Ο πνευμονολόγος, μιλώντας στο MEGA, συνέστησε τη χρήση μάσκας και την αποφυγή παραμονής σε κλειστούς χώρους.
Το ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ήταν οι λοιμώξεις που απειλούν τις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα η νόσος των πτηνοτρόφων, για την οποία ανέφερε: «Είναι μία αρρώστια ανάμεσα στις άλλες, οι οποίες μακροχρόνια, μετά την καταστροφή, μπορεί να είναι ένας κίνδυνος για τους ανθρώπους αυτούς (στη Θεσσαλία). Δεν είναι μία νόσος συνηθισμένη. Ανάμεσα στους εκτροφείς περιστεριών ή άλλων πτηνών υπάρχει ένα αυξημένο ποσοστό περίπου 10%».
Στη συνέχεια σημείωσε πως το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Θεσσαλία, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα επαγγελματίες εκτροφείς πτηνών και ζώων, ασχολούνται με το καθάρισμα εκτροφών, σπιτιών και υπογείων, όπου η υγρασία, τα λιμνάζοντα νερά και οι λάσπες συνιστούν υλικό ανάπτυξης θερμόφιλων μικροβίων, άλλων μικροοργανισμών και μούχλας, τα οποία αν κανείς τα εισπνεύσει μπορεί να αναπτύξει τη νόσο.
Τα συμπτώματα που ανέφερε ο καθηγητής είναι ο βήχας, η δύσπνοια και ο πυρετός, ενώ αναφορικά με το αν η η νόσος μπορεί να εξελιχθεί σε μια θανατηφόρα πνευμονοπάθεια, εξήγησε πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό σε περίπτωση που κάποιος εκτεθεί επανειλημμένα στα αντιγόνα και αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, αν η λοίμωξη δεν περνάει, πιθανότατα πρόκειται για πνευμονίτιδα άλλου τύπου με αυτοάνοσα χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να τη χαρακτηρίσει αυτοάνοση. «Δεν είναι ακριβώς ιός, είναι οργανικά αντιγόνα που υπάρχουν μέσα στα υλικά. Δεν θα πιάσει τους πάντες, η μάσκα μπορεί να μας προστατεύσει. Να αποφύγουμε να μείνουμε σε κλειστούς χώρους και αν υπάρχει έντονη μυρωδιά, να προσέχουμε», παρότρυνε ο ίδιος.