Νέο μέλος στην ομάδα των Αργυροπελεκάνων με πομπό της Δυτικής Ελλάδας

Μία ακόμα επιτυχημένη αποστολή δακτυλίωσης και πομπό ολοκλήρωσε πριν λίγες ημέρες η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στη Δυτική Ελλάδα.

Το νέο μέλος της ομάδας των Αργυροπελεκάνων που έχουν σημανθεί με δορυφορικό πομπό από την Ορνιθολογική είναι… «γέννημα θρέμμα» Μεσολογγίτης ενώ, όπως αποδείχθηκε, είναι και παλιός «γνώριμος» της ομάδας.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, Ομάδα της Ορνιθολογικής ταξίδεψε ως την προστατευόμενη περιοχή της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας για την υλοποίηση δράσης δακτυλίωσης και σήμανσης Αργυροεπελεκάνων στο πλαίσιο του διεθνούς Προγράμματος Pelican Way of LIFE.

(Φωτ.: Βικτώρια Σαράβια | Elliniki Ornithologiki Etaireia)

Με τη βοήθεια τοπικών συνεργατών, τα μέλη της ομάδας κατάφεραν να παγιδεύσουν ένα αρσενικό πουλί, στο 3ο έτος της ηλικίας του, το οποίο -όπως διαπιστώθηκε- έφερε κίτρινο δακτυλίδι με μαύρα γράμματα.

Το συγκεκριμένο δακτυλίδι τούς αποκάλυψε πως, τον Μάρτιο του 2022, ο ίδιος Αργυροπελεκάνος είχε σημανθεί και πάλι στην Κλείσοβα από την Ορνιθολογική, ως νεοσσός τότε. Με δεδομένο ότι ο εντοπισμός και η δακτυλίωση ενός Αργυροπελεκάνου είναι μια εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία, το γεγονός ότι είχαν τη χαρά να συναντήσουν ξανά το ίδιο άτομο, ενήλικο πλέον, είχε ιδιαίτερη σημασία για όλα τα μέλη της ομάδας που αποφάσισαν να το ονομάσουν «Λίλο»!

(Φωτ.: Βικτώρια Σαράβια | Elliniki Ornithologiki Etaireia)

Η σήμανση του «Λίλο» με δορυφορικό πομπό θα τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τις κινήσεις του μέσω τηλεμετρίας, ενώ οι ειδικές ετικέτες που φέρει στα φτερά του, λευκές με μαύρα γράμματα (M13), επιτρέπουν την ταυτοποίησή του ακόμα και από μακρινή απόσταση.

Ο «Λίλο» προστίθεται στην παρέα των Αργυροπελεκάνων που φέρουν πομπό, όπως ο «Μαΐστρος», ένας πελεκάνος από το Μεσολόγγι που σημάνθηκε με πομπό το 2021 και έκτοτε έχει δώσει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την κατανόηση του τρόπου τροφοληψίας, αναπαραγωγής αλλά και των μετακινήσεων του δυτικού πληθυσμού του είδους που, από ό,τι προκύπτει, δεν καλύπτει μεγάλες αποστάσεις, ταξιδεύοντας συχνότερα από τον Αμβρακικό μέχρι και το Κοτύχι.

(Φωτ.: Λίλα Δερουγγέρη | Elliniki Ornithologiki Etaireia)

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε δακτυλιωμένους Αργυροπελεκάνους, ενημερώστε άμεσα την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αποστέλλοντας τη θέση όπου παρατηρήθηκε το πουλί μαζί με σχετικές φωτογραφίες στο: [email protected] στις σελίδες της Ορνιθολογικής σε Facebook | Instagram ή στα τηλέφωνα: 210 8228704 & 210 8227937


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ