια γάτα μπορεί να συνεχίσει να ζυμώνει για να μεταδώσει την ικανοποίησή της.

Για να δείξουν στοργή: Οι γάτες μπορεί να «ζυμώνουν» τους αγαπημένους τους ανθρώπους ή άλλα κατοικίδια του σπιτιού για να δείξουν στοργή, όπως έκαναν με τις μητέρες τους.

Για να σημαδέψουν με μυρωδιά: Το «ζύμωμα» των αγαπημένων τους κλινοσκεπασμάτων, χώρων ή ανθρώπων αφήνει σημάδια μυρωδιάς από αδένες στα πόδια, διεκδικώντας τα ουσιαστικά ως δικά τους.

Πότε το «ζύμωμα» είναι μη φυσιολογικό στις γάτες;

Εάν η γάτα σας «ζυμώνει» υπερβολικά ή ξαφνικά ζυμώνει λιγότερο από το συνηθισμένο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν αισθάνεται καλά. Επειδή το «ζύμωμα» είναι μια ανακουφιστική ενέργεια, οι γάτες που αισθάνονται αγχωμένες ή βιώνουν πόνο μπορεί να ζυμώνουν για να ηρεμήσουν.

Εάν παρατηρήσετε σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά του αιλουροειδούς φίλου σας, προγραμματίστε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για να αποκλείσετε κάποιο ιατρικό ή συμπεριφορικό πρόβλημα.

Ta ονυχοδρόμια βοηθούν στην εκτόνωση ενέργειας της γάτας σας (Φωτ.: Pexels)

Αντιμετώπιση προβλήματος

Τις περισσότερες φορές, το ζύμωμα είναι αξιολάτρευτο. Ωστόσο, μπορεί να γίνει πρόβλημα αν τα νύχια της γάτας σας καταστρέφουν τα έπιπλα ή τραυματίζουν τα μέλη του σπιτιού. Όταν συμβαίνει αυτό, δεν πρέπει ποτέ να φωνάζετε ή να τιμωρείτε τη γάτα σας. Να θυμάστε ότι το «ζύμωμα» είναι μια φυσική συμπεριφορά και η γάτα σας χρειάζεται μια αποδεκτή διέξοδο για να εκφράσει τα ένστικτά της.

Αντί να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να «ζυμώνει», μπορείτε να ανακατευθύνετε τη συμπεριφορά της.

Επιλέξτε μια χοντρή, βελούδινη κουβέρτα και ορίστε την ως επιφάνεια «ζύμωσης» της γάτας σας. Όταν βλέπετε τη γάτα σας να ζυμώνει κάτι που δεν θέλετε να καταστραφεί, προσπαθήστε να τραβήξετε την προσοχή της στην κουβέρτα ή χρησιμοποιήστε ένα παιχνίδι για να ανακατευθύνετε τη συμπεριφορά σε κάτι κατάλληλο.

Αν η γάτα σας «ζυμώνει» εσάς, κρατήστε μια κουβέρτα κοντά σας για να προστατεύεστε.
Μπορείτε επίσης να λάβετε μέτρα για να κόψτε τα νύχια της γάτας σας.

Παρέχετε πολλαπλά ονυχοδρόμια σε όλο το σπίτι σας για να βοηθήσετε στην ανακατεύθυνση της ενέργειας της γάτας σας σε άλλη δραστηριότητα.

Εν κατακλείδι, μπορεί να μην καταλάβουμε ποτέ κάποιες συμπεριφορές της γάτας, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι το «ζύμωμα» είναι απολύτως φυσιολογικό. Το να επιτρέπετε στη γάτα σας να εκφράζει τις ενστικτώδεις συμπεριφορές της με έναν υγιή και μη καταστροφικό τρόπο μπορεί να τη βοηθήσει να παραμείνει ευτυχισμένη και ικανοποιημένη.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ