Μύθοι και αλήθειες για τη φιλοξενία γατών – Ένας χρηστικός οδηγός από το Nine Lives Greece

Η παροχή ενός ασφαλούς, στοργικού σπιτιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε σε ένα ζώο που έχει ανάγκη.

Ακόμα κι αν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να υιοθετήσετε έναν νέο τριχωτό φίλο, η αναδοχή μιας γάτας είναι κάτι περισσότερο από μια προσωρινή εναλλακτική λύση. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να δώσετε χαρά στη ζωή ενός κατοικίδιου ζώου και ταυτόχρονα να υποστηρίξετε το τοπικό καταφύγιο ζώων ή τη διάσωση ζώων.

Καταρχάς να εξηγήσουμε γιατί οι εθελοντές χρειάζονται ένα χέρι βοηθείας. Τα καταφύγια και οι διασώσεις-εθελοντές δεν μπορούν πάντα να φιλοξενήσουν κάθε ζώο που χρειάζεται φροντίδα. Εκατοντάδες χιλιάδες γάτες εισέρχονται στα καταφύγια ζώων, οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο συμφορημένοι μπορούν να γίνουν αυτοί οι χώροι.

Η περίοδος αναπαραγωγής των γατών (η οποία διαρκεί συνήθως από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο) συμβάλλει περαιτέρω στον υπερπληθυσμό, με αποτέλεσμα τα καταφύγια και τα κέντρα διάσωσης να βιώνουν ακόμη μεγαλύτερο κατακλυσμό από νέα γατάκια κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.

Το φιλοζωικό σωματείο Nine Lives Greece απαντάει σε μύθους και αλήθειες για τη φιλοξενία γατών και προσφέρει πολύτιμες συμβουλές σχετικά με τις ευθύνες της αναδοχής, τον τρόπο λειτουργίας της διαδικασίας και όχι μόνο.

Οι γάτες χρειάζονται μεγάλους χώρους

ΟΧΙ. Όσο έχουν φροντίδα, αγάπη, φαγητό, θα είναι ευτυχισμένες και σε μικρούς χώρους.

Χρειάζονται πολύ χρόνο και προσοχή

ΟΧΙ. Σίγουρα εκτιμούν την παρέα σου, αλλά όσο λείπεις ή θα κοιμούνται ή θα αυτοαπασχολούνται.

Χρειάζονται εκπαίδευση

ΟΧΙ. Μαθαίνουν μόνες τους τα πάντα, όπως και το να χρησιμοποιούν την αμμολεκάνη. Μπορείς απλώς να ενισχύσεις επιθυμητές συμπεριφορές με treats και θετικά σχόλια.

Μπορεί να καταστρέψουν πράγματα στο σπίτι

ΝΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ. Εάν τοποθετήσεις τα πολύτιμα αντικείμενα σε μέρος που δεν έχουν πρόσβαση, όλα θα πάνε καλά. Για να μην ξύνουν τα νύχια τους στα έπιπλα, ένα ονυχοδρόμιο θα σε σώσει.

Ο εξοπλισμός και οι προμήθειες κοστίζουν

ΟΧΙ. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε εύρος τιμών για όλες τις δυνατότητες. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς όμως καθώς θα παρέχουμε εμείς τα πάντα.

Θα αναγκαστώ να φιλοξενώ επ᾽ αόριστον

ΟΧΙ. Θα φιλοξενήσεις για όσο διάστημα μπορείς και θέλεις. Φυσικά είναι καλό να αποφεύγονται οι αλλαγές περιβάλλοντος και φροντιστών, αλλά εσύ καθορίζεις το διάστημα φιλοξενίας.

Ο αποχωρισμός θα είναι δύσκολος

ΠΕΡΙΠΟΥ. Σίγουρα υπάρχει συγκίνηση, αλλά ξέροντας ότι βοήθησες ένα πρώην αδεσποτάκι να βρει παντοτινό σπίτι και αγάπη, στο τέλος θα μείνει μόνο η χαρά. Φυσικά αν αποφασίσεις τελικά να το υιοθετήσεις εσύ, δεν θα πούμε όχι!


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ