Καύσωνας «Κλέων»: «Από τους πιο ισχυρούς καύσωνες που έχουμε ζήσει τα τελευταία 20 χρόνια» – Δοκιμάζεται ο κρατικός μηχανισμός

Με τον καύσωνα «Κλέων» να βρίσκεται προ των πυλών, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προειδοποιεί πως αναμένονται θερμοκρασίες έως και 43 βαθμών Κελσίου.

Ενόψει της επέλασης του καύσωνα, ο οποίος αναμένεται να πλήξει τη χώρα για ένα δεκαήμερο και με τους ειδικούς να προειδοποιούν για ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Καθώς η κυβέρνηση τελεί υπό καθεστώς «κόκκινου συναγερμού» λόγω του αναμενόμενου παρατεταμένου κύματος υψηλών θερμοκρασιών, ο καύσωνας «Κλέων» θα δοκιμάσει και τις αντοχές των πολιτών, με συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.


Έκτακτη σύσκεψη – Κρατικός μηχανισμός και αυτοδιοίκηση

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στις 11:00 στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια και με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, καθώς και των Γενικών Γραμματέων Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλου και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ελένης Γιώτη και του Γενικού Διευθυντή Διεύθυνσης Υγείας του Υπουργείου Εργασίας Κωνσταντίνου Αγραπιδά.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν, επίσης, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ο Διοικητής της ΕΜΥ Ταξίαρχος Μπαρσάκης Σπυρίδων, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνιος Αυγερινός.

Οι τρόποι συντονισμού της δράσης όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων θα αποτελέσουν ένα από τα κύρια ζητήματα που θα εξεταστούν κατά τη σύσκεψη, ενώ αναμένεται επίσης να υπάρξει ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιές. Επιπλέον, αναμένεται να ζητηθεί από Περιφέρειες και Δήμους να ενεργοποιήσουν σχέδια απαγόρευσης κυκλοφορίας σε πάρκα, άλση και δασικές περιοχές.

Αυστηρή σύσταση προς τους εργοδότες απηύθυνε χθες με εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας, ώστε να λάβουν κατάλληλα μέτρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αλλαγές στην οργάνωση του χρόνου εργασίας και ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες. Ακόμα, υπάρχει πρόνοια για τηλεργασία, η οποία στοχεύει στην αποφυγή των μετακινήσεων ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και στη μείωση των μετακινήσεων εν γένει.

Επιπροσθέτως, έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, ενόψει του παρατεταμένου κύματος καύσωνα που αναμένεται να έχει διάρκεια από 6 έως και 10 ημέρες. Πάντως, εκ των βασικών συμπερασμάτων της σύσκεψης ήταν ότι δεν αναμένεται να προκύψουν προβλήματα στην κάλυψη του φορτίου ρεύματος κατά τις ημέρες του καύσωνα.

Photo: Sardar Faizan/Unsplash
Photo: Sardar Faizan/Unsplash

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Φαινομένων της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων αναφορικά με τον καύσωνα «Κλέων» (Cleon) της ΕΜΥ, το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο, που συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες, επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο εν λόγω καύσωνας λαμβάνει την ονομασία CLEON και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα και η ΕΜΥ έχει εκδώσει Έκτακτο Δελτίο με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών, με θερμότερες ημέρες να είναι η Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).

Την Τετάρτη (12-7-2023,) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα, η μέγιστη τιμή θερμοκρασίας θα φθάσει τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη (13-7-2023), υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Στα βόρεια ηπειρωτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή (14-7-2023), οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Στα βόρεια ηπειρωτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 30 με 32 βαθμούς. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς. Στη νησιωτική χώρα, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς. Τα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα η Αττική περιλαμβάνονται στις περιοχές με μωβ χρωματισμό και με τιμές πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο (15-7-2023), θα διατηρηθούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στα βόρεια ηπειρωτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 με 32 βαθμούς. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς. Στη νησιωτική χώρα, η αντίστοιχη τιμή θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Η ΕΜΥ περιορίζει τις προγνώσεις της με τιμές έως το Σάββατο, καθώς -όπως αναφέρει- από την Κυριακή και μετά τα διαστήματα (εύρη θερμοκρασιών) γίνονται μεγαλύτερα.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αν και προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή, οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν έως την αρχή της επόμενης εβδομάδας . Η ΕΜΥ θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου με προγραμματισμένες τακτικές και έκτακτες μετρήσεις της ανώτερης ατμόσφαιρας (ραδιοβολίσεις), καθώς και μέσω των προγνωστικών μοντέλων που διαθέτει. Σύμφωνα με την υπηρεσία, οι επικαιροποιήσεις των έκτακτων δελτίων θα είναι καθημερινές και θα γίνονται ανά 24ωρο.

Προκύπτει, συνεπώς, πως η κορύφωση του κύματος καύσωνα θα σημειωθεί το διήμερο Παρασκευή 14/07 – Σάββατο 15/07, κατά το οποίο συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να φτάνουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.


«Από τους πιο ισχυρούς καύσωνες που έχουμε ζήσει τα τελευταία 20 χρόνια»

Ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μιλώντας στο CNN Greece, έκανε λόγο για έναν «από τους πιο ισχυρούς καύσωνες που έχουμε ζήσει τα τελευταία 20 χρόνια».

Σε λίγα λεπτά, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται να πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, μετά το πέρας της οποίας θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις, αν και τα αρμόδια υπουργεία έχουν ήδη προβεί σε ανακοινώσεις, ενώ και η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί από την πλευρά της τις ευπαθείς ομάδες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή.


Με πληροφορίες από και EMY

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ