Γιατί τρέμει ο σκύλος μου; 6 πιθανές αιτίες

Τα σκυλιά συχνά τρέμουν για διάφορους λόγους, ωστόσο μερικές φορές το τρέμουλο τους μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά.

Τι προκαλεί όμως το τρέμουλο ενός σκύλου; Και πότε πρέπει να αναλάβετε δράση; Ακολουθούν έξι συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι τρέμουν και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε.

Κρύο

Όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι μπορεί να τρέμουν όταν κρυώνουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ο σκύλος είναι μικρός ή δεν έχει πυκνή τρίχα.

Τι πρέπει να κάνετε: Αν ο σκύλος σας δεν τα πάει καλά στο κρύο, καλό είναι να περιορίσετε τις εξόδους σας όταν οι θερμοκρασίες δεν το επιτρέπουν και να τον κρατάτε ζεστό. Ένα πουλόβερ ή παλτό σκύλου μπορεί επίσης να τον βοηθήσει να παραμείνει ζεστός. Επίσης, παρέχετε ένα ζεστό μέρος για να κουλουριαστεί.

Ενθουσιασμός

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι σκύλοι μπορεί να τρέμουν από ενθουσιασμό, όπως όταν δουν κάποιον αγαπημένο τους ανθρώπινο ή άλλο ζωάκι. Κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί, αλλά μια θεωρία είναι ότι πρόκειται για μια εξωτερική εκδήλωση έντονων συναισθημάτων. Δεν υπάρχει κίνδυνος σε αυτό το είδος ρίγους και το πιο πιθανό είναι να σταματήσει μόλις ηρεμήσουν.

Στρες, άγχος και φόβος

Ψυχολογικοί παράγοντες όπως ο φόβος, το άγχος ή η αναστάτωση μπορούν να προκαλέσουν τρέμουλο όταν είναι φοβισμένοι ή ανήσυχοι.

Τι πρέπει να κάνετε: Κάντε ό,τι μπορείτε για να καθησυχάσετε το σκύλο σας και, αν είναι δυνατόν, απομακρύνετε την πηγή του άγχους. Εάν ο σκύλος σας είναι επιρρεπής στο τρέμουλο κατά τη διάρκεια καταιγίδων, για παράδειγμα, προσπαθήστε να τον βοηθήσετε να παραμείνει ήρεμος εισάγοντας παιχνίδια ή καλύπτοντας τους ήχους της βροντής. Σε γενικές γραμμές, αν παρατηρήσετε ότι κάτι μετατρέπει το κουτάβι σας συστηματικά σε κατάσταση τρόμου, προσπαθήστε να ανακατευθύνετε την προσοχή του. Τα σκυλιά είναι επίσης πολύ οξυδερκή και αν είστε αγχωμένοι, ανήσυχοι ή φοβισμένοι, μιμούνται τα συναισθήματά σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν παραμένετε ήρεμοι και αγνοείτε έναν στρεσογόνο παράγοντα, ο σκύλος σας μπορεί να το αντιληφθεί και να μάθει ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

Φωτ.: Pixabay

Πόνος ή άλλα ιατρικά προβλήματα

Το τρέμουλο μπορεί να είναι ένδειξη πόνου ή άλλων ιατρικών προβλημάτων. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο για έλεγχο. Το τρέμουλο και ο μυϊκός πόνος μπορεί να είναι συμπτώματα σοβαρών παθήσεων, όπως ο πυρετός, η υπογλυκαιμία, η νόσος του Άντισον και η φλεγμονώδης εγκεφαλική νόσος, καθώς και πιο κοινών παθήσεων, όπως η στομαχική διαταραχή.

Τι πρέπει να κάνετε: Εάν το τρέμουλο συνοδεύεται από μη φυσιολογική συμπεριφορά ή φαίνεται να μην ταιριάζει στον χαρακτήρα του σκύλου σας, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

Επιληπτικές κρίσεις

Ορισμένες νευρολογικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν τρέμουλο στους σκύλους. Το φυσιολογικό τρέμουλο και το ρίγος είναι πολύ διαφορετικά από μια επιληπτική κρίση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μύες παθαίνουν κρίση και ο σκύλος χάνει τόσο την κινητικότητα όσο και την αντίληψη του περιβάλλοντός του. Εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο σας έχει επιληπτική κρίση και δεν αντιμετωπίζεται ήδη για κάποια διαταραχή επιληπτικών κρίσεων, πηγαίνετε το συντομότερο δυνατό στον κτηνίατρο.

Αδυναμία ή κόπωση

Οι σκύλοι μπορεί να τρέμουν από αδυναμία ή κόπωση, ειδικά αν έχει προηγηθεί έντονη άσκηση ή αν είναι ασθενείς.

Δεν είναι ασυνήθιστο να αναπτύσσουν τρόμο οι εξασθενημένοι μύες των ποδιών καθώς τα σκυλιά μεγαλώνουν, αλλά το τρέμουλο μπορεί επίσης να είναι σημάδι αρθρίτιδας ή πόνου στις αρθρώσεις.

Εάν το τρέμουλο συνεχίζεται ή ανησυχείτε για την υγεία του σκύλου σας, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για εξέταση και συμβουλές.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ