Νέα έρευνα: Τα σκυλιά καταλαβαίνουν περισσότερα από όσα νομίζετε

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι σκύλοι δεν είναι μόνο αρκετά έξυπνοι ώστε να ακολουθούν απλές εντολές όπως “κάτσε” και “μείνε”, αλλά μπορούν επίσης να καταλάβουν λέξεις που σχετίζονται με τα αγαπημένα τους παιχνίδια, όπως “φέρε την μπάλα”.

Μια μελέτη που διεξήχθη στην Ουγγαρία ανακάλυψε ότι τα σκυλιά μπορούν να μάθουν να συνδέουν λέξεις με συγκεκριμένα αντικείμενα, μια δεξιότητα που ονομάζεται “αναφορική κατανόηση”. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι σκύλοι ακούν το όνομα ενός αντικειμένου, μπορούν να φέρουν στο μυαλό τους μια νοητική εικόνα του. Αυτό υποδηλώνει ένα βαθύτερο επίπεδο γλωσσικής κατανόησης από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως δυνατό για τους σκύλους, παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κατανοούν τη γλώσσα.

Τα σκυλιά αντιδρούν στις λέξεις

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Current Biology” και στην οποία συμμετείχαν 18 σκύλοι, χρησιμοποίησε μια μη επεμβατική διαδικασία ΗΕΓ για τη μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων έπαιζαν ηχητικά αποσπάσματα που έλεγαν τα ονόματα των παιχνιδιών του σκύλου τους και στη συνέχεια έδειχναν τα αντίστοιχα αντικείμενα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι σκύλοι αντιδρούσαν διαφορετικά στα εγκεφαλικά τους μοτίβα όταν το αντικείμενο ταίριαζε με τη λέξη σε σύγκριση με όταν δεν ταίριαζε, υποδεικνύοντας την κατανόηση των λέξεων.

Ενώ ορισμένοι ειδικοί επαίνεσαν τη μελέτη, άλλοι παραμένουν επιφυλακτικοί. Ο καθηγητής Κλάιβ Γουίνν από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα πιστεύει ότι η μελέτη καταδεικνύει μόνο την ικανότητα των σκύλων να αντιδρούν σε ερεθίσματα και όχι την πραγματική κατανόηση του νοήματος συγκεκριμένων λέξεων.

Συνολικά, η έρευνα ρίχνει νέο φως στις ικανότητες γλωσσικής κατανόησης των σκύλων, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχουν μια έμφυτη ικανότητα να κατανοούν τις λέξεις χωρίς την ανάγκη ειδικής εκπαίδευσης. Ωστόσο, η ακριβής προέλευση αυτής της ικανότητας στους σκύλους παραμένει αβέβαιη, παρά τη μακρά ιστορία συντροφικότητας με τον άνθρωπο.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ