Πατούσες: Προστατεύστε και φροντίστε τα πέλματα του σκύλου σας

Ας μιλήσουμε για τις πατούσες! Η φροντίδα των ποδιών είναι σημαντική για τους σκύλους μας αφού φθείρονται και μπορεί να υποφέρουν από φουσκάλες ή σκισμένες και καμένες πατούσες από το περπάτημα σε πολύ ζεστό πεζοδρόμιο ή από στρώματα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών τους.

Τα τραυματισμένα πέλματα των ποδιών κάνουν το περπάτημα επώδυνο και μπορεί να μολυνθούν, ενώ οι ψάθες ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών τους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο περπάτημα ή ποικίλα δερματικά προβλήματα αν ο σκύλος σας τις γλείφει.

Είναι σημαντικό να μεριμνάτε για τα πόδια του σκύλου σας πέρα από το να φροντίζετε να είναι κομμένα τα νύχια του. Η φροντίδα των πελμάτων του σκύλου σας είναι σημαντική όλο το χρόνο, αλλά ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της παγωνιάς και του καύσωνα.

Φροντίδα

Ελέγχετε τακτικά τα πέλματα των ποδιών του σκύλου σας. Ανοίξτε απαλά τα δάχτυλα των ποδιών του και επιθεωρήστε τις πλευρές των πατουσών του και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών του για τυχόν τραυματισμούς ή ξένα αντικείμενα.

Καλό θα ήταν να εξετάζετε για τυχόν πρήξιμο ή αποχρωματισμό. Προσέξτε να δείτε αν ο σκύλος σας δείχνει σημάδια πόνου ή ευαισθησίας κατά την εξέταση του ποδιού του.

Φωτο Pixabay | Siegbert Pinger

Πώς να φροντίσετε τα πόδια του σκύλου σας το χειμώνα

Ο χειμώνας μπορεί επίσης να είναι σκληρός για τα πέλματα των ποδιών του σκύλου σας.

Διατηρείτε τις πατούσες του σκύλου σας κομμένες από την περίσσεια γούνας ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών τους. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα μαζεύουν τόσο εύκολα ανεπιθύμητα όργανα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών τους.

Το να διατηρείτε τη γούνα ή τις τρίχες που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μαξιλαράκια των ποδιών του σκύλου σας ωραία και κοντά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των ποδιών του και να παρέχει μεγαλύτερη πρόσφυση σε ολισθηρές επιφάνειες.

Όταν τα πέλματα των ποδιών τους είναι περιποιημένα, είναι πιο εύκολο να επιθεωρείτε και να καθαρίζετε τα πόδια τους. Βοηθά επίσης στην αποφυγή τυχόν στρώματος ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών του σκύλου σας, το οποίο μπορεί να είναι επώδυνο και να προκαλέσει το σκύλο σας να μασάει τα πόδια του γεγονός που οδηγεί σε άλλα δερματικά προβλήματα.

Ορισμένα σκυλιά δεν έχουν πολύ τρίχωμα που να αναπτύσσεται στο κάτω μέρος των ποδιών τους, αλλά τα μεσαίου ή παχύτερου πάχους σκυλιά τείνουν να έχουν χνουδωτά πόδια που μπορούν να επωφεληθούν από το κλάδεμα.

Πλύνετε και στεγνώστε τις πατούσες του σκύλου σας μετά από κάθε βόλτα.

Φωτο Pixabay | Esi Grünhagen

Πρέπει να ενυδατώνετε τα πόδια του σκύλου σας;

Θα πρέπει να ενυδατώνετε τις πατούσες του σκύλου σας εάν είναι ραγισμένες, ξεφλουδισμένες ή πολύ ξηρές. Χρησιμοποιήστε ένα βάλσαμο για τις πατούσες για να βοηθήσετε τα πέλματα του σκύλου σας να επουλωθούν και να μαλακώσουν, όπως αυτό το Paw Soother.

Αποφύγετε τη χρήση ανθρώπινων λοσιόν ή ενυδατικών προϊόντων που δεν έχουν εγκριθεί από τον κτηνίατρό σας. Προσπαθήστε να επιμείνετε σε προϊόντα που έχουν φτιαχτεί ειδικά για τις πατούσες των σκύλων για να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχουν τοξικά συστατικά ή ερεθιστικά. Προσέξτε να μην το παρακάνετε – αν ο σκύλος σας έχει ήδη μαλακά πέλματα, η ενυδάτωσή τους μπορεί να τα κάνει πιο επιρρεπή σε σχισίματα όταν περπατούν σε τραχιές ή υγρές επιφάνειες.

Εάν ο σκύλος σας έχει γδάρσιμο ή κοψίματα στο πέλμα της πατούσας του, είναι πάντα καλύτερο να το ελέγξει ο κτηνίατρός σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν μολύνεται.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ