Σταχτάρες: Τα πτηνά που δεν αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες – Οδηγίες από την «ΑΝΙΜΑ»

Με τον καύσωνα «Κλέων» να βρίσκεται προ των πυλών, οι θερμοκρασίες αναμένονται να φτάσουν έως και 43 βαθμών Κελσίου και «ΑΝΙΜΑ» μας ενημερώνει για τα πτηνά που λέγονται Σταχτάρες τα οποία δεν αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασία.

Οι σταχτάρες (και οι βουνοσταχτάρες) είναι θαυμάσια πλάσματα που περνούν σχεδόν όλη τη ζωή τους στον αέρα, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου και πιάνουν στεριά μόνο για να γεννήσουν τα αυγά τους και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Η φωλιά τους

Οι φωλιές τους είναι σε κάθετους βράχους από τους οποίους για να απογειωθούν ρίχνονται στο κενό. Ως κάθετοι βράχοι λειτουργούν τα ψηλά κτήρια των πόλεών μας, γιατί παρέχουν πολλές θέσεις φωλιάσματος και γύρω υπάρχει άφθονη τροφή από έντομα, που τα χάβουν στον αέρα. Τον χειμώνα μας αφήνουν για την Αφρική και ξανάρχονται στην Ευρώπη την Άνοιξη.

Δεν αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες

Όταν τα μωρά είναι ακόμη στις φωλιές και επέλθει καύσωνας, εκεί αναπτύσσονται θερμοκρασίες πάνω από 50 βαθμούς και τα πουλάκια αρχίζουν και ψήνονται. Στην απόγνωσή τους ρίχνονται στο κενό πρόωρα – και τα πεζοδρόμια των πόλεων γεμίζουν ανήμπορα σταχταράκια.

Φέτος ο μισός Ιούνιος μας έκανε τη χάρη και ήταν δροσερός. Εδώ και δυο εβδομάδες όμως άρχισε η ζέστη και εκατοντάδες σταχτάρες καταλήγουν στο Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ για φροντίδα και περίθαλψη.

Τα πουλάκια αυτά τα ταΐζουν με ειδικά έντομα που προμηθεύονται κατεψυγμένα σε πολύ μεγάλη ποσότητα κάθε χρόνο, εισαγόμενα από το εξωτερικό.

Η ΑΝΙΜΑ γράφει αυτό το κείμενο γιατί επίκειται καύσωνας διαρκείας και ζητά να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι

Αν βρείτε ένα πουλάκι σαν αυτά των φωτογραφιών, δεν είναι γεράκι, παρόλο που έχει γαμψά νύχια, και γερακίσιο ύφος. Είναι σταχτάρα, σε κάποια μέρη λέγονται πετροχελίδονα ή και δρεπανάδες, από το σχήμα των φτερών.

Βάλτε το αμέσως σε ένα κουτί με μαλακό υπόστρωμα, στάξτε σταγόνες νερού στη μύτη και καλέστε το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, στέλνοντας μια φωτογραφία για να δουν ηλικία κλπ.

Αυτά τα πουλιά είναι σε θέση να πετούν όταν τα φτερά τους ξεπερνούν την ουρά τους κατά ένα-δύο εκατοστά και όταν είναι σε αυτή τη φάση και πέσουν κάτω για κάποιο λόγο, δεν μπορούν να απογειωθούν επειδή τα ποδαράκια τους είναι πολύ κοντά και τα φτερά τους βρίσκουν στο έδαφος, οπότε τα βοηθάμε δίνοντάς τους μια ώθηση στον αέρα.

Η ΑΝΙΜΑ ανάλογα με την ηλικία και το πρόβλημα θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

Εκτός από τις σταχτάρες στις πόλεις μας ζουν και βουνοσταχτάρες, που είναι μεγαλύτερες και έχουν άσπρη κοιλιά αλλά τις ίδιες συνήθειες και συμπεριφορές.

Στις φωτογραφίες διάφορες ηλικιακές φάσεις σταχταρών και στις τελευταίες δύο , βουνοσταχτάρες.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ