Πόση άσκηση χρειάζεται ο σκύλος μου;

Η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη για όλους τους σκύλους γιατί τους βοηθά να διατηρούνται σε φόρμα που είναι πολύ σημαντική για την ψυχική τους υγεία.

Οι γυμνασμένοι, δραστήριοι σκύλοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από προβλήματα όπως η αρθρίτιδα, η παχυσαρκία και τα προβλήματα συμπεριφοράς.

Αν δεν είστε σίγουροι για το πόση άσκηση χρειάζεται ο σκύλος σας ή αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με το βάρος και τη φυσική του κατάσταση, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές.


Πόση άσκηση χρειάζεται ο σκύλος σας;

Η ποσότητα της καθημερινής άσκησης που χρειάζεται ο σκύλος σας εξαρτάται από τη ράτσα, την ηλικία, την υγεία, τη φυσική κατάσταση και την προσωπικότητά του. Όταν αποφασίζετε πώς θα γυμνάζετε το σκύλο σας, κάντε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:

Τι ράτσα είναι; Η ράτσα του σκύλου σας παίζει μεγάλο ρόλο στα φυσικά επίπεδα ενέργειάς του.

Πόσο χρονών είναι; Όσο ο σκύλος σας μεγαλώνει, είναι σημαντικό να προστατεύετε τις αρθρώσεις του εισάγοντας τον αργά στην άσκηση.

Έχει προβλήματα υγείας; Εάν ο σκύλος σας δεν είναι καλά ή έχει τραυματιστεί, δεν θα χρειαστεί τόση άσκηση όσο συνήθως – η ξεκούραση είναι σημαντικό μέρος της ανάρρωσης.

Πόσο γυμνασμένος είναι; Αν θέλετε ο σκύλος σας να αρχίσει να κάνει περισσότερα πράγματα ή να συμμετάσχει μαζί σας σε ένα νέο χόμπι, όπως το τρέξιμο ή η ποδηλασία, θα πρέπει να αυξήσετε σταδιακά τη φυσική του κατάσταση για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς ή ασθένειες.

Τι του αρέσει να κάνει; Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας απολαμβάνει την άσκηση που του ζητάτε να κάνει και ότι αλλάζετε το πρόγραμμά του αν δεν του αρέσει.

Το τρέξιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνει υγιές Φωτο: Pixabay

Διαφορετικοί τρόποι άσκησης του σκύλου σας

Αν ψάχνετε για έμπνευση, δοκιμάστε μερικά από τα παρακάτω:

Περπάτημα: Το περπάτημα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής ρουτίνας κάθε σκύλου για να διατηρείται σωματικά και πνευματικά υγιής. Οι περισσότεροι σκύλοι χρειάζονται τουλάχιστον 1-2 βόλτες την ημέρα (εκτός αν ο κτηνίατρός σας ορίζει διαφορετικά). Ένας γρήγορος περίπατος είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για το σκύλο σας να κάψει την επιπλέον ενέργεια, ενώ ένας αργός, ελικοειδής περίπατος – όπου αφήνετε το σκύλο σας να μυρίζει και να εξερευνά για όσο θέλει – είναι εξαιρετικός για την ψυχική του υγεία.

Κολύμπι: Η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική επιλογή αν στον σκύλο σας αρέσει το νερό, και ως πρόσθετο πλεονέκτημα, είναι πολύ εύκολο για τις αρθρώσεις του. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις συμβουλές για την ασφάλεια στο νερό για να κρατήσετε το σκυλάκι σας ασφαλές.

Τρέξιμο: Το τρέξιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε υγιείς παρέα με τον τετράποδο φίλο σας – απλώς βεβαιωθείτε ότι το μυείτε σιγά-σιγά σε αυτό. Δοκιμάστε αρχικά ήπιο τζόκινγκ και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά την ένταση.

Παιχνίδι: Το παιχνίδι πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής ρουτίνας κάθε σκύλου. Αν και δεν αντικαθιστά μια καλή βόλτα, το παιχνίδι είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να κρατάτε τον σκύλο σας χαρούμενο και δραστήριο.

Η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική επιλογή αν στον σκύλο σας αρέσει το νερό Φωτο: Pixabay

Ευκινησία: Το αγώνισμα κινητικότητας είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να γυμνάσετε το σκύλο σας, ειδικά αν έχει ενεργό μυαλό και αγαπάει τις προκλήσεις. Περιλαμβάνει την εκπαίδευση του σκύλου σας να ολοκληρώσει μια διαδρομή που περιέχει εμπόδια, τούνελ κ.α.

Πεζοπορία: Η πεζοπορία είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να περάσετε χρόνο με τον σκύλο σας, αλλά πριν ξεκινήσετε είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η διαδρομή είναι κατάλληλη για τον σκύλο σας και ότι είναι αρκετά γυμνασμένος και ικανός να κάνει τη διαδρομή. Ελέγχετε πάντα πόσο θα διαρκέσει η πεζοπορία, αποφύγετε τυχόν υπερβολικά απότομα τμήματα και δύσκολη αναρρίχηση. Θυμηθείτε να παρακολουθείτε τον καιρό πριν ξεκινήσετε, να παίρνετε μαζί σας πολύ νερό και σνακ και να κάνετε τακτικά διαλείμματα.

Flyball: Περιλαμβάνει το σκύλο σας να τρέχει μέσα σε μια διαδρομή εμποδίων και να απελευθερώνει μια μπάλα, την οποία στη συνέχεια πρέπει να πιάσει – είναι εξαιρετικό άθλημα για σκύλους με πολλή ενέργεια ή/και ενεργό μυαλό. Το Flyball δεν ενδείκνυται άθλημα για πολύ βαριά σκυλιά ή για σκυλιά με προβλήματα στις αρθρώσεις, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας πριν ξεκινήσετε το σκύλο σας σε ένα μάθημα.

Ποδηλασία: Η ποδηλασία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γυμνάσετε τον σκύλο σας με υψηλή ενέργεια, όπως τα Χάσκι, τα Κόλεϊ, τα Πόιντερ και τα Δαλματίας. Ωστόσο, λόγω της ταχύτητας και της αντοχής που απαιτούνται για να συμβαδίσει κανείς με το ποδήλατο, είναι σημαντικό να ανεβάζετε τη φυσική κατάσταση του σκύλου σας αργά, να κάνετε τακτικά διαλείμματα και να βεβαιώνεστε ότι δεν τον πιέζετε πολύ.

Εκπαίδευση: Η εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής ρουτίνας κάθε σκύλου. Βοηθάει να κρατάτε το μυαλό του σκύλου σας ενεργό, ενισχύει τις εντολές, αποτρέπει την πλήξη και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δεθείτε.

Γιόγκα: Ναι, μπορείτε να κάνετε γιόγκα με σκύλους! Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε το μυαλό του σκύλου σας ενεργό, να αποτρέψετε την πλήξη και να δεθείτε με το σκύλο σας.

Περπάτημα με λουρί: Το να αφήνετε το σκύλο σας ελεύθερο σε έναν ασφαλή χώρο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ασκηθεί, ωστόσο είναι σημαντικό να τον αφήνετε μόνο όταν είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές να το κάνετε. Να θυμάστε να κρατάτε το σκύλο σας με το λουρί σε κατοικημένες περιοχές, δρόμους και γύρω από ζώα όταν κάνετε βόλτες στην εξοχή.


Πηγή: pdsa.org.uk

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ