Αυτή η δημοφιλής ράτσα γάτας έχει το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ψάχνετε για μία κατοικίδια γάτα που θα κουλουριαστεί στην αγκαλιά σας και θα γουργουρίζει ικανοποιημένη; Πριν πάτε σε καταφύγιο, λάβετε υπόψη σας κάποιες φυλές δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Ενώ οι οικόσιτες γάτες ζουν συνήθως μέχρι τα 18 έτη, η άτριχη φυλή Σφιγξ έχει μέσο προσδόκιμο ζωής μόλις 6,8 έτη, το χαμηλότερο από κάθε άλλη οικόσιτη φυλή γάτας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε “διάφορες ασθένειες που προδιαθέτουν τη φυλή”, έγραψαν ερευνητές από το Βασιλικό Κτηνιατρικό Κολέγιο (RVC) στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Πανεπιστήμιο National Chung Hsing (NCHU) στην Ταϊβάν σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο Journal of Feline Medicine and Surgery.

Οι γάτες Σφιγξ είναι μια άτριχη φυλή που προέρχεται από το Οντάριο του Καναδά, όπου γεννήθηκε το 1966 ένα άτριχο αρσενικό γατάκι με το όνομα Προυν, σύμφωνα με την Ένωση Γάτων Σφιγξ.

Η έλλειψη τριχώματος, η οποία προκαλείται από ένα υστερογενές γονίδιο, σημαίνει ότι είναι καλύτερες για όσους έχουν ευαισθησία στις τρίχες της γάτας. Ωστόσο, δεν είναι εντελώς υποαλλεργικές, επειδή εξακολουθούν να παράγουν δερματικά κύτταρα.

Αντίθετα, οι φυλές Μπουρμέζ και Μπίρμαν βρέθηκε ότι έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, με 14,4 χρόνια, ακολουθούμενες από τις γάτες διασταυρούμενων φυλών με 11,9 χρόνια και τις σιαμαίες με 11,7 χρόνια.

Η ομάδα μελέτησε τα κλινικά δεδομένα 7.936 γατών που ήταν καταγεγραμμένες σε κτηνιάτρους στο Ηνωμένο Βασίλειο και πέθαναν μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2019 και της 31ης Μαρτίου 2021.

Η ομάδα δημιούργησε τους πρώτους “πίνακες ζωής” για διάφορες φυλές, οι οποίοι “προβλέπουν το υπόλοιπο προσδόκιμο ζωής και την πιθανότητα θανάτου σε ένα εύρος ηλικιακών ομάδων σε κάθε πληθυσμό”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι πίνακες ζωής χρησιμοποιούνται ευρέως στην ανθρώπινη δημόσια υγεία εδώ και χρόνια και πρόσφατα άρχισαν να χρησιμοποιούνται για πληθυσμούς σκύλων και γατών, σύμφωνα με τη μελέτη.

“Η κατανόηση της τυπικής εναπομένουσας διάρκειας ζωής μπορεί επίσης να υποστηρίξει τους ιδιοκτήτες και τους κτηνιάτρους όταν λαμβάνουν σύνθετες αποφάσεις σχετικά με την καλύτερη επιλογή θεραπείας για την προστασία της συνολικής ευημερίας μιας γάτας”, προσθέτουν οι ερευνητές.

Διαπίστωσαν ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής για τις γάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 11,7 χρόνια και οι θηλυκές γάτες θα μπορούσαν να περιμένουν να ζήσουν 1,33 χρόνια περισσότερο από τις αρσενικές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι καθαρόαιμες γάτες ήταν πιθανό να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, όπως και εκείνες που ήταν είτε πολύ ελαφριές είτε πολύ βαριές.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Κέντι Τενγκ, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ευημερίας των Ζώων στο NCHU, δήλωσε ότι αυτοί οι πίνακες ζωής αποτελούν “ένα σημαντικό ορόσημο για την κατανόηση της ζωής των γατών”.

“Γνωρίζοντας την αναμενόμενη διάρκεια ζωής των γατών τους, δεν ευαισθητοποιούμε απλώς τους ιδιοκτήτες, αλλά τους βοηθάμε να λαμβάνουν θετικές αποφάσεις για τις γάτες τους”, ανέφερε στην ανακοίνωσή της.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ