Έγκριση υπό όρους λαμβάνει η θεραπεία κατά του παρβοϊού των σκύλων

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ χορήγησε άδεια υπό όρους για το πρώτο θεραπευτικό διάλυμα για τη θεραπεία του παρβοϊού των σκύλων (CPV).

Το μονοκλωνικό αντίσωμα κατά του παρβοϊού των σκύλων – η πρώτη θεραπεία μονοκλωνικού αντισώματος της Elanco – είναι μια εφάπαξ, ενδοφλέβια δόση που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των κλινικών συμπτωμάτων που προκαλούνται από τον παρβοϊό σε κουτάβια και σκύλους που νοσούν, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού.

Η θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί σε σκύλους ηλικίας 8 εβδομάδων και άνω με CPV, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Elanco, και αναμένεται να είναι διαθέσιμη στους κτηνιάτρους για απευθείας αγορά μέσω της Elanco.

Ο CPV πρόκειται για έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό που δύναται να προσβάλει όλους τους σκύλους, όμως οι ανεμβολίαστοι σκύλοι και τα κουτάβια ηλικίας μικρότερης των 4 μηνών διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, με αποτέλεσμα το ποσοστό θνησιμότητας να υπερβαίνει το 90%, εάν ο παρβοϊός δεν αντιμετωπιστεί και αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Ο ιός προσβάλλει το γαστρεντερικό σύστημα των σκύλων και μεταδίδεται με την άμεση επαφή μεταξύ τους, καθώς και με την επαφή με μολυσμένα περιττώματα, περιβάλλοντα ή ανθρώπους. Αυτό καθιστά τη θεραπεία ιδιαίτερα σημαντική για τα καταφύγια ζώων, όπου ο παρβοϊός μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε κουτάβια και σκύλους μικρής ηλικίας, φθάνοντας σε μικρό χρονικό διάστημα ανησυχητικά μεγάλους αριθμούς.


Υψηλό κόστος και απρόβλεπτα αποτελέσματα με τις παραδοσιακές θεραπείες

Η Δρ Κριστίν Ζέρσεν, επίκουρη καθηγήτρια επειγόντων περιστατικών και εντατικής θεραπείας στο Κτηνιατρικό Νοσοκομείο Διδασκαλίας Κτηνιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών τού Colorado State University College of Veterinary Medicine & Biomedical Sciences, δήλωσε: «Με τις παραδοσιακές θεραπείες, μπορεί να υπάρξουν απρόβλεπτα αποτελέσματα με δυνητικά υψηλό κόστος. Με το μονοκλωνικό αντίσωμα για τον παρβοϊό στους σκύλους, τα κουτάβια μπορούν να αισθανθούν καλύτερα γρηγορότερα και να επιστρέψουν στο σπίτι τους νωρίτερα».

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο που να σκοτώνει τον ιό στους σκύλους που έχουν μολυνθεί. Συνεπώς, στόχος τής θεραπείας είναι η υποστήριξη των συστημάτων τού οργανισμού τού σκύλου μέχρι το ανοσοποιητικό του σύστημα να είναι σε θέση να καταπολεμήσει επιτυχώς την ιογενή λοίμωξη. Γενικά, η θεραπεία συνίσταται γενικά σε προσπάθειες εντατικής φροντίδας για την καταπολέμηση της αφυδάτωσης με την αντικατάσταση των απωλειών ηλεκτρολυτών, πρωτεϊνών και υγρών, τον έλεγχο του εμετού και της διάρροιας και την πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων. Η θεραπεία σε ιδιωτικά ιατρεία μπορεί να κοστίσει έως και αρκετές χιλιάδες δολάρια/ευρώ και να διαρκέσει για αρκετές ημέρες, καθιστώντας την απρόσιτη επιλογή για πολλούς ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Στη μελέτη αξιολόγησης αποτελεσματικότητας της θεραπείας, κανένα από τα 28 κουτάβια που έλαβαν θεραπεία με το μονοκλωνικό αντίσωμα τού ιού δεν πέθανε, ενώ όλα εμφάνισαν σημαντικά ταχύτερους χρόνους για την υποχώρηση των συμπτωμάτων τού εμετού, της αδιαθεσίας και του λήθαργου.

Photograph by Μatthew Ηenry/Unsplash


«Τεράστιες επιπτώσεις στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον παρβοϊό»

Η Δρ Ζανέτ Ο’ Κουίν, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κτηνιατρικής Προληπτικής Ιατρικής του Κολλεγίου Κτηνιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, δήλωσε ότι αν η θεραπεία λειτουργήσει τόσο καλά στην πράξη όσο και στις ερευνητικές δοκιμές, «τότε θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την παρβοϊό. Η μείωση του χρόνου που απαιτείται εντατική θεραπεία θα μπορούσε να καταστήσει τη θεραπεία πιο προσιτή για τους πελάτες. Ακόμη και η μείωση της νοσηλείας κατά μία μόνο ημέρα, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το κόστος τής υποστηρικτικής φροντίδας και να καταστήσει τη θεραπεία προσιτή σε περισσότερους ανθρώπους».

Η ίδια σημείωσε, επίσης, ότι βλέπει μεγάλη προοπτική αναφορικά με τη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπεία του παρβοϊού των σκύλων. «Προκειμένου αυτό το προϊόν να είναι αποτελεσματικό σε ό,τι έχει να κάνει και με τη βελτίωση της πρόσβασης στη φροντίδα εκείνων που δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά τη θεραπεία του παρβοϊού, θα πρέπει επίσης να είναι και οικονομικά προσιτό», κατέληξε η καθηγήτρια.


Με πληροφορίες από AVMA

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ